Grci u kvalifikacijama za Rio

Izvor: MVP.rs, 17.Sep.2015, 18:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Grci u kvalifikacijama za Rio

U utakmici za plasman Heleni su savladali Letoniju.

Verovatno i najteži okršaji na velikim takmičenjima jesu oni koje moraju da odigraju poraženi četvrtfinalisti. Ipak, što se mora nije teško. U utakmici za plasman od petog do osmog mesta, koja je imala težinu, jer pobednik je obezbeđivao plasman na kvalifikacije za Olimpijske igre, koje će se 2016. godine održati u Riu, >> Pročitaj celu vest na sajtu MVP.rs << Grčka je savladala Letoniju sa 97:90.

Početak utakmice konstatovao je da je tvrdnja iz prve rečenice ovog teksta i više nego tačna. Košarkaši Grčke izlgedali su kao da ih je neko primorao da izađu na parket stadiona u Lilu. Očas posla Letonci su stigli do vođstva 16:5, a nedugo zatim bilo je 20:10. Grci shvataju da je vrag odneo šalu i da bi bilo pametnije da Prvenstvo okončaju već danas, te počinju da liče na ekipu koja je prvi deo takmičenja okončala bez poraza. Do kraja perioda prilaze na 24:17.

Njihova serija nastavljena je i u drugom periodu i zaustavljena je tek nakon 20 postignutih poena, uz samo četiri primljena. U tom trenutku semafor je pokazivao 37:28 u korist Helena, a do kraja poluvremena ostalo je nešto više od tri minuta. Od tog trenutka, Letonci se bude dok Grci ponovo pokazuju negativnu stranu. Serijom 16:0 Letonija na veliki odmor odlazi sa sedam poena viška - 44:37.

Uspavanost Grka, ili možda rapsodija Letonaca, nstavljena je i na startu drugog dela. Serija od 16:0 sa kraja prvog poluvremena nastavljena je sa 12:2 u trećem kvartalu, za najveću prednost Letonije na utakmici - 56:39. Vidno je bio besan Focis Kacikaris, pozvao je minut odmora, a od tog trenutka Grčka je počela da igra košarku. Konačno je proigrao i Vasilis Spanulis i serijom njegovih poena sa linije slobodnih bacnaja, Grci su do kraja perioda prišli na samo poen zaostatka - 61:60.

Već na startu poslednje deonice Grci su kopletno preokrenuli rezultat. Odličnu podršku Spanulis je imao u Niku Kalatesu i Janisu Burusisu, a standardno dobar bio je i Janis Adetokumbo.  Više nego dovoljno da se slomi otpor žilave Letonije. Do kraja susreta Heleni su stigli i do maksimalnih +13, da bi se NBA četvrtina, bar što se postignutih poena tiče, završila sa 37:29 u korist Grčke za konačnih 97:90.

Burusis je sa 20 poena i šest  skokova bio najistaknutiji u pobedničkom timu. Spanulis je dodao 16, a Kalates i Adetokumbo po 15 poena. U poraženom sastavu se istakao Kristaps Janičenoks sa 22 poena. Ovim trijumfom Grčka je okončala nastup na Evrobasketu izborivši plasman na dodatne kvalifikacije za Olimpijske igre u Riu. Letonija će imati priliku za popravni, a rival u borbi za sedmo mesto biće im poražena selekcija iz duela Italije i Češke.

Grčka - Letonija 97:90 (17:24, 20:20, 23:17,37:29)

Grčka: Burusis 20 (6sk), Zizis 12, Spanulis 16, Kalates 15 (5as), Perperoglu, Slukas 6, Kajmakoglu, Kufos 5 (7sk), Printezis 8, Papnikolau, Mancaric, Adetokumbo 15 (7sk). Trener: F. Kacikaris

Letonija: Mejeris 14 (6sk), Freimanis 10 (5sk), Blums 2, Bertans 14, Tima 6 (5as), Janičenoks 22, Strelnieks 2 (7as), Beržins 5, Vecvargas 2, Karlis, Peiners, Meiers 13. Trener: A. Bagackis

(foto: FIBA/Ciamillo-Castoria/Metlas)

Nastavak na MVP.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Lud meč: Grčka – Letonija 2:28, 26:5, 10:0...

Izvor: Mondo, 17.Sep.2015

Neverovatnu utakmicu odigrali su Grci i Letonci u borbi za Olimpijske igre...Foto: (AP Photo/Michel Spingler)..Finalisti Eurobasketa idu sigurno na Olimpijske igre u Rio De Žaneiru, a ekipe plasirane od treće do sedme pozicije izboriće pravo na kvalifikacione turnire...U tom smislu, meč poraženih...

Nastavak na Mondo...

Italija u kvalifikacijama za Olimpijadu

Izvor: Sportske.net, 17.Sep.2015

'Azuri' savladali Češku u utakmici za plasman od petog do osmog mesta na Evrobasketu čime su čekirali vizu za kvalifikacioni turnir za Olimpijske igre koje se sledeće godine održavaju u Riju...Za peto mesto na XV Evrospskom prvenstvu u košarci boriće se Grčka i Italija. Biće to revilajan meč...

Nastavak na Sportske.net...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta MVP.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta MVP.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.