Opšti izbori štede vreme i novac

Izvor: Politika, 13.Apr.2012, 23:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Opšti izbori štede vreme i novac

Nezaposlenost mladih gorući problem. – Moguća vlada između dva kruga. – Premijer će biti jaka ličnost. – Kohabitacija je štetna

Kada je utihnula rasprava da li je Boris Tadić podneo ostavku ili skratio mandat predsednika Srbije, izgledalo je kao da su taj njegov potez, ma kako ga nazivali, svi očekivali. Ili se prave da su ga očekivali. On i u neformalnom razgovoru tim nedoumicama posveti minut-dva, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << a o poslovima i uspesima „De kompanije” iz Babušnice ili „Superiornog semena” iz Velike Plane priča po petnaest minuta.

Mogli ste da budete predsednik Srbije do januara. Zašto ste podnošenjem ostavke preuzeli rizik gubitka funkcije predsednika?

Svrha politike je da se obave poslovi, a ne da se bude na nekom položaju. Opšti izbori u isto vreme su najfunkcionalnije rešenje. Potrebno je što pre formirati sve državne institucije s punim legitimitetom, doneti potrebne mere, rešavati probleme ljudi, a pritom uštedeti i vreme i novac. Uštedećemo 600 miliona dinara zbog objedinjavanja izbora, a umesto da gubimo čitavu godinu u izbornim radnjama možemo već za mesec dana da krenemo da radimo punom parom na ekonomskom oporavku zemlje. Sada kad je osvajanjem kandidature zaokružen jedan politički ciklus, dobro je da građani izaberu put kojim treba ići. Srbija nema više vremena za gubljenje. Odluka o opštim izborima je u korist svih građana.

Primedba je da idete na opšte izbore zanemarujući bezbednosne rizike zemlje koju ostavljate, kako se to kaže, „bez glave”?

Ustav predviđa i ovakvu situaciju. Svi rizici o kojima govorite su svedeni na najmanju moguću meru, a izbori će biti u najkraćem mogućem roku, za samo 30 dana, tako da ćemo brzo dobiti sve državne organe u punoj funkciji.

Oštrija je primedba da odlukom da idete na predsedničke izbore zapravo hoćete da povećate rejting svoje stranke, da se rukovodite sebičnim interesima, a ne interesima društva i države?

Da nema predsedničkih izbora prigovorili bi mi da mi je najvažnija fotelja pa bi me i tada kritikovali. Uveren sam da građani Srbije vrlo dobro znaju da je objedinjavanje izbora najracionalnije i najštedljivije rešenje, i kada je u pitanju novac i kada je u pitanju vreme. Kome bi moglo biti u interesu da Srbija injeni građani praktično izgube čitavu 2012. u izborima koji bi sledili jedni nakon drugih? Kome je u interesu da se odlaže rešavanje problema građana i kome odgovara da Srbija propusti šansu koju nam donosi status kandidata?

Izgleda kao da u vašim odgovorima provejava da želite da izbegnete stanje kohabitacije, da premijer i predsednik ne budu iz iste stranke?

Svakako treba izbeći kohabitaciju, već smo je imali i videli koliko je to neefikasno. Potrebne su nam efikasne institucije. Novu vladu čeka puno posla. Ne bi bilo dobro da imamo u jednoj instituciji one koji grade, a u drugoj one koji razgrađuju. Ne treba nam Skadar na Bojani, već efikasna vlast koja će biti u službi građana.

Zašto su u izbornoj kampanji zapostavljena pitanja Kosova, Evropske unije...?

Možda niste obratili pažnju ali veoma jasno sam govorio i o Kosovu i o Evropskoj uniji i tokom svog mandata, i u kampanji, a nastaviću to da činim i ubuduće. Ostajem pri svojim stavovima koji su građanima poznati. Nisam ih napuštao ni kada su neki tvrdili da su nemogući, da borba za legitimne nacionalne interese na Kosovu isključuje put ka EU. Pokazalo se ipak da sam bio u pravu. Osvojili smo status kandidata za EU, a nismo odustali od svoje borbe za traženje mirnog, kompromisnog i fer rešenja za Kosovo.

Očekivalo se da u kampanji mnogo više koristite dobijanje kandidature za EU: obećali smo, ispunili smo, uradili smo veliki posao?

Potpuno se slažem: veliki posao urađen je dobijanjem statusa kandidata. Osvajanjem kandidature Srbija je postala poželjnija destinacija za investitore. Budućnost je dolazak „Danijelija”, trećeg u svetu u specijalizovanoj proizvodnji čelika, budućnost je pronalaženje partnera za smederevsku železaru, preraspodela sredstava za poljoprivredu kao i za mlade ljude. Veoma će biti važne i mere za podsticaj nataliteta i brige o ženama, o majkama. Sa problemom mladih nezaposlenih suočavaju se mnoge zemlje Evrope i mi moramo naći sopstveno rešenje. A jedino je rešenje da nastavimo da ubeđujemo investitore da je njihova perspektiva otvaranje proizvodnje u Srbiji, zemlji vrednih i stručnih ljudi. Onako kako smo se za investicije borili i dosad uspevši da u Srbiju dovedemo više stranog kapitala nego što je uspelo svim okolnim zemljama skupa.

Kako se to preko noći dogodilo da svi u kampanji govore o malim i srednjim preduzećima. Kako ih do početka kampanje niko nije primećivao?

Suočavam se u ovom poslu sa sindromom kratkog pamćenja. Svih ovih godina sam sistematično obilazio i poljoprivredna dobra i velika i mala i srednja preduzeća. Sve vreme obilazim i ohrabrujem i naše male preduzetnike. Bio sam na svim svetskim ekonomskim forumima i trudiose da predstavim Srbiju u dobrom svetlu, da bih doprineo da se prevaziđu one predrasude o našoj zemlji iz devedesetih godina. Razgovaram sa potencijalnim investitorima, vlasnicima i direktorima najvećih svetskih kompanija, ubeđujem ih u prednosti koje naša zemlja ima, upravo kako sam i obećao na prethodnim izborima – da ću biti ambasador naše privrede. Radim to da bismo održali glavu iznad vode u ekonomskom cunamiju koji je zadesio ceo svet. I održali smo glavu iznad vode za razliku od nekih zemalja koje su bile jače od nas. Ono što je izuzetno važno jeste da su očuvani svi razvojni potencijali u Srbiji.

Nismo videli da imate, na primer, deset tačaka za podršku malim i srednjim preduzećima?

Imamo, naravno, to je set mera koje za cilj imaju ubrzan razvoj malih preduzeća kroz ukidanje nepotrebnih birokratskih procedura, i kako bi preduzeća lakše poslovala. To podrazumeva i podsticajne mere za srednja i mala preduzeća kao u slučaju kada su strani investitori u pitanju. Naši politički protivnici često navode da je zatvoreno oko 140.000 preduzetničkih radnji, ali ne kažu da je u istom periodu otvoreno više od 150.000 novih radnji. Ili kažu ugasilo se 30.000 preduzeća, a ne kažu da je otvoreno 40.000 novih.

Čak i poslednjih dana mandata vodio sam desetine predstavnika malih i srednjih preduzeća u Italiju na susret sa njihovim italijanskim kolegama i pokazalo se da je to jako dobro. Već je izvesno da nam dolaze neki proizvođači odeće i obuće iz Italije, zemlje koja je naš izvanredni privredni partner.

Vratimo se na politički teren. Da li je moguće napraviti vladu između parlamentarnih i drugog kruga predsedničkih  izbora?

Jeste moguće. A da li će se to desiti zavisi od toga kako građani glasaju. Što manje stranaka u parlamentu, izvesnije je brzo formiranje vlade.

Kao siguran treći, Dačić može da kaže i vama i Tomislavu Nikoliću: „Podržaću vas u drugom krugu ako mi date mesto premijera”?

Mislim da će na izborima pobediti koalicija koju okuplja Demokratska stranka i da će ona biti ključna u odlučivanju o premijeru.

Dakle, premijer je iz Demokratske stranke?

Uveren sam da će DS dati premijera. I bitno je da to bude osoba koja ima dovoljno kredibiliteta, i političkog i stručnog, da može da vodi tim koji će se izboriti s krizom i koji će građanima ostvariti uslove za bolji život i za ekonomski prosperitet naše zemlje.

Premijer će biti jaka politička ličnost?

Sigurno. I premijer i predsednik će biti jake političke ličnosti.

Očekuje nas duel predsednika i premijera?

Jake političke ličnosti ne moraju uvek da se sukobljavaju, mnogo je bolje kada sarađuju.

Dragan Bujošević

-----------------------------------------------------------

Uspesi i neuspesi

Šta su uspesi a šta neuspesi vladajuće koalicije?

Najveći uspeh je osvajanje statusa kandidata za EU koji je potvrda da smo uradili važne i teške reforme u Srbiji. Zatim vizna liberalizacija, na koju smo već pomalo zaboravili. Izgradili smo, posle 30 godina, objekte infrastrukture: 170 kilometara autoputeva, privodimo kraju radove na još 200 kilometara, most u Beškoj, na Adi u Beogradu, kod Obrenovca, u Rači na Savi i Tisi kod Sente, obilaznicu oko Beograda, obnovili smo „Gazelu” u Beogradu. Ovih dana počinjemo radove na Ibarskoj magistrali. Do kraja mandata nove vlade dve trećine stanovnika će biti na mreži autoputeva. Veliki uspeh je i dovođenje stranih investitora: „Fijat”, „Danijeli”, „Panasonik”, „Jura”, „Boš”, „Beneton”, „Dreksler-Majer”, „Svarovski”, „Samsung”, „Falke”,„Gorenje”, „Kuper tajers”...

Ukinuli smo obavezno služenje vojnog roka. Uspešno smo i u kratkom roku sanirali posledice katastrofalnog zemljotresa u Kraljevu, država je postala vlasnik čitavog „Telekoma” i „Železare Smederevo” čime smo sačuvali hiljade radnih mesta. Oduzeli smo 350 miliona evra imovine stečene kriminalom i dali je na raspolaganje deci, starima i invalidima.

Na kraju ali ne i na posletku: srpsko društvo je pacifikovano. Meni su na predsedničkim izborima 2004. godine pretili smrću, 2008. – fizičkim nasiljem, sećate se, ako potpišem SSP dočekaće me Tomislav Nikolić na aerodromu i kazniće me… Danas takvih pretnji nema. I to smatram ogromnim postignućem. Jednako je važan temeljit obračun sa organizovanim kriminalom koji je u jednom momentu raspolagao sa 2,5 milijardi evra u kešu sa čime su mogli da rastoče sve institucije i države i društva.

Nismo rešili problem nezaposlenosti, u vreme kada niko u Evropi nije smanjio broj nezaposlenih. Naša stopa nezaposlenosti jeste veća nego u Evropi, ali nije veća nego recimo u Španiji. Mi jesmo otvorili 200.000 novih radnih mesta, ali je kriza zatvorila 400.000. To jeste najveći nedostatak, toga smo svesni i rešavanje tog problema zato mora biti primarni cilj nove vlade.

-----------------------------------------------------------

SNS i DS

Kako bi objasnili razliku između DS i SNS, odnosno vas i Tomislava Nikolića?

Demokratska stranka je svoju politiku potvrđivala delima, a SNS nema ni jedno delo, nijedan rezultat iza sebe. Jedina posledica njihovog delovanja je destrukcija, šovinizam i nasilje. Ti ljudi su devedesetih vodili opasnu ratno-huškačku politiku, čak su bili protiv sporazuma o okončanju bombardovanja 1999. godine; do pre koju godinu su slavili ratne zločince, Bulevar Zorana Đinđića želeli su da nazovu po Ratku Mladiću, rušili su Beograd zbog hapšenja Karadžića… Ta stranka nije glasala ni za jedan proevropski zakon otkako postoji. Oni su se danas presvukli i lepo govore, ali to su samo prazne reči. Od onih nekadašnjih koji su bili da se za jednog Srbina ubije sto muslimana, kojima nije žao što je ubijen Slavko Ćuruvija, koji su opominjali Đinđića nekoliko dana pred atentat da je i Tito pred smrt imao probleme sa nogom, koji su izbacivali Hrvate iz stanova, njihovu decu iz vrtića, od onih koji su radili sve kako Srbija nikad ne bi ušla u EU, stigli su do današnjih navodnih zagovornika Evrope.

Tomislav Nikolić je, dakle, nepredvidljiva osoba, koja danas tvrdi jedno sutra drugo, koja se okreće onako kako vetar duva, s kim se ne zna šta nosi dan a šta noć, i kome se ne može verovati. Izbor onog ko vodi zemlju suviše je ozbiljna stvar da bi se čovek time igrao, da bi rizikovao budućnost svoje dece i da bi na kocku stavljao sudbinu Srbije.

objavljeno: 14.04.2012
Pogledaj vesti o: Izbori

Nastavak na Politika...






Povezane vesti

Tadić: Kohabitacija štetna

Izvor: RTS, 14.Apr.2012, 10:12

Lider DS i kandidat za predsednika Boris Tadić uveren da je moguće napraviti vladu između parlamentarnih i drugog kruga predsedničkih izbora. Ukazuje da treba izbeći kohabitaciju, da premijer i predsednik ne budu iz iste stranke...Kandidat za predsednika Srbije i lider DS Boris Tadić izjavio je...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.