Država imovinu vratila, pa je ponovo uzela

Izvor: Politika, 25.Nov.2014, 23:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Država imovinu vratila, pa je ponovo uzela

Koristili su istu dokumentaciju, s tim da je Agencija za restituciju lokal u centru grada vratila Filipovićima, dok je Osnovni sud toj porodici naložio da se iseli i ključeve objekta preda Tucakovićima

Kragujevac – Ili je zakon dvosmislen, pa može da ga tumači ko kako hoće, ili je u pitanju javašluk u državnim organima, a možda i nešto treće. U suprotnom, ne bi postojale dve odluke: jedna Agencije za restituciju koja je lokal u centru grada vratila >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Filipovićima, i druga, Osnovnog suda u Kragujevcu, kojom je toj porodici naloženo da se iseli i ključeve objekta u Kralja Aleksandra Prvog br. 6 preda Tucakovićima. Najblaže rečeno, čudna situacija tim pre što su i agencija i sud koristili istu dokumentaciju.

Na osnovu sudskog rešenja, kojom je, praktično, obesmišljena odluka Agencije za restituciju, izvršitelji su pre petnaestak dana prvi put pokušali da iz lokala isele porodicu Filipović. To se nije desilo ni u ponedeljak, iako su Tucakovići priželjkivali takav ishod. Zbog greške u datumu na pozivu, izostala je asistencija policije. Na sreću, nije došlo ni do sukoba Filipovića i Tucakovića, mada je situacija bila napeta zbog prisustva nekoliko desetina prijatelja i jedne i druge porodice.

Obe porodice imaju „čvrste argumente” i „neoborive dokaze” da sporni lokal pripada baš njima. Filipovići se pozivaju na odluku Agencije za restituciju iz 2012, a Tucakovići na sudsku privremenu meru s početka novembra 2014, koja im daje za pravo da ponovo preuzmu lokal.

 

– Lokal je mom ocu Dušanu, koji je zagazio u devetu deceniju života, vraćen leta 2012, odlukom Agencije za restituciju, a od četvrtog jula 2013. plaćamo porez. Mislio sam da je time završena priča koja traje još od 1948, kada je mom dedi Radisavu oduzeta gotovo sva imovina. Ipak, prevario sam se. Pojedinci u sudu, očito u sprezi sa Tucakovićima, doneli su odluku kojom je pogažen pravni akt države, Zakon o povraćaju imovine otete posle Drugog rata. Ako je tako nešto moguće, postoji li naša država uopšte? – pita se Dušanov sin Svetozar Filipović.

Vrednost imovine koja je Filipovićima oduzeta po oslobođenju zemlje, kao „nepotreban višak” poslovnog prostora, danas, kako kaže Svetozar, vredi oko 30 miliona evra. U pitanju su objekti mahom u centru Kragujevca, a konfiskovani lokal, koji im je Agencija za restituciju vratila posle sprovedenog upravnog postupka, nije samo pitanje novca, već i časti porodice koju je oskrnavila posleratna komunistička vlast.

S druge strane, Tucakovići tvrde da je lokal njihov, budući da su ga, kako kažu, kupili od zagrebačke firme „Nik”, koja je sve do devedesetih godina prošlog veka koristila objekat kao prodavnicu tekstila.

– Zagrebački „Nik”, za koji sam radio, kupio je ovaj lokal od kragujevačke opštine 1974, a ja sam ga od „Nika” otkupio 1990, na aukciji u Zagrebu, po ceni od oko 200.000 tadašnjih maraka. Time je priča za mene završena, a da li će i kako država obeštetiti porodicu Filipović, to nije moja stvar – kaže Toplica Tucaković.

Radoje Simonović iz Lige za zaštitu privatne svojine, koja je učestvovala u donošenju zakona o povraćaju imovine oduzete posle Drugog svetskog rata, tvrdi da slučaj porodice Filipović pokazuje da država nije dosledna u sprovođenju akata koje je sama usvojila.

– Neverovatno je da bilo ko, pa makar to bio i sud, može da poništi odluku o povraćaju imovine, tim pre što je Agencija za restituciju čitav postupak sprovela u skladu sa važećom procedurom. Ovakva skandalozna odluka mogla bi da izazove dalekosežne posledice. Pravi vlasnici imovine bi po drugi put bili obespravljeni i obeščašćeni, a naša država bi mogla da se suoči i sa negodovanjem relevantnih međunarodnih organizacija – upozorava Simonović.

Privremenu meru kojom se porodici Filipović nalaže iseljenje iz lokala do okončanja spora, sud je doneo po žalbi Tucakovića. Ove porodice će se ponovo sučeliti već u četvrtak, 27. novembra, za kada je najavljen i dolazak policije. Juče je ispred lokala, za svaki slučaj, bilo parkirano i jedno vozilo hitne pomoći, a da li će ono prevoziti razbijene glave umnogome zavisi od države koja će, po svemu sudeći, ponovo morati da „pročešlja” zakon o povraćaju imovine koji je usvojen 2011.

Brane Kartalović

objavljeno: 26.11.2014
Pogledaj vesti o: Restitucija,   Kragujevac

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.