„Ratovi zvezda” stižu u 3D

Izvor: Politika, 07.Feb.2012, 01:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

„Ratovi zvezda” stižu u 3D

Povodom 35 godina od premijere prvog dela, reditelj Džordž Lukas odlučio da dve trilogije o džedajima modernizuje

Gledanje „Ratova zvezda: epizode 1 – Fantomske pretnje 3D” na velikom platnu van svake sumnje biće uzbudljivo iskustvo. Reč je o prvom filmu serijala „Ratovi zvezda” u 3D tehnologiji, koji je zadržao sve uzbudljive elemente originala, ali mu je data dodatna dimenzija i preciznost, kaže Džordž Lukas najavljujući novu verziju svog filmskog spektakla.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << />
Beogradska publika premijerno će pogledati „Fantomsku pretnju 3D” 8. februara u bioskopu „Sinepleks” u TC „Delta siti”, a u nedavnom intervjuu povodom novih verzija svojih trilogija idejni tvorac i reditelj Lukas otkrio je da nije očekivao uspeh ovih filmova, čiji je prvi deo „Star Wars” prikazan 1977, i podsetio:

– „Ratovi zvezda” su priča o očevima i sinovima, o jednoj generaciji koja pokušava da unapredi ono što je uradila generacija pre nje, o generaciji koja živi s greškama koje je napravila generacija pre nje. Priča je dvostruka – zašto neko ko je bio dobar postaje loš? To se tiče očevog putovanja, kako on postaje loš, i prati putovanje sina koji odbija da postane loš i iskupljuje grehe svog oca. Nova generacija mora da pokuša da unapredi svet – smatra Lukas (68) koji je posle prvog filma „Star Wars” snimio: „Imperija uzvraća udarac” (1980) i „Povratak džedaja” (1983), a 16 godina kasnije i trilogiju koja je prethodila ovoj, sa prvim delom – „Fantomska pretnja” (1999)

– Druga trilogija je prethodnica prvoj i odgovara na sva pitanja o Imperiji: ko su bili siti, ko su bili džedaji. Većina radnje „Fantomske pretnje” i tri priče koje ga prate jesu prethodnica: odakle je došao Dart Vejder, koja je njegova priča, kakvo je bilo njegovo odrastanje, kako je postao Dart Vejder? – podseća Lukas i ne krije da je tokom rada na mlađoj trilogiji imao više mogućnosti nego kod starije, jer su mu tada tehničke mogućnosti bile ograničene.

– Prva tri filma rađena su veoma pažljivo, s ograničenim brojem snimanja, skromnim kostimima i malim brojem vanzemaljaca i svemirskih brodova. Ali, kad sam počeo sa snimanjem „Fantomske  pretnje” i nastavaka, bio sam miran jer smo do tada već bili razvili savremeniju tehnologiju.

Lukas, jedan od najuticajnijih reditelja Holivuda, inače i reditelj filmova „Američki grafiti” i „THX 1138” i producent isplativog serijala o Indijani Džonsu, ne krije da dugo nije bio ljubitelj 3D tehnologije i filmova.

– Smatrao sam da je 3D obična smicalica. Pokušavao sam da uvedem digitalne projektore u bioskope. Radio sam prezentaciju u Las Vegasu, a kolege reditelji Robert Zemekis („Ko je smestio Zeki Rodžeru”) i Džejms Kameron („Ambis”, „Terminator”) došli su kod mene i rekli mi: „Želimo da ubacimo 3D u bioskope. Da li bi nam se pridružio da pokažeš vlasnicima bioskopa da možeš da radiš 3D?” Odgovorio sam: „To bi bilo odlično”, jer da bi imao 3D projekcije moraš da imaš digitalizovane bioskope. Tako bih promovisao svoju ideju o digitalizaciji. A onda smo uradili probno testiranje za „Ratove zvezda” u 3D formatu, i shvatio sam koliko odlično to izgleda – seća se Lukas koji je danas opsednut idejom da se film konvertuje u trodimenzionalni format.

I. A.

objavljeno: 07.02.2012.

Nastavak na Politika...






Povezane vesti

Kada je sila uz džedaje

Izvor: Politika, 07.Feb.2012

„Zvezdani ratovi” su neprolazna epopeja o čovekovom izboru, o krhkoj ljudskoj prirodi koja stoji između dobra i zla, pokajanju, praštanju i ljubavi ..Svetska publika ima priliku da ponovo, na velikom platnu, doživi najuspešniji filmski serijal u istoriji – „Ratovi zvezda”. Nova generacija...

Nastavak na Politika...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.