Simić: Ponašamo se u skladu sa situacijom

Izvor: Danas, 04.Nov.2015, 09:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Simić: Ponašamo se u skladu sa situacijom

Priština, Beograd - Poslanici liste Srpska u parlamentu Kosova podržali su juče Zakon o ratifikaciji sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju EU, ali su bili uzdržani prilikom glasanja o amandmanu na taj sporazum koji predviđa da se Kosovo u Sporazumu umesto sa zvezdicom navodi kao Republika Kosovo. Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju Kosova i >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << EU potvrđen je juče sa 86 glasova. Niko nije bio protiv, a nije bilo ni uzdržanih poslanika.

Opozicione partije koje već duže vreme bojkotuju i ometaju održavanje skupštinskih sednica bojkotovale su i glasanje za Zakon o ratifikaciji SSP, ali nisu blokirale rad skupštine. Opozicioni poslanici Samoopredeljenja, Alijanse za budućnost Kosova i Inicijative za Kosovo nisu glasali, a sednicu su napustili posle izlaganja svojih šefova parlamentarnih grupa.

Šef parlamentarne grupe Srpska lista Slavko Simić rekao je za Danas da je uoči glasanja za Zakon o SSP poslanicima upućen amandman Odbora za evropske integracije u kojem se navodi da Kosovo umesto sa zvezdicom bude navedeno kao Republika Kosovo.

- Poslanici Srpske bili su uzdržani. Nismo bili protiv toga jer su takve okolnosti. To je neka vrsta trgovine. Trebaće i albanski poslanici nama kada budu usvajani zakoni koji imaju veliku važnost za Srbiju. Moramo se ponašati u skladu sa okolnostima i situacijom u kojoj smo - naveo je Simić.

On za naš list kaže da lista Srpska u potpunosti podržava SSP Kosova, i naglašava da je on od velikog značaja za građane čitavog regiona. Simić tvrdi da zvanični Beograd nije mnogo uticao na odluku srpskih poslanika da glasaju za SSP i da su srpski poslanici na sastanku samostalno doneli tu odluku. Prema njegovim rečima, Sporazum treba da omogući ekonomsko jačanje ne samo Kosova već i celog regiona i čvršću ekonomsku i trgovinsku vezu sa EU. On ističe i da bi Sporazum trebalo da obaveže Kosovo da se reformiše u oblastima ljudskih prava, korupcije i razvoja ekonomije.

Sporazum će omogućiti da se procesi koji se odvijaju u Briselu između Beograda i Prištine nastave i dogovoreno primeni - naveo je Simić.

Predsednica Kosova Atifete Jahjaga je u izjavi za javnost pozdravila ratifikaciju SSP i navela da joj je bila čast i privilegija da svedoči ratifikaciji Sporazuma, što je važna prekretnica za Kosovo i njenu evropsku budućnost. Ona je istakla da su svi uprkos različitim političkim orijentacijama shvatili istorijsku važnost ovog trenutka kojim je počeo nepovratan put Kosova ka EU. "Mi još uvek konsolidujemo državnost Kosova, ali jačamo naš suverenitet, i dalje se suočavamo sa izazovima tranzicije koji se vide uglavnom na nedostacima u vladavini prava, našem obrazovnom sistemu i zdravstvu", navela je Jahjaga.

Premijer Kosova Isa Mustafa zahvalio je svima na Kosovu koji su radili na ovom sporazumu, kao i EU što je otvorila put za Kosovo. "Sporazum nudi najpovoljnije uslove za ekonomske odnose sa EU. Duh sporazuma je duh građana Kosova, koji su dosledno pokazali evropsku orijentaciju i pripadnost", naveo je Mustafa.

U saopštenju kosovske vlade između ostalog se navodi da SSP uspostavlja temelje ugovornih odnosa između Kosova i EU, što je jako dobra prilika za preduzimanje reformi i jačanje vladavine prava, stvaranje uslova za ekonomski razvoj, produbljivanje ekonomske i trgovinske saradnje sa zemljama EU. "To i svestran pristup Kosova evropskim vrednostima i standardima", navodi se između ostalog u saopštenju Vlade Kosova.

Premijer Kosova Isa Mustafa i visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini potpisali su SSP u ime Kosova i EU 27. oktobra.

Stroge mere kontrole

Uoči jučerašnje sednice kosovske skupštine, čiji je početak kasnio sat vremena, kako prenose mediji, uvedene su stroge mere kontrole, pa su na ulazu u skupštinsku salu postavljena tri detektora za registrovanje metala kroz koja moraju da prođu svi koji ulaze u skupštinu. Pregledani su poslanici, ministri, ali i članovi diplomatskog kora, novinari i posmatrači. Ovim merama pribeglo se zbog incidenata koje su poslanici opozicije organizovali u kosovskoj skupštini zahtevajući da premijer Isa Mustafa povuče potpis sa Briselskog sporazuma Prištine i Beograda.

Nastavak na Danas...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

AP KiM: Vučićev režim dao dodatni legitimitet "državnosti" tzv Kosova

Izvor: KMnovine.com, 04.Nov.2015

Skupština Autonomne pokrajine KiM, koju beogradske vlasti ignorišu jer je brana katastrofalnoj politici koju vode prema Kosovu i Metohija, saopštenjem za javnost skrenula je pažnju na još jedan poguban potez vlasti prema delu svoje teritorije. Prenosimo saopštenje u celosti....    .Ilustracija:...

Nastavak na KMnovine.com...

Kosovo ostaje sa zvezdicom

Izvor: Politika, 05.Nov.2015, 09:18

Usvojeni amandman na Zakon o SSP-u, koji Srpska lista nije podržala, ne znači da će Priština na međunarodnim skupovima biti predstavljena kao republika Kosovo..Amandman na Zakon o ratifikaciji Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju EU kojim je predviđeno da se Kosovo umesto sa zvezdicom navodi...

Nastavak na Politika...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.