Srpske poslanice u Prištini sa kosovskim koleginicama

Izvor: RTS, 03.Jul.2015, 17:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srpske poslanice u Prištini sa kosovskim koleginicama

Poslanice Skupštine Srbije boravile su u Prištini gde su u okviru projekta OEBS-a razgovarale sa koleginicama iz kosovskog parlamenta o važnosti dijaloga dva društva i položaju žena u njima.
Poslanica SNS-a Marija Obradović, koja je bila deo delegacije, rekla je Tanjugu da, međutim, sastanak nije prošao bez problema, budući da su domaćini prekršili dogovor da ne spominju "Republiku >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Kosovo".
"Problem je bio što smo se dogovorili da oni ne govore 'Republika Kosovo', a mi da ne govorimo da smo u južnom delu Srbije, jer to nije tema sastanka. To nije ispoštovano, jer nam je predsednik kosovske skupštine Kadri Veseli poželeo dobrodošlicu u skupštinu 'republike Kosova'", objasnila je Obradović.
Ona je navela da je reagovala, da je ukazala da su prekršili dogovor, ali i da će poslanice iz Skupštine Srbije preći preko toga, jer im je mnogo važnije da taj proces uspe.
Obradović je dodala da postoji nešto što se zove politička kultura i svest o postizanju sporazuma i da tu kulturu imate ili nemate.
Ona je precizirala da je sastanak, kao i onaj pre mesec dana kada su kosovske parlamentarke boravile u Beogradu, realizovan u okviru projekta OEBS-a, koji traje od 2012. godine.
Reč je o susretima uticajnih žena iz Beograda i Prištine koje debatuju o poziciji žena u njihovim društvima, položaju u strankama, preduzetništvu, zdravlju žena.
"U pitanju je neformalni sastanak. U Prištini je prikazan film koji govori zašto treba da sarađujemo i zašto je važno da pričamo i imamo neformalne inicijative", rekla je Obradović, dodajući da su u tom procesu pored nje i poslanice DS-a Gordana Čomić, Nove Srbije Dubravka Filipovski, novinarka Antonela Riha, nekadašnja poverenica za zaštitu ravnopravnosti Nevena Petrušić...
Dokumentarac "Sledite nas" ističe važnost dijaloga između dva društva, kao i važnost regionalne saradnje.
Najavila je da će sledeća aktivnost u okviru tog projekta biti Akademija mladih, u okviru koje će tridesetak mladih iz Beograda i Prištine razmeniti posete, upoznati se sa institucijama i imati druge aktivnosti i tako pokazati da je dijalog moguć, a u cilju unapređenja tih društava.
Predsednik kosovskog parlamenta je na sastanku rekao da Srbija i Kosovo treba da gledaju napred i da ostave prošlost za sobom, a kosovska poslanica Blerta Deliu-Kodra da nije bilo lako doći do takvog susreta i da su žene pokazale da su spremne za izazove, sa ciljem poboljšanja socijalnog i ekonomskog položaja i zdravstvenog stanja.
Poslanica kosovske skupštine Teuta Sahatciu je rekla da je u samom početku bilo i "poluilegalnih susreta" poslanica žena i da su postojale bojazni kako će njihovi susreti biti prihvatani.
Ona je dodala da za te susrete nije bila potrebna inicijativa EU, kao što se dešava sa državnicima Kosova i Srbije, preneli su prištinski mediji.
Pogledaj vesti o: Srpska Napredna Stranka

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.