Višegradska grupa protiv preraspodele izbeglica

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 04.Sep.2015, 08:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Višegradska grupa protiv preraspodele izbeglica

Premijeri Poljske, Češke, Slovačke i Mađarske popodne na vanrednom samitu Višegradske grupe u Pragu nameravaju da ponovo odlučno odbiju preraspodelu izbeglica po obavezujućim kvotama, a spremaju se da zatraže od EU da počne da sprovodi već dogovoreno - borbu protiv bandi krijumčara izbeglica i kontrolu spoljašnjih šengenskih granica.

"I kada bismo pristali da preraspodelimo izbeglice po obavezujućim kvotama, većina ionako smera u razvijene zemlje kao što je >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Nemačka ili Skandinavija i neće ostati kod nas. To neće funkcionisati", rekao je danas češkom radiju domaćin samita češki premijer Bohuslav Sobotka.

U slučaju da zadrže izbeglice, dodao je Sobotka, "morali bismo onda da odustanemo od slobode kretanja i obnovimo unutrašnje granice u EU", preneo je Radio Slobodna Evropa.

Češki premijer poručio je da nije uopšte potreban neki novi samit EU povodom izbeglica, već da Evropska komisija mora da počne da insistira da se sprovedu mere koje su već dogovorene u aprilu i junu, kao što ume da insistira da se sprovode neke njene nebitne i manje važne smernice.

"Mi smo već imali dva samita EU. Izbeglička kriza se neće rešiti stalnim sastajanjem u Briselu", rekao je češki premijer.

On je podsetio da je već dogovoreno da se krene oštro protiv krijumčara izbeglica, posebno na Sredozemnom moru, zaštiti bolje spoljašnja šengenska granica i otvore na njoj sabirni centri za izbeglice gde bi se izvršila selekcija ko zaista ima pravo na zaštitu.

Kurc za zajednički plan EU i raspodeli izbeglica po sistemu kvota

Sa druge strane, austrijski ministar spoljnih poslova Sebastijan Kurc ističe da lideri Evropske unije moraju hitno da osmisle zajednički plan za izbegličku krizu, jer će se u suprotnom sve više zemalja odlučivati za primenu sopstvenih mera.

"Neverovatno je da smo tokom finansijske krize mogli stalno da se sastajemo i da smo iznašli zajedničko rešenje, ali kad je reč o ovoj izbegličkoj krizi ništa se ne dešava nedeljama, pa čak ni mesecima", rekao je Kurc u intervjuu za Rojters.

"Za Evropu izazov ne predstavlja samo veliki broj izbeglica, već i činjenica da Dablinski sistem u ovom trenutku ne funkcioniše", istakao je šef austrijske diplomatije, govoreći o propisima prema kojima migranti moraju da zatraže azil u prvoj zemlji EU u koju stignu.

Kurc je podržao ideju o raspodeli izbeglica po sistemu kvota i rekao da očekuje da će čuti više detalja o francusko-nemačkoj inicijativi na neformalnom sastanku ministara spoljnih poslova EU u Luksemburgu sutra i u subotu.

Francuski predsednik Fransoa Oland izjavio je juče da su se zvanični Pariz i Berlin dogovorili da predlože stalni i obavezni sistem prihvata izbeglica i tražilaca azila, a posebno Sirijaca, u EU.

Neuspeh u iznalaženju brzog rešenja predstavlja opasnost za neke od osnovnih principa zajedničkog bloka, upozorio je Kurc.

"Mnogi naši standardi, mnogi naši osnovni principi su u opasnosti. Ako ne budemo u stanju da obezbedimo svoje spoljne granice, sve više i više vlada će dovoditi u pitanje model otvorenih granica", rekao je Kurc, misleći na Šengenski sporazum, koji omogućava slobodno kretanje između 26 država članica EU.

Na pitanje o otporu Velike Britanije da primi izbeglice u mnogo većem broju nego do sad, Kurc je izjavio da predlozi reformi EU koje iznosi zvanični London, koji trenutno pregovara o uslovima svog članstva u Uniji, treba da se iskoriste za širu debatu o budućem obliku tog bloka.

"Izbeglička kriza nam je pokazala da EU nije završen projekat i da mora da se povede diskusija o njenom poboljšanju. Ali, naravno, to mora da bude odnos uzimanja i davanja", rekao je Kurc.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Kurc: Hitno potreban zajednički plan EU za migrantsku krizu

Izvor: Blic, 04.Sep.2015

Austrijski ministar spoljnih poslova Sebastijan Kurc izjavio je u četvrtak da lideri Evropske unije moraju hitno da osmisle zajednički plan za izbegličku krizu, jer će se u suprotnom sve više zemalja odlučivati za primenu sopstvenih mera... - Neverovatno je da smo tokom finansijske krize mogli...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.