Jeremić: Srbija želi da pomogne BiH

Izvor: B92, Beta, 22.Okt.2009, 15:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jeremić: Srbija želi da pomogne BiH

Sarajevo -- Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić rekao je da je BiH najbliži i najvažiniji sused Srbije i da je Srbija spremna da joj pomogne na njenom putu ka EU.

Nakon razgovora sa članom Predsedništva BiH Harisom Silajdžićem i šefom diplomatije BiH Svenom Alkalajem u Sarajevu, Jeremić je rekao da je Srbija spremna i da pomogne BiH u stabilizaciji njenih prilika, kako bi brže napredovala ka EU.

On je podsetio da će uskoro građani Srbije putovati >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << bez viza u zemlje EU, te da je Srbija spremna da pruži BiH tehničku i savetodavnu pomoć u tom procesu, kako bi i građanima BiH bilo omogućeno slobodno kretanje.

Takođe, pohvalio je to što dve zemlje uzajamno poštuju suverenitet i teritorijalni integritet, i istakao da Srbija podržava BiH u svim međunarodnim organizacijama i institucijama.

"Srbija je podržala BiH kao članicu Saveta bezbednosti UN. Mislim da je to važno jer će sada ovaj deo Balkana imati direktan glas u toj instituciji", rekao je Jeremić na konferenciji za novirane u Sarajevu.

Šef srpske diplomatije je podržao svaki dogovor u BiH koji bude u potpunosti usaglašen među tri konstitutivna naroda, iako Srbija nije jedna od strana u pregovorima o reformama u BiH.

"Mi imamo zajedničku budućnost u EU i ako budemo podržavali jedni druge, siguran sam da ćemo uspeti", rekao je Jeremić i istakao da je Srbija spremna da bude deo šireg procesa razgovora.

On je rekao da je razlog njegove posete da prenese poruku BiH, da Beograd podržava dijalog koji će dovesti do kompromisa.

"Želimo da doprinesemo pronalasku rešenja koje će biti dobro za sve", rekao je Jeremić i dodao da će premijer Republike Srpske Milorad Dodik, kao i svi drugi demokratski izabrani predstavnici jednog naroda u BiH, "uvek biti toplo dočekani u Beogradu".

On se nada da će uskoro biti rešen problem imenovanja ambasadora BiH u Beogradu, ali nije želeo da iznosi detalje, navodeći da je procedura oko davanja agremana još u toku.

Jeremić je oštro kritikovao sporazum Kosova i Makedonije o demarkaciji granice, kojim je, kako je istakao, otuđeno oko 2.500 hektara srpske zemlje.

Naglasio je da je u tom slučaju reč o kršenju teritorijalnog integriteta Srbije, zbog čega je upućena oštra nota Prištini i Skoplju.

Jeremić je rekao da je zadovoljan odlukom Brisela i zvaničnog Beograda, da se pitanja statusa Kosova i pristupanja Srbije u EU, posmatraju kao dva odvojena procesa.

Prema njegovim rečima, sa bošnjačkim članom Predsedništva BiH Harisom Silajdžićem, danas nije razgovarao o odnosu BIH prema statusu Kosova. Jeremić je izrazio uvjerenje da u BiH neće doći do promene stava vezano za Kosovo.

Šef diplomatije Srbije popodne je doputovao u Banjaluku, gde se sastao sa srpskim članom Predsedništva BiH Nebojšom Radmanovićem i premijerom Republike Srpske Miloradom Dodikom.

Jeremić je, posle razgovora sa Dodikom, rekao da je situacija u BiH daleko od idealne, ali je istakao da toj zemlji ne prete nikakvi sukobi.

"Mislim da nema prostora ni za kakve sukobe bilo gde na Balkanu i dobro je što je tako", rekao je Jeremić novinarima posle razgovora s premijerom RS Miloradom Dodikom.

On je poručio da će Srbija, kao zemlja s uticajem u regionu, nastaviti da čini sve da na ovom prostoru nikada više ne dođe do ratnih razaranja.

"Nama je potreban razgovor, nama je potreban dijalog. Nemoguće je postići rešenja bez razgovora i zato sam ja danas bio u Sarajevu i ovde", kazao je Jeremić.

On je rekao da Srbija nije strana u pregovorima o daljoj budućnosti BiH već da je to RS, ali je naveo da će Srbija "kao jedan od garanta Dejtona podržati sve oko čega se dogovore tri konstitutivna naroda i dva entiteta".

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Vuk Jeremić stiže u Banjaluku

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 21.Okt.2009, 16:40

Član Predsedništva BiH Nebojša Radmanović primiće sutra u Banjaluci ministra spoljnih poslova Republike Srbije Vuka Jeremića. Sastanak je zakazan za 13.30 sati u belom salonu u Palati Republike u Banjaluci, saopštio je kabinet člana Predsjedništva BiH.

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Jeremić:Za rešenje u BiH do koga se dolazi dijalogom

Izvor: NaDlanu.com, 22.Okt.2009

BEOGRAD, 21. oktobra 2009. (Beta) - Srbija se zalaže za rešenje u Bosni i Hercegovini koje će biti prihvatljivo za sve strane i do koga se može doći "isključivo dijalogom", izjavio je u sredu šef srpske diplomatije Vuk Jeremić uoči posete BiH. ..

Nastavak na NaDlanu.com...

Jeremić: Srbija želi da pomogne BiH na putu ka Evropi

Izvor: EMportal, 22.Okt.2009

Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić rekao je danas da je BiH najbliži i najvažiniji sused Srbije i da je Srbija spremna da joj pomogne na njenom putu ka evroatlantskim integracijama.

Nastavak na EMportal...

Jeremić: Podržavamo sve što se dogovore tri naroda u BiH

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 22.Okt.2009

BANJALUKA - Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić izjavio je da trenutno postoji puno razumevanje između Beograda i Banjaluke i da će Srbija uvijek podržavati Republiku Srpsku...Jeremić je rekao da Srbija u potpunosti podržava inicijativu premijera RS Milorada Dodika o ponovnom sastanku...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.