Ban zabrinut zbog prekida izraelsko-palestinske saradnje

Izvor: Blic, 07.Mar.2015, 02:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ban zabrinut zbog prekida izraelsko-palestinske saradnje

Generalni sekretar UN Ban Ki-mun izrazio je zabrinutost zbog odluke palestinskih lidera na Zapadnoj obali da prekinu bezbednosnu saradnju s Izraelom i pozvao međunarodnu zajednicu da doprinese sporazumu o miru na Bliskom istoku.

Centralni palestinski savet, čije glasanje obično obavezuje Palestinsku upravu, saopštio je u četvrtak da je takvu odluku doneo jer je Izrael prekršio bilateralne sporazume, uključujući obustavu transfera prihoda od poreza koji ubira u ime Palestinaca.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << />
Okončanje dogovora o bezbednosnoj saradnji, sklopljenog još sredinom 1990-tih godina, moglo bi da ima trenutan uticaj na bezbednost u gradovima Zapadne obale, posebno u Hebronu, Nablusu i Dženinu, gde su česte antiizraelske demonstracije.

Za sada je nejasno da li će odluka saveta odmah stupiti na snagu, navodi Rojters.

Jedan izraelski bezbednosni zvaničnik rekao je u četvrtak da nema izmena u bezbednosnoj saradnji.

"Ban apeluje na obe strane da se maksimalno uzdrže i da okončaju akcije koje nisu od pomoći," rekao je Banov portparol i dodao:

"Generalni sekretar ponavlja svoj poziv Izraelu da obnovi transfer prihoda od poreza koji legalno pripadaju Palestinskoj upravi."

Izrael je zamrznuo 127 miliona dolara mesečnih palestinskih prihoda od poreza, u znak protesta zbog odluke palestinskog predsednika Mahmuda Abasa da podnese zahtev za učlanjenje Međunarodnom krivičnom sudu, kome bi mogao da tuži Izrael za ratne zločine.

Taj novac pokriva dve trećine palestinskog budžeta i koristi se za isplate zarada desetina hiljada zaposlenih u javnom sektoru.

Odnosi Izraela i Palestinaca pogoršani su od propasti mirovnih sporazuma u aprilu prošle godine. Ban je upozorio da bi u odsustvu pregovora situacija mogla još da se pogorša.

"Generalni sekretar hitno poziva međunarodnu zajednicu, uključujući Savet bezbednosti, da pokaže liderstvo i stvori uslove za pregovore o konačnom mirovnom sporazumu", rekao je Banov portparol.

Na osnovu sporazuma o saradnji palestinskim bezbednosnim snagama je potrebna dozvola Izraela da pošalju patrole u neke delove Zapadne obale da održe zakon i red.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.