Sastanak Vučića i Lija: Podrška Kine evropskom putu Srbije

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 17.Dec.2014, 02:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sastanak Vučića i Lija: Podrška Kine evropskom putu Srbije

Premijeri Kine i Srbije Li Kećijang i Aleksandar Vučić istakli su na konferenciji za novinare, nakon bilateralnog sastanka delegacija dveju zemalja, da Kina pruža punu podršku evropskom putu Srbije.

Premijer Kine Li Kećijang je, po završetku Samita Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope, započeo zvaničnu bilateralnu posetu Beogradu. Kineskom premijeru je najpre priređen svečani doček u Palati Srbija, gde ga je pozdravio premijer Srbije Aleksandar Vučić, a potom >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << je započeo bilateralni sastanak.

Vučić je poručio da građani Srbije doživljavaju Kinu kao iskrenog prijatelja i izrazio zadovoljstvo zbog toga što može da ugosti jednog od najmoćnijih lidera sveta.

"Mi smo jedna mala zemlja, po svojoj veličini, ali ne i po ljudima, koji je nastanjuju, i koji osećaju Kinu kao iskrenog prijatelja", rekao je Vučić.

 Li Kećijang izjavio je da je tokom Samita Kine i zemalja centralne i istočne Evrope u Beogradu postignut niz dogovora u vezi sa novim projektima, čime je postignut suštinski napredak i poručio da Kina podržava evropski put Srbije.

Govoreći o modernizaciji pruge Beograda - Budimpešta Li je istakao da je taj projekat veoma značajan jer će omogućiti ne samo povezivanje dve zemlje, već će podstaći privredu u regionu duž pruge.

On je podsetio da je na prošlogodišnjem Samitu u Bukureštu postignut dogovor između Kine, Mađarske i Srbije o modernizaciji pruge, na kojoj bi voz saobraćao 200 kilometara na čas umesto dosadašnjih 40.

"Na beogradskom susretu mogu reći da je postignuti dogovor već realizovan i postignut napredak, i da je projekat proširen na Makedoniju i Grčku", rekao je Li.

Kako je objasnio, povezivanjem železničke pruge Budimpešta- Beograd, ali i Beograd-Pirej, grčke luke, biće izgrađen takozvana "koneno-morska ekspresna linija" između Kine i Evrope.

"Izgradnja ove pruge neće doprineti samo produbljivanju saradnje Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope, već i proširenju i obogaćivanju kineskih i evropskih odnosa", rekao je Li.

On je dodao da Srbija ima važan položaj na ovoj pruzi koja će biti izgrađena prema evropskim standardima.

Li je naglasio da Srbija i Kina imaju isti stav o principima očuvanja sistema nastalog posle Drugog svetskog rata, poštovanja nezavisnosti, suvereniteta i teritorijalnog integriteta svih zemalja, te podvukao da Peking podržava evropski put Srbije.

On je dodao da je delegacija Kine imala sadržajne i uspešne razgovore u Beogradu, i da je postignut konsenzus o unapređenju i očuvanju svetskog mira.

Li je kazao da se Kina i Srbija međusobno podržavaju kada je reč o ključnim pitanjima.

Kineski premijer je izrazio zadovoljstvo što je na poziv premijera Aleksandra Vučića posetio Srbiju, prenevši iskrene pozdrave kineskog naroda srpskom narodu, i da se radi o uzvratnoj poseti.

"U Kini se kaže da 'ako nešto ne uzvratimo to nije kulturno' i mi se zalažemo za reciprocitet", rekao je Li.

On je ukazao da između dve zemlje postoji tradicionalni prijateljstvo, zasnovano na međusobnom poštovanju.

Prema njegovim rečima dogovoreno da se na osnovu međusobnog poštovanja unapređuje praktična saradnja u kulturi, turizmu, nauci, ali i obrazovanju.

"Već od sledeće godine kineska vlada će udvostručiti stipendije za studente zemalja centralne i istočne Evrope, jer iskreno želimo u okviru toga da više srpskih studenata studira u Kini. Želimo da se kinesko-srpsko prijateljstvo se nasleđuje od generacije do generacije", kazao je Li.

Li je primetio i da je od premijera Vučića, tokom ova dva dana, naučio da pozdravi i zahvali se na srpskom i u šali kazao da je, ako je pogrešio za to kriv šef srpske vlade.

Vučić: Hvala prijatelju, druže Li

Premijer Srbije Aleksandar Vučić zahvalio se danas premijeru Kine Li Kećijangu zbog toga što njegova zemlja poštuje politiku i evropski put Srbije i što je tretira kao slobodnu,nezavisnu i samostalnu zemlju.

Vučić je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa kineskim premijerom Li Kećijangom rekao da se dve zemlje slažu po svim ključnim političkim pitanjima i da i jedna i druga zemlja vode nezavisnu i politiku mira i da ne ugrožavaju ničiji teritorijalni integritet.

Vučić je dodao da će ti odnosi još više napredovati i istovremeno se zahvalio premijeru Kine što je posetio Srbiju.

"Počastvovani smo i ponosni što imamo takvog gosta", rekao je Vučić i zahvalio Liju i ministrima u kineskoj vladi što su došli ne samo na samit već i u bilateralnu posetu Srbiji.

On je naveo da veruje da je Srbija uspela da pokaže srpsko gostoprimstvo i prijateljstvo.

Vučić je rekao da su se dve vlade u Beogradu bavile važnim pitanjima, što se,kako je naveo, vidi i po sporazumima koji su potpisani, a koji se bave raznim oblastima, od najsavremenijih tehnologija, telekomunikacija, do izgradnje termoelektrane, ali i izvoza jagnjećeg mesa u Kinu.

"Smatramo da postoje značajne mogućnosti za prodor srpske robe u Kinu, kao što je i kineska roba uvek dobrodošla u Srbiju", rekao je Vučić.

On je zahvalio premijeru Liju što pokazao veliko poštovanje Srbiji, koja će to, kako je naveo, istim takvim poštovanjem umeti da uzvrati.

"Hvala što poštujete politiku i opredeljenje Srbije, evropski put Srbije i što Srbiju tretirate kako bismo voleli da nas svi tretiraju kao samostalnu, nezavisnu, slobodnu zemlju. Hvala prijatelju, druže Li", rekao je Vučić.

Vučić: Od Kine donacija od 35 miliona juana

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je Srbija dobila donaciju od Kine u visini od 35 miliona juana, koju može da iskoristi i za vraćanje određenih kamata.

Vučić je, na zajedničkoj konferenciji za novinare sa kineskim premijerom Li Kećijangom, rekao da je postignut još povoljniji sporazum sa kineskom Eksim bankom o izgradnji Termoelektrane Kostolac.

On je precizirao da je grejs period produžen sa pet na sedam godina, a kamata je spuštena sa tri na 2,5 odsto.

Vučić je rekao i da je dogovoreno formiranje radnih grupa sa Mađarskom i Makedonijom, a uskoro i sa Grčkom, i da će se do 20. januara izaći sa zajedničkim stavom o modelu finansiranja pruge od Budimpešta do Beograda, i kasnije od Beograda do Skoplja i dalje prema Atini.

 Potpisano 13 sporazuma i memoranduma

Delegacije Srbije i Kine potpisale su danas 13 sporazuma i memoranduma iz oblasti infrastrukture, saobraćaja, finansija, poljoprivrede i telekomunikacija.

Ugovor o zajmu za drugu fazu paket projekta Termoelektrane Kostolac B potpisali su ministar finansija Dušan Vujović i guverner Eksim banke Li Žougu.

Sporazum o privredno- tehničkoj saradnji između vlada Srbije i Kine potpisali su prvi potpredsednik vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić i ministar trgovine Kine Gao Hu Čeng.

Memorandum o otpočinjanju studije izvodljivosti o izgradnji industrijskog parka potpisali su ministar privrede Željko Sertić i ministar trgovine Gao Hu Čeng.

Potpisan je i Memorandum o razumevanju o saradnji na projektu dela obilaznice oko Beograda, Bubanj potoka i Vinče između Ministarstva građevinarstva, saobraćaja I infrastrukture I komapnije Sajnohidro, na koji su potpis stavili ministar Zorana Mihajlović i generalni direktor kompanije Sajnohidro Liang Đun.

Mihajlović i zamenik šefa Biroa za civilnu avijaciju Li Đen su potpisali i Sporazum o uspostavljanju vazdušnog saobraćaja između Srbije i Kine.

Sporazum o saradnji Narodne banke Srbije i Kineske razvojne banke potpisali su guverner NBS Jorgovanka Tabaković i predsednik Uprave kineske razvojne banke Hu Huai Bang, dok su ministar Mihajlović i Hu Huai Bang potpisali Memorandum o razumevanju o sveobuhvatnoj finansijskoj saradnji Vlade Srbije i Kineske razvojne banke.

Potpisan je i Memorandum o razumevanju o finansiranju između Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture I Eksim banke, koji su potpisali Zorana Mihajlović i predsednik Eksim banke Li Žougu.

Memorandum o razumevanju i partnerskoj saradnji između Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija i kineske korporacije ZTI potpisali su potpredsednik vlade i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić i zamenik predsednika kompanije ZTI Šao Ming.

Potpisan je Memorandum o razumevanju između Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije i komapnije Huavei (Huawei) o saradnji u oblasti sistema, a potpisali su ga državni sekretar MUP Milosav Miličković i zamenik generalnog direktora kompanije Huavei Lu Jong.

Memorandum o razumevanju o finansiranju između Grada Beograda i Eksim banke potpisali su gradonačelnik Siniša Mali i predsednik Eksim banke Li Žougu.

Prvi potpredsednik vlade Ivica Dačić i ambasador Kine u Srbiji Li Mančang potpisali su Sporazum o međusobnom osnivanju kulturnih centara između Srbije i Kine, dok su Protokol o zdravstvenim zahtevima za izvoz smrznutog jagnjećeg mesa iz Srbije u Kinu potpisali ministar poljoprivrede Snežana Bogosavljević Bošković i ambasador Kine u Srbiji Li Mančang.

U cilju podrške srpskom visokom školstvu i uspostavljanju istraživačko-razvojnih centara u oblasti Informaciono-komunikacionih tehnologija, kompanija Huavei je Elektrotehničkom fakultetu Univerziteta u Beogradu donirala Laboratoriju informaciono-komunikacionih tehnologija baziranu na najmodernijim 4G tehnologijama.

Tim povodom, zamenik generalnog direktora kompanije Huavei uručio je srebrnu plaketu ministru prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srđan Verbić.

Pruga Beograd - Budimpešta od istorijskog značaja

Dva sporazuma o saradnji srpske i mađarske železnice, kao i o saradnji carinskih organa potpisana su danas u prisustvu premijera Kine, Srbije, Mađarske i Makedonije, i deo su dogovora o modernizaciji i izgradnji pruge Beograd - Budimpešta.

Premijeri su u zajedničkom obraćanju javnosti, nakon potpisivanja tih dokumenata, izrazili zadovoljstvo što će se graditi pruga Budimpešta - Beograd, uz ocenu da će to biti na korist zemalja regiona Centralne i Istočne Evrope, EU i opšte saradnje Kine sa ovim delom sveta.

Kineski premijer Li Kećijang je nakon potpisivanja dva sporazuma o saradnji srpske i mađarske železnice, kao i carinskih organa koje su potpisali predstavnici tih zemalja, rekao da će ta pruga doprineti razvoju i Srbije i Mađarske, služiti na dobrobit ljudi koji u njima žive i da je u interesu te dve, ali i drugih zemalja.

Kako je rekao, to će omogućiti da se interes i Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope što bolje i brže ostvaruju i to će podstaći ekonomiju i doneti dobit i Kini i zemljama Evrope.

Prema njegovim rečima, EU je najveći trgovinski partner Kine i potrebno je da se povećaju dalji privredni odnosi, a ova pruga će u tome odigrati značajnu ulogu.

Kećijang očekuje da će pruga biti završena za dve godine i da će biti na korist, kako Kine, tako i zemalja CEE i EU.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić je rekao da je ovo za Srbiju veliki i važan dan, da će doneti ne samo razvoj industrije i železnice, već i još veću povezanost sa Mađarskom , Makedonijom i daleko brži protok putnika i roba.

Prema rečima premijera Srbije, taj put će se skratiti sa 8 sati na 2.4 sata, što je brže nego da se ide autoputem.

Kako je rekao, ovako veliki infrastrukturni projekat doneće nova radna mesta.

Srpski premijer zahvalio je premijerima na razumevanju i na saradnji i poručio da će se sve uraditi kako bi se ovaj projekat što pre i u roku ostvario.

Mađarska koristi svoju "pozitivnu geografsku poziciju"

Orban je na zajedničkoj konferenciji za novinare rekao da je ovo srećan dan za Mađarsku i da omogućava toj zemlji da iskoristi svoju "pozitivnu geografsku poziciju".

Mađarska je do sad zbog svog geografskog položaja bila mesto gde su razne vojske marširale, a sad se sve kreće u drugom pravcu, rekao je Orban, i dodao da Mađarska sad može da ima korist od tog svog geografskog položaja.

Kako je rekao, pruga će imati veliki značaj za zemlje centralne i istočne Evrope, a izrazio je i uverenje da saradnja Kine i Evrope napreduje.

On je naveo i da je uspelo da se pokaže kako će EU i Kina iskoristiti prednosti koje imaju u saradnji u sledećim decenijama.

Orban je zahvalio kineskom premijeru Liju na hrabrosti, srpskom na prijateljstvu, kao i makedonskom premijeru.

Kineski fond od tri milijarde za evropske zemlje

Kineski premijer Li Kećijang najavio je da će Kina osnovati novi investicioni fond u ukupnom iznosu od tri milijarde dolara za koji će moći da konkurišu zemlje srednje i istočne Evrope.

"Sredstva će se koristiti na nove načine, kroz javno-privatno partnerstvo i lizing aranžmane", rekao je Kećijang prilikom otvaranja privrednog foruma u okviru samita Kine i 16 zemalja srednje i istočne Evrope.

Od prethodne kineske kreditne linije preostalo je još 1,7 milijardi dolara, koju zemlje centralne i istočne Evrope takođe mogu da koristite, a Kina će pokušati da spusti troškove tih zajmova.

Kako je rekao kineski premijer, njegova zemlja ima sredstva za ulaganje, a u ovom delu Evrope rastu potrebe za razvojem infrastrukture.

Kada je o Srbiji reč, Li Kećiang izrazio je nadu da će ulagači iz Kine moći ovde da otvore fabrike koje će proizvoditi opremu i materijal za razvoj infrastrukture.

Prema njegovim rečima, to će otvoriti i nova radna mesta.

"Ako zemlje budu iskoristile sve svoje potencijale, globalna ekonomija će izaći iz problema", istakao je Kećeng i osvrnuo se na probleme koje muče globalnu privredu.

Li Kećijang najavio je da će biti formiran i poslovni Savet Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope, što će, kako je istakao, biti novi korak i nova faza u njihovoj međusobnoj saradnji.

Li je ocenio da saradnja Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope treba da bude podignuta na viši nivo i da donese više plodova saradnje.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Vučić nastavio bilateralne susrete sa Orbanom

Izvor: Blic, 17.Dec.2014

Srpski premijer Aleksandar Vučić nastavio je jutros, povodom Trećeg sastanka šefova vlada Kine i zemalja centralne i istočne Evrope, bilateralne razgovore sastankom sa šefom madjarske vlade Viktorom Orbanom...Tokom prepodneva on će se sastati i sa premijerom Makedonije Nikolom Gruevskim, kao i...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.