Zlatna zora pomagala Srbima 1995?

Izvor: B92, 22.Maj.2013, 15:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zlatna zora pomagala Srbima 1995?

Zagreb -- Grčki ekstremno desničarski pokret Zlatna zora, koji je ovih dana šokirao Evropu otvorenim pretnjama muslimanima, navodno je pomagao Vojsci RS u ratu u BiH.

Agencija Anadolija podseća da su lideri Zlatne zore pretili muslimanima u Grčkoj da će biti "zaklani kao pilad ako se ne odsele iz Grčke", kao i da su najavili da će okupiti 100.000 Grka kako bi sprečili izgradnju prve džamije u Atini.

Kako >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << prenosi T portal, pretnje Zlatne zore nikako ne treba potcenjivati, jer taj pokret ima i svoje političko krilo koje je na prošlim izborima, koristeći vreme opšte krize u Grčkoj, osvojilo 6,9 posto glasova ili 18 mandata u grčkom parlamentu. Istraživanja javnog mnjenja pokazuju, međutim, da njihova popularnost i dalje raste, zbog čega se takođe njihove pretnje shvataju ozbiljno.

"Pripadnici Zlatne zore, što je posebno opasno, nadahnjuju se delima Ravnogorskog četničkog pokreta (RČP) u Bosni i Hercegovini, Srbiji i Crnoj Gori. Posebno zbog njihovih zločina nad Bošnjacima i muslimanima uopšte u Drugom svetskom i poslednjem ratu", piše T portal i dodaje da se, prema svedočenjima novinara s Balkana, u prostorijama Zlatne zore u Atini nalaze četnička šubara sa kokardama, šajkače, amblemi četničkih i paravojnih jedinica poput Srpske dobrovoljačke garde (SDG).

U prostorijama je i veliki grb četničkog pokreta uz natpis ''S verom u Boga, za kralja i otadžbinu“, kaoi slika Željka Ražnatovića Arkana, zapovednika Srpske dobrovoljačke garde.

Prema najnovijim podacima do kojih su došli istraživači iz BiH, pripadnici Zlate zore su sredinom devedesetih učestvovali u ratu u BiH, na strani Vojske Republike Srpske.

Postojala su, navodno, tri načina pomoći Srbima u BiH tokom rata. Prvi se ticao dopremanja goriva i lakog pešadijskog naoružanja, drugi se ticao osiguranja obaveštajnih podataka s grčke strane, naročito u leto 1995. godine tokom bombardovanja srpskih položaja od snaga NATO-a i, treći, upućivanje dobrovoljaca u VRS i Vojsku Jugoslavije.

Avdo Huseinović, istraživač ratnih zločina, publicista i autor više dokumentaraca o događajima tokom rata u BiH, priprema knjigu u kojoj se bavi upravo učestvovanjem "pravoslavnih dobrovoljaca u agresiji na BiH, a posebno onih iz Grčke". Nema sumnje, kako ističe, da su tamo bili i pripadnici Zlatne zore, zaključuje on, a prenosi T portal.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Pripadnici zloglasne Zlatne zore bili su u julu 1995. u Srebrenici

Izvor: SandzakPress.net, 22.Maj.2013

BIH – Ekstremno desničarski, neonacistički politički pokret Zlatna zora (gr. Χρυσή Αυγή – Hrisi avgi), koji je u posljednjih nekoliko dana uzburkao javnost u Evropi najprije svojim otvorenim prijetnjama tamošnjim muslimanima da će biti “zaklani kao pilad ako se ne odsele iz Grčke”,...

Nastavak na SandzakPress.net...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.