Dvorac Fantast nije na prodaju!

Izvor: Večernje novosti, 13.Maj.2015, 14:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dvorac Fantast nije na prodaju!

STRPLjIVO, decenijama je Matica srpska polagala velike nade u Zakon o restituciji koji bi trebalo da joj vrati 342 jutra plodne oranice u okolini Bečeja, dvorac Fantast sa kapelom ukrašenom slikama i mozaicima Uroša Predića. Svu tu imovinu, Matici je 1940. godine testamentom zaveštao veleposednik Bogdan Dunđerski (1862-1943). Zakon je stupio na snagu, ali se nije moglo predvideti ono što se dogodilo ovih dana: Privredni sud u Novom Sadu proglasio je bankrotstvo stečajnog dužnika PIK >> Pročitaj celu vest na sajtu Večernje novosti << "Bečej", u čijem sastavu je i zadužbina Dunđerskog. Stečajnom upravniku Pavelu Severinjiju naloženo je da pristupi unovčenju propalog kombinata. Stoga je Upravni odbor Matice srpske prekjuče zasedao,a zatim javno skrenuo pažnju potencijalnim kupcima da imovina bivšeg veleposednika, zaveštana Matici - nije na prodaju. Čim su se stekli zakonski uslovi, naime, Matica je još 13. juna 2006. godine tadašnjoj republičkoj Agenciji za imovinu podnela prijavu oduzete imovine, koja uključuje i imetak Dunđerskog. - Zatim smo 18. decembra 2012. godine podneli Agenciji za restituciju i zahtev za vraćanje zadužbine Bogdana Dunđerskog - naglašava predsednik Matice prof. dr Dragan Stanić. To, dodaje Stanić, znači da imovina zadužbine Dunđerskog pod upravom Matice srpske ne može biti otuđena, niti se njome može raspolagati na bilo koji način pre okončanja postupka restitucije, koji je u toku. Stečajni upravnik PIK "Bečej" Pavel Severinji obećao je da će tokom stečajnog postupka zadužbina biti izuzeta iz stečajne mase. U Matici se nadaju da će obećanje biti ispunjeno. SPOMENICI U SVOM zaveštanju, Dunđerski je izrazio želju da dvorac Fantast, slika i prilika njegovog bogatstva i moći, bude u funkciji prosvećivanja Srba. Stoga u Matici nameravaju da, u saradnji sa Poljoprivrednim fakultetom, uvedu doktorske studije, kao i zimsku edukaciju za zemljoradnike i nastavu u prirodi. Fantast i kapela u međuvremenu su proglašeni spomenicima kulture.
Pogledaj vesti o: Restitucija

Nastavak na Večernje novosti...






Povezane vesti

Matica srpska upozorava: Dvorac Fantast nije na prodaju

Izvor: Radio 021, 13.Maj.2015

Decenijama je Matica srpska polagala nade u Zakon o restituciji koji bi trebalo da joj vrati 342 jutra plodne oranice u okolini Bečeja, kao i dvorac Fantast sa kapelom ukrašenom slikama i mozaicima Uroša Predića...Svu tu imovinu, Matici je 1940. godine testamentom zaveštao veleposednik Bogdan Dunđerski...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Večernje novosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Večernje novosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.