Belorusija: Oslobođen kandidat opozicije na predsedničkim izborima

Izvor: Blic, 20.Feb.2011, 00:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Belorusija: Oslobođen kandidat opozicije na predsedničkim izborima

MINSK - Kandidat na predsedničkim izborima u Belorusiji u decembru Ales Mihalevič, koji se dva meseca nalazio u zatvoru zbog učešća na demonstracijama povodom reizbora sadašnjeg predsednika Aleksandra Lukašenka, oslobođen je danas i pod sudskom je kontrolom.

"Oslobođen sam i pod sudskom kontrolom. Neću pričati o optužbama protiv mene niti kršenju mojih prava. Razgovaraću sa svojom porodicom, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << svojom decom, koje nisam video dva meseca", rekao je Mihalevič.

Zbog represije nad opozicijom u Belorusiji Lukašenko se našao na udaru oštrih kritika EU i SAD.

Pobeda Lukašenka na predsedničkim izborima s više od 80 odsto osvojenih glasova 19. decembra, izazvala je veliki protest opozicije u Minsku, kada su neki demonstranti pokušali da upadnu u zgrade vlade.

Ukupno 42 osobe, među kojima i kandidati na izborima, optužene su za "organizaciju nereda", za šta mogu da budu osuđeni i do 15 godina zatvora.

Dva kandidata na predsedničkim izborima i dalje su u pritvoru, a Mihalevič je peti koji je oslobođen i kojem je određena sudska kontrola. Nekima od njih zabranjeno je da napuštaju svoje domove, koje nadgledaju agenti tajnih službi.

Jedan od aktivista opozicije u okviru tog slučaja u četvrtak je osuđen na četiri godine zatvora.

Povezane vesti: Boris Njemcov pušten iz zatvora Merkel: Evropa da ponovo razmotri sankcije za Belorusiju Belorusija: Oslobođen opozicioni predsednički kandidat Lukašenko: Strani plaćenici hteli da okrenu zemlju naopako Podignute optužnice protiv sedam opozicionara u Belorusiji
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Belorusija: Oslobođen kandidat opozicije sa predsedničkih izbora

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 20.Feb.2011

Kandidat na predsedničkim izborima u Belorusiji u decembru Ales Mihalevič, koji se dva meseca nalazio u zatvoru zbog učešća na demonstracijama povodom reizbora sadašnjeg predsednika Aleksandra Lukašenka, oslobođen je u subotu i pod sudskom je kontrolom. "Oslobođen sam i pod sudskom kontrolom.....

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.