Počelo suđenje Širaku

Suđenje bivšem francuskom predsedniku Žaku Širaku zbog korupcije počelo pred sudom u Parizu iznošenjem optužbi. Ovaj proces predstavlja prvo suđenje šefu države.

Suđenje bivšem francuskom predsedniku Žaku Širaku zbog korupcije počelo je danas u prepunoj sudnici u centru Pariza, gde su na otvaranju prvog suđenja jednom šefu države iznete optužbe da je koristio državne fondove dok je bio gradonačelnik prestonice 90-ih godina.

Širak, kako je i bilo najavljeno, na zahtev advokata nije prisustvovao današnjem otvaranju procesa, koji je bilo posvećeno proceduralnim pitanjima, ali se očekuje da će se na suđenju pojaviti sutra, javio je AFP.

Međutim, ukoliko advokat jednog od devetorice saoptuženih izdejstvuje da o proceduralnom pitanju koje se tiče zastarevanja optužbi treba da se izjasni sud više instance, suđenje Širaku moglo bi da se odloži za nekoliko meseci, navodi francuska agencija.

Poslednjih meseci šire se glasine da se Širakovo zdravlje u poslednje vreme znatno pogoršalo, a AFP navodi da je za optuženog obezbeđena udobna stolica, kao i soba u kojoj može da se odmori tokom suđenja za koje je akreditovano preko 100 medija.

Suđenje obuhvata dva odvojena slučaja - prvi se tiče sedam fiktivnih radnih mesta, u kome se Širak tereti za sukob interesa, a drugi za 21 radno mesto gde se Širak tereti za zloupotrebu položaja.

Širak negira sve navode optužnice, a njegovi advokati su optužili sud da se iza svega kriju politički motivi.

Bivši francuski predsednik je bio povezan sa nizom korupcijskih skandala, ali nikada nije osuđen, jer je od 1995. do 2007. godine uživao imunitet kao predsednik.

Pod ovim optužbama, Širak bi mogao da dobije kaznu do 10 godina zatvora i novčanu kaznu od 150.000 evra zbog korupcije, pronevere i zloupotrebe državnih fondova.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 01. јун 2024.
27° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије