Vuk Jeremić vraća   za sto Dodika i Silajdžića

Izvor: Blic, 23.Okt.2009, 09:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vuk Jeremić vraća za sto Dodika i Silajdžića

Srbija nastoji da vrati predstavnike Bošnjaka i Republike Srpske za sto i to će biti prvi ispit za Beograda koji želi da preuzme ulogu regionalnog lidera. U sklopu toga juče je u Sarajevo i Banjaluku otputovao ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić.

U Sarajevu je Jeremić rekao da je BiH najbliži i najvažniji sused Srbije i da je Srbija spremna da joj pomogne na njenom putu ka EU. Nakon razgovora sa članom Predsedništva BiH Harisom Silajdžićem i šefom diplomatije >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << BiH Svenom Alkalajem u Sarajevu, šef diplomatije Srbije rekao je da je Srbija spremna i da pomogne BiH u stabilizaciji njenih prilika, kako bi brže napredovala ka EU. Takođe, pohvalio je to što dve zemlje uzajamno poštuju suverenitet i teritorijalni integritet, i istakao da Srbija podržava BiH u svim međunarodnim organizacijama i institucijama. Šef srpske diplomatije podržao je svaki dogovor u BiH koji bude u potpunosti usaglašen među tri konstitutivna naroda, iako Srbija nije jedna od strana u pregovorima o reformama u BiH. „Mi imamo zajedničku budućnost u EU i, ako budemo podržavali jedni druge, siguran sam da ćemo uspeti", rekao je Jeremić i istakao da je Srbija spremna da bude deo šireg procesa razgovora. On je rekao da je razlog njegove posete da prenese poruku BiH da Beograd podržava dijalog koji će dovesti do kompromisa.

Prema njegovim rečima, sa bošnjačkim članom Predsedništva BiH Harisom Silajdžićem danas nije razgovarao o odnosu BIH prema statusu Kosova. Jeremić je izrazio uverenje da u BiH neće doći do promene stava vezano za Kosovo. Šef diplomatije Srbije popodne je doputovao u Banjaluku, gde se sastao sa srpskim članom Predsedništva BiH Nebojšom Radmanovićem i sa premijerom Republike Srpske Miloradom Dodikom.

Premijer Republike Srpske i lider Saveza nezavisnih socijaldemokrata Milorad Dodik najavio je juče da će pozvati lidere vodećih političkih partija u BiH da u narednih desetak dana, bez stranih zvaničnika ili eksperata, nastave dijalog o svim pitanjima važnim za BiH. Dodik je posle sastanka sa ruskim ambasadorom u BiH Aleksandrom Bocan Harčenkom novinarima rekao da će poziv uputiti već sutra, kako bi se vodeći političari u BiH sastali za desetak dana i pokušali sami da dođu do dogovora u vezi s izmenom Ustava BiH.

Prema njegovim rečima, izmene Ustava odnosile bi se na povećanje broja poslanika u državnom parlamentu, što je „više tehničko pitanje koje je potrebno rešiti da bi se pospešilo usvajanje zakona". On je sastanak u vojnoj bazi Butmir u Sarajevu ocenio kao „potpuni neuspeh", dodajući da predlog predstavnika SAD i EU za ustavne promene u BiH ni u budućnosti ne može biti osnova za bilo kakav razgovor, jer „dramatično menja Dejtonski sporazum i odnose u BiH".

Dodik je posle sastanka sa Jeremićem rekao da RS ima podršku Srbije, kao i Rusije, navodeći da je nedavno imao razgovore i sa predsednicima Borisom Tadićem i Dmitrijem Medvedevim. „Srbija i Rusija su garanti Dejtonskog sporazuma i podržaće sve dogovore koje unutar BiH postignu tri konstitutivna naroda", istakao je Dodik. Ministar inostranih poslova Srbije Vuk Jeremić izjavio je u Banjaluci da je situacija u BiH daleko od idealne, ali je istakao da toj zemlji ne prete nikakvi sukobi. On je posle razgovora sa Dodikom poručio da će Srbija, kao zemlja s uticajem u regionu, nastaviti da čini sve da na ovom prostoru nikada više ne dođe do ratnih razaranja.

„Nama je potreban razgovor, nama je potreban dijalog. Nemoguće je postići rešenja bez razgovora i zato sam ja danas bio u Sarajevu i ovde", kazao je Jeremić. Šef diplomatije Srbije rekao je da Srbija nije strana u pregovorima o daljoj budućnosti BiH već da je to RS, ali je naveo da će Srbija „kao jedan od garanta Dejtona podržati sve oko čega se dogovore tri konstitutivna naroda i dva entiteta".

Samo HDZ hoće na sastanak sa Dodikom

Mada Dodik namerava da okupi domaće pregovarače bez stranih posrednika, za sada je jedino izvesno da bi se na tom sastanku pojavio lider HDZ BiH Dragan Čović. Predsednik SDP BiH Zlatko Lagumdžija, kako saznajemo, već je odbio Dodikov poziv, dok se ostali lideri još nisu izjasnili o tome. Predsednik SDA Sulejman Tihić ne veruje da je uskoro moguće postići dogovor o novom ustavu BiH, posebno što su „ponovnim spuštanjem pregovora na nivo stranih eksperata male šanse za uspeh". On ipak ne želi da bude izričit u oceni da su butmirski pregovori propali, tvrdeći da će se to „još videti".

„Minimum je ono što sadrži evropski i američki paket i ostajem pri tome. To smo sada izgubili zbog neodgovornosti onih koji imaju maksimalističke zahteve. Zbog svih njih sada imamo status kvo", kaže Tihić.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.