Tadić: EU postaje izvesna kada otpočnu pregovori

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 07.Jun.2011, 22:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tadić: EU postaje izvesna kada otpočnu pregovori

BEOGRAD -

Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je večeras da je tokom dvodnevne posete Briselu još jednom dobio podršku za proces evrointegracija Srbije, ali i istakao da će taj put postati stvarno vidljiv i izvestan onoga trenutka kada otpočnu pregovori o članstvu.

"Mi svom snagom treba da sprovodimo reforme kako bismo dobili datum početka pregovora, tada će svrha našeg bavljenja politikom biti >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << ispunjena", poručio je Tadić otvarajući dvodnevnu konferenciju "Političko obrazovanje u tranziciji", koju povodom petnaestogodišnjice rada u Srbiji organizuje nemačka Fondacija "Fridrih Ebert" .

Niko nije obećao datum pregovora

Predsednik Tadić je večeras izjavio da Srbiji nije obećano da će dobiti datum početka pregovora za članstvo u EU, ali da će ona sa svoje strane učiniti sve što je potrebno da se to desi.

"Niko nam nije obećao datum pregovora", rekao je Tadić novinarima u beogradskom hotelu Zira na obeležavanju 15 godina rada nemačke Fondacije Fridrih Ebert u Srbiji.

Tadić je rekao da Srbija treba da ispuni svoje obaveze radi dobijanja statusa kandidata i početka pregovora o članstvu u EU, a da od EU zavisi kada će Srbiji biti saopšten datum početka pregovora.

"Mi ćemo da ispunimo svoje zadatke, a videćemo kakvo će biti mišljenje evropske komisije u oktobru", rekao je Tadić, dodajući da je optimista u vezi sa dobijanjem statusa kandidata i datuma početka pregovora.

Upitan o opozicionim strankama koje se zalažu za EU Tadić je rekao da smatra da one nemaju iskustva u tom poslu i da ne poznaju dovoljno evropske institucije.

Na pitanje kada će državni organi da saopšte više podataka o hapšenju Ratka Mladića Tadić je rekao da je to pitanje za Bezbednosno informativnu agenciju i da veruje da će ona to uraditi kada završi istragu.

Tadić, koji je i ispred Demokratske stranke sarađivao 90-ih godina sa tom fondacijom, konstatovao je da je Srbija za deceniju i po prešla veliki put i rekao da je ponosan zbog toga što je danas ocenjena kao zemlja političkih sloboda.

Nastaviće se srpsko-nemačke veze koje su učvrstili Đinđić i Mićunović

Prema njegovim rečima, fondacija "Fridrih Ebert" bila je jedan od pokretača demokratskih i socijalnih procesa u Srbiji i srpsko-nemačke veze, koje su učvrstili Zoran Đinđić i Dragoljub Mićunović, nastaviće, kako je uveren, da se razvijaju i u budućnosti.

"Veze s Nemačkom vidimo i u budućnosti i apsolutno sam privržen oživljavanju tih veza u svakom segmentu socijalnog i političkog rada i bez takve saradnje i prožetosti dve zemlje i politike ne možemo grabiti ka EU i ne možemo se izgrađivati u punom kapacitetu kao demokratsko društvo", zaključio je Tadić.

Konferencija "Političko obrazovanje u tranziciji - izazovi i perspektive" okupiće u naredna dva dana ugledne predstavnike nevladinog sektora i stručne javnosti iz Srbije i inostranstva koji će govoriti o jačanje svesti u društvenim i političkim institucijama o neophodnosti političkog obrazovanja.

Predstavnik berlinske kancelarije "Fridrih Ebert" fondacije Štefan Denert ocenio je da je za 15 godina Srbija prešla dalek put koji je međunarodna zajednica često posmatrala sa zebnjom i da se danas nalazi pred kandidaturom za članstvo u EU.

Volfram Mas: Beograd da bude mesto iz kojeg će se rešavati problemi Zapadnog Balkana

Denert je istakao da je u tom periodu Srbija bila pred brojnim izazovima čijem savlađivanju, poslednjih godina, predsednik Tadić uspešno doprinosi.

Pored direktora beogradske kancelarije fondacije Mihaela Erkea, gostima se obratio i ambasador Nemačke u Srbiji Volfram Mas koji je poručio da sadašnja politika Srbiju vodi ka nepovratnom putu ka EU.

Beograd, kako je rekao, ima ključno mesto u regionu i trebalo bi.

Tokom dva dana konferencije, koja se održava u hotelu "Zira", biće priređene panel diskusije na teme: "Uloga NVO u političkom obrazovanju građana u lokalnoj zajednici", "Partijske škole, edukativni centri i fondacije - obrazovanje članstva kao obaveza i odgovornost političkih stranaka", "Regionalna saradnja" i "Političko savetovanje - nezavisne naučne institucije, tink-tenk organizacije i univerziteti u funkciji političkog obrazovanja i savetovanja".
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Tadić: Nije nam obećan datum početka pregovora

Izvor: Studio B, 07.Jun.2011

Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je večeras da Srbiji nije obećano da će dobiti datum početka pregovora za članstvo u EU..Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je večeras da Srbiji nije obećano da će dobiti datum početka pregovora za članstvo u EU, ali da će ona sa svoje strane učiniti...

Nastavak na Studio B...

Tadić: Nije nam obećan datum početka pregovora

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 08.Jun.2011, 00:36

Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je večeras da Srbiji nije obećano da će dobiti datum početka pregovora za članstvo u EU, ali da će ona sa svoje strane učiniti sve što je potrebno da se to desi. "Niko nam nije obećao datum pregovora", rekao je Tadić. Tadić je rekao da Srbija treba...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Tadić: EU postaje izvesna sa datumom početka pregovora

Izvor: Blic, 08.Jun.2011

Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je da je tokom dvodnevne posete Briselu još jednom dobio podršku za proces evrointegracija Srbije, ali i istakao da će taj put postati stvarno vidljiv i izvestan onoga trenutka kada otpočnu pregovori o članstvu. .."Mi svom snagom treba da sprovodimo reforme...

Nastavak na Blic...

Mi sada gledamo EU u oči

Izvor: RTV Pink, 08.Jun.2011

Tadić: EU postaje izvesna sa datumom početka pregovora. . . Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je da je tokom dvodnevne posete Briselu još jednom dobio podršku za proces evrointegracija Srbije, ali i istakao da će taj put postati stvarno vidljiv i izvestan onoga trenutka kada otpočnu pregovori...

Nastavak na RTV Pink...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.