Jeremić: Podržavamo sve što se dogovore tri naroda u BiH

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 22.Okt.2009, 19:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jeremić: Podržavamo sve što se dogovore tri naroda u BiH

BANJALUKA - Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić izjavio je da trenutno postoji puno razumevanje između Beograda i Banjaluke i da će Srbija uvijek podržavati Republiku Srpsku.

Jeremić je rekao da Srbija u potpunosti podržava inicijativu premijera RS Milorada Dodika o ponovnom sastanku svih političkih lidera u BiH krajem iduće sedmice, kako bi razgovarali o mogućnostima rešavanja pitanja liberalizacije viznog režima.

Nemoguće do rešenja bez razgovora
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << />
Šef srpske diplomatije je posle razgovora sa Dodikom u Banjaluci rekao novinarima da se Srbija zalaže za dijalog i razgovor, te da je nemoguće postići rešenja bez razgovora.

"Ne možemo doći do kompromisa ukoliko ne budemo razgovarali, ali Srbija će kao jedan od garanata Dejtonskog sporazuma podržati sve o čemu se dogovore tri konstitutivna naroda i dva entiteta", istakao je Jeremić, dodajući da Srbija ne može stajati iza nečega o čemu nema dogovora tri konstitutivna naroda i dva entiteta.

Srbija jača nego pre

Jeremić je rekao da je Srbija vitalno zainteresovana za stabilnost zapadnog Balkana i BiH, ističući da će Srbija učiniti sve da pomogne da region brže ide ka članstvu u EU i da je to njen centralni strateški prioritet.

"Srbija je danas jača nego što je bila ranije. Poseta predsednika Ruske Federacije Dmitrija Medvedeva bila je značajan događaj za Srbiju i čitav region, i Srbija tu svoju snagu i poziciju želi da iskoristi da pomogne da se stabilizuju prilike svuda na zapadnom Balkanu, uključujući BiH", istakao je šef srpske diplomatije.

Jeremić je naveo da trenutno postoji puno razumevanje između Beograda i Banjaluke.

On je rekao da Srbija podržava teritorijalni integritet i suverenitet svih država članica Savjeta bezbednosti UN, počevši od Republike Srbije, zaključujući da će Srbija uvek podržati poslednju reč koju, kada je budućnost BiH po sredi, bude imala RS.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.