Papa pozvao na poštovanje prekida vatre u Siriji

Izvor: B92, 01.Maj.2016, 15:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Papa pozvao na poštovanje prekida vatre u Siriji

Vatikan -- Poglavar Rimokatoličke crkve Franja pozvao je sve strane u Siriji da poštuju primirje izražavajući "duboku tugu" zbog sukoba koji ne prestaju, posebno u Alepu.

"Pozivam sve strane u sukobu da poštuju prekid neprijateljstava i da poboljšaju tekući dijalog koji je jedini put ka miru", izjavio je papa na misi pred nekoliko hiljada vernika okupljenih na trgu Svetog Petra.

Franja je takođe izrazio "duboku tugu" zbog "spirale nasilja koja otežava >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << već očajnu humanitarnu situaciju u zemlji, posebno u Alepu".

Aludirajući na napad na bolnicu u Alepu, papa je izrazio žaljenje jer su žrtve "nevini ljudi, deca, bolesni i oni koji su posvećeni da pruže pomoć prvom susedu".

U toj severnoj sirijskoj provinciji danas je relativno mirno posle sukoba sirijskih i pobunjeničkih snaga.

Više od 200 osoba poginulo je za osam dana u sukobima na severu Sirije, posebno u provinciji Alep, što su UN ocenile kao "monstruozno nepoštovanje života civila s obe strane".

Porast nasilja i sukoba zaraćenih strana u Siriji uništio je prekid vatre koji je stupio na snagu 27. februara uz posredovanje SAD i Rusije. Zbog eskalacije nasilja dovedeni su u pitanje već krhki indirektni pregovori pod okriljem UN u Ženevi.

Izvori bliski američkim, ruskim i sirijskim izvorima saopštili su u petak uveče da su SAD i Rusija dogovorile prekid vatre na dva područja u Siriji, ali ne i Alep.

Rusija je u subotu saopštila da neće tražiti od Damaska da prekine vazdušne napade u provinciji Alep, ocenjujući da se na tom području vodi "borba protiv terorističke pretnje".

U Siriji je tokom petogodišnjeg rata stradalo više od 270.000 ljudi, a nekoliko miliona je raseljeno.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Papa pozvao na poštovanje prekida vatre u Siriji: "Žrtve su samo nevini ljudi, deca i bolesni"

Izvor: Blic, 01.Maj.2016

Poglavar Rimokatoličke crkve Franja pozvao je danas sve strane u Siriji da poštuju primirje izražavajući "duboku tugu" zbog sukoba koji ne prestaju, posebno u provinciji Alep, javile su svetske agencije..."Pozivam sve strane u sukobu da poštuju prekid neprijateljstava i da poboljšaju tekući dijalog...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.