Читај ми!

Srpske poslanice u Prištini sa kosovskim koleginicama

Poslanice Skupštine Srbije boravile su u Prištini gde su u okviru projekta OEBS-a razgovarale sa koleginicama iz kosovskog parlamenta o važnosti dijaloga dva društva i položaju žena u njima.

Poslanica SNS-a Marija Obradović, koja je bila deo delegacije, rekla je Tanjugu da, međutim, sastanak nije prošao bez problema, budući da su domaćini prekršili dogovor da ne spominju "Republiku Kosovo".

"Problem je bio što smo se dogovorili da oni ne govore 'Republika Kosovo', a mi da ne govorimo da smo u južnom delu Srbije, jer to nije tema sastanka. To nije ispoštovano, jer nam je predsednik kosovske skupštine Kadri Veseli poželeo dobrodošlicu u skupštinu 'republike Kosova'", objasnila je Obradović.

Ona je navela da je reagovala, da je ukazala da su prekršili dogovor, ali i da će poslanice iz Skupštine Srbije preći preko toga, jer im je mnogo važnije da taj proces uspe.

Obradović je dodala da postoji nešto što se zove politička kultura i svest o postizanju sporazuma i da tu kulturu imate ili nemate.

Ona je precizirala da je sastanak, kao i onaj pre mesec dana kada su kosovske parlamentarke boravile u Beogradu, realizovan u okviru projekta OEBS-a, koji traje od 2012. godine.

Reč je o susretima uticajnih žena iz Beograda i Prištine koje debatuju o poziciji žena u njihovim društvima, položaju u strankama, preduzetništvu, zdravlju žena.

"U pitanju je neformalni sastanak. U Prištini je prikazan film koji govori zašto treba da sarađujemo i zašto je važno da pričamo i imamo neformalne inicijative", rekla je Obradović, dodajući da su u tom procesu pored nje i poslanice DS-a Gordana Čomić, Nove Srbije Dubravka Filipovski, novinarka Antonela Riha, nekadašnja poverenica za zaštitu ravnopravnosti Nevena Petrušić...

Dokumentarac "Sledite nas" ističe važnost dijaloga između dva društva, kao i važnost regionalne saradnje.

Najavila je da će sledeća aktivnost u okviru tog projekta biti Akademija mladih, u okviru koje će tridesetak mladih iz Beograda i Prištine razmeniti posete, upoznati se sa institucijama i imati druge aktivnosti i tako pokazati da je dijalog moguć, a u cilju unapređenja tih društava.

Predsednik kosovskog parlamenta je na sastanku rekao da Srbija i Kosovo treba da gledaju napred i da ostave prošlost za sobom, a kosovska poslanica Blerta Deliu-Kodra da nije bilo lako doći do takvog susreta i da su žene pokazale da su spremne za izazove, sa ciljem poboljšanja socijalnog i ekonomskog položaja i zdravstvenog stanja.

Poslanica kosovske skupštine Teuta Sahatciu je rekla da je u samom početku bilo i "poluilegalnih susreta" poslanica žena i da su postojale bojazni kako će njihovi susreti biti prihvatani.

Ona je dodala da za te susrete nije bila potrebna inicijativa EU, kao što se dešava sa državnicima Kosova i Srbije, preneli su prištinski mediji.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 10. јун 2024.
33° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије