Posredstvom Cije oružje sa Balkana završava u rukama terorista

Izvor: Vostok.rs, 27.Jun.2016, 09:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Posredstvom Cije oružje sa Balkana završava u rukama terorista

Oružje Cije koje se isporučuje preko Jordana teroristima u Siriji, a kako ih oni nazivaju "umerenim sirijskim pobunjenicima" biva "ukradeno" i prodaje se na crnom tržištu, navodi se u izveštaju na osnovu svedočenja američkih i jordanskih zvaničnika za "Njju Jork tajms", saopštila je Al Džazira.

Velike isporuke oružja od strane Cije i Saudijske Arabije uključuju automatse puške "Kalašnjikov", minobacače i ručne raketne bacače, a koje su kupile obaveštajne agencije u polovnom stanju na Balkanu i drugim delovima istočne Evrope.

Nakon isporuka Jordanu, Cija koristi oficire obaveštajne službe da prebacuju oružje sirijskim "pobunjenicima", a kada na pola puta misteriozno nestane.

Jordanski zvaničnici su saopštili u izveštaju da krađe očigledno pripremaju i realizuju oficiri sa direktnim pristupom tereta, koji redovno "nestaje".

Ukradeno oružje se potom prodaje na crnom tržištu u Jordanu na pijacama u Maan, Šahab, i u dolini Jordana. Oni koji su uključeni u krađe oružja vredne milione dolara, koriste profit za kupovinu skupih automobila i druge luksuzne robe.

Nakon izveštaja o ukradenom oružju počele su da se pojavljuju američke i saudijske "žalbe" o krađi, jer je jordanska obaveštajna služba uhapsila nekoliko desetina oficira, uključujući i potpukovnika koji je vodio operaciju.

U izveštaju se takođe otkriva da je deo ukradenog oružja namenjen za tajni program Cije, koja vodi program obuke "pobunjenika" u Jordanu, pod kodnim imenom "Timber Sakmore", a koji je počeo 2013. godine.

Tajni program Cije je protivreči zvaničnom programu Pentagona koji je uspostavljen radi obuke "pobunjenika" u borbi "protiv" terorista DAEŠ-a. Budžet za program je takođe poverljiva informacija, ali kako se navodi u izveštaju, njegovi najveći sponzori  su SAD i Saudijska Arabija, zajedno sa drugim američkim saveznicima u regionu.

"Američki zvaničnici su saopštili da je Cija obučila hiljade pobunjenika u protekle tri godine, a da su borci učinili značajne pomake na bojnom polju protiv sirijske vojske sve do početka ruskih vazdušnih udara pokrenutih prošle godine, kao podrška sirijskoj vojsci, te su ih primorali na povlačenje" primećuje  "Njju Jork tajms".

RT

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.