Izvor: B92, 31.Avg.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ulica (žrtava) Slobodana Miloševića

Novi Sad -- SPS dostavio predlog da se jedan bulevar u Novom Sadu zove po Slobodanu Miloševiću, drugi predlažu bulevar njegovih žrtava.

SPS, međutim, neće podneti zahtev za promenu naziva Ulice Zorana Đinđića jer se ta stranka protivi promenama naziva ulica. Šef odborničke grupe SPS-a u novosadskoj skupštini Svetislav Krstić kaže da bi bulevar trebalo da bude nazvan po Slobodanu Miloševiću jer je on "dominanta figura u političkoj istoriji Srbije 20. veka". DS najavljuje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << protestnu šetnju.

Gradski odbor Demokratske stranke organizovaće sutra protestnu šetnju ulicama Novog Sada zbog inicijative SPS-a i zbog najave da bi Gradska komisija za dodelu imena ulicama mogla razmatrati i promenu imena Ulice Zorana Đinđića, koja se nalazi u univerzitetskom delu grada. Predsednik novosadskog DS-a Igor Pavličić rekao je da će šetnja sutra u 16.00 početi na Trgu Slobode, a biti završena u Ulici Zorana Đnđića.

Članovi podmlatka DS-a u majicama sa likom ubijenog premijera Srbije Zorana Đinđića delili su danas Novosađanima letke sa pozivom na protestnu šetnju i citatima iz Đinđićevih izjava. Novosadski odbori Lige socijaldemokrata Vojvodine, G17 plus i Srpskog pokreta obnove, stranaka koje čine Udruženu opoziciju Novog Sada, najavili su da će se priključiti protestnoj šetnji.

Predsednica Komisije za davanje imena ulicama Biljana Malović, koja je odbornica SPS-a u Skupštini Novog Sada, ranije je najavila da će se takva inicijativa naći na narednoj sednici te komisije. Malovićeva je ranije rekla da je Milošević zaslužio da dobije ulicu ili spomenik jer je za razliku od onih koji su rušili, u Novom Sadu otvorio jedan most, bio inicijator gradnje tri mosta i izgradnje stanova za mlade bračne parove, kao i svega ostalog što je učinjeno u vreme obnove zemlje.

Neki odbornici Demokratske stranke Srbije i Srpske radikalne stranke, koje uz SPS čine vladajuću koaliciju u Novom Sadu, najavili su da neće podržati inicijativu da se dodeli ulica Miloševiću i ukine ulica s Đinđićevim imenom.

LSV: Samo pominjanje žrtava

LSV saglasan da jedan novosadski bulevar dobije ime po Slobodanu Miloševiću, ali uz pominjanje žrtava.

Liga socijaldemokrata Vojvodine navodi da bi prihvatila pominjanje Miloševića u imenu bulevara, ali samo ako bi se taj bulevar zvao Bulevar žrtava Slobodana Miloševića. LSV će predlog poslati Komisiji za dodelu imena ulica i trgova, čija sednica treba da bude održana iduće nedelje.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.