Tražila je ljubav preko interneta, a našla je PAKAO NA ZEMLJI

Izvor: Blic, 27.Apr.2017, 22:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tražila je ljubav preko interneta, a našla je PAKAO NA ZEMLJI

Islam Mitat iz Maroka je želela da upozna čoveka svog života. Kada je preko interneta upoznala Ahmeda Kalila, Avganistanca i britanskog državljanina mislila je sa je u tome i uspela. Danas, nakon četiri godine i tri supruga, ona se sa decom nalazi u Siriji, gde besni rat i ne zna gde da ode.

Mitat je Kalila upoznala preko muslimanskog sajta za upoznavanje. Nekoliko meseci nakon prvog kontakta on je došao u Maroko i zaprosio je, piše "CNN".

Islam Mitat je želela >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << da bude modni kreator i nadala se da će joj suprug sa britanskim državljanstvom u tome pomoći.

- Izgledao je kao normalan čovek - rekla je ona.

Mitat je bila zanesena snovima o zajedničkoj budućnosti i kada joj je on rekao da ne bi trebalo da se oblači tako moderno, već da nosi duge haljine, ona nije u tome videla ništa alarmantno.

Putovali su u Avganistan da ona upozna Kalilovu porodicu, a zatim u Dubai.

Kada joj je u Dubaiju rekao da idu u Siriju, shvatila je da on želi da bude džihadista Islamske države.

Pobunila se, ali ju je on naterao da ide sa njim.

- Ti si moja žena i moraš da me slušaš - rekao joj je.

Pakao Sirije

Kada su stigli u Siriju, smešteni su u kuću u Džarablusu. Mitat kaže da su tu bili ljudi iz Velike Britanje, Kanade, Belgije, Maroka, Tunisa, Alžira i Saudijske Arabije.

Ubrzo su njenog supruga militanti Islamske države istrenirali i poslali u bitku u Kobani. Kalil je poginuo već svog prvog dana u ratu, a tada već trudna Mitat nije imala gde da ode.

Njoj su zabranili da razgovara sa civilima i morala je da ostane u zajednici sa džihadistima sve dok joj se sin nije rodio.

Kada su kurdski borci napredovali ka Džarablusu, pripadnici IS su naterali Mitat da se ponovo uda i da sa suprugom ode na bezbedno mesto, pa se udala za Kalilovog prijatelja.

On ju je odveo u Manbidž, pa zatim u Raku. Mitat kaže da se tada razvela od drugog supruga jer nije želelo da je pusti da izađe iz njihove kuće.

Sa svojim sinom, malim Abdulom je pokušavala da pobegne, ali se plašila da će joj ga oteti. IS je branila lokalnom stanovništvu da joj pomaže, ani krijumčari su oklevali u strahu od egzekucije.

Na kraju su je islamisti naterali da se uda i treći put za čoveka za koga ona kaže da je bio "nežna duša" i da je njegova majka živela u Australiji.

O životu u Raki, srcu Islamske države, ona kaže da je daleko od "raja za vernike".

- Stalno sam bila uplašena, čula bombe, pucnjeve. Nestajala nam je hrana, isključivali su vodu i struju - kaže Mitat.

Tamo je sa trećim mužem rodila ćerku Mariju i sve više razmišljala o bekstvu.

- To nije život, to je kao da ste mrtvi - rekla je ona.

Kada je Islamska država tražila od njenog trećeg muža da učestvuje u borbi u Tabki, on je ubrzo poginuo i Mitat je rešila da to iskoristi i pobegne.

Sve što je posedovala je prodala i dala krijumčarima kako bi je odveli do oblasti koju kontrolišu Kurdi.

Nakon dugog ispitivanja, utvrđeno je da je rekla istinu i sada se ona sa svoje dvoje dece nalazi u kurdskoj sigurnoj kući na severoistoku Sirije.

Kurdi su kontaktirali marokansku ambasadu u Bejrutu i njena porodica se nada da će kralj Maroka Mohamed VI videti priču o njoj na CNN-u i pomoći joj da se vrati u Maroko.

Ona se ipak plaši i odlaska kući zbog svoje dece. Nada se da će možda, jer je otac njenog sina bio britanski državljanin, dobiti britanske pasoše ili da će moći da živi u Australiji sa majkom svog trećeg supruga.

- Ne znam gde da idem. Moj život je uništen - kaže ona.

A sve je počelo jednim klikom na vebsajtu za upoznavanje.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.