Ništa od jeftinije nafte

Izvor: B92, 25.Apr.2008, 11:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ništa od jeftinije nafte

Beograd -- Ministar infrastrukture Velimir Ilić iz Moskve se, ipak, vraća bez dogovora sa ruskim zvaničnicima o prodaji nafte i gasa Srbiji po nižim cenama za 20 odsto.

Kako je Ilić, posle razgovora sa ruskim ministrom energetike rekao, Srbija povlašćeni status u kupovini naftnih derivata može da očekuje tek posle ratifikacije aktuelnog energetskog sporazuma u Skupštini Srbije. Rusi su povlašćeni status u kupovini >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << naftnih derivata do sada dali samo Belorusiji i Ukrajini.

Ministar Ilić veruje da iste uslove može da dobije i Srbija.

"Razumeli su naše probleme oko izbora, tako da ćemo onda sve to ratifikovati posle izbora u novom parlamentu i onda razgovarati o određenim taksama, koje treba da se smanje i drugim sporazumima koje ćemo naknadno dogovoriti", izjavio je Ilić.

Direktor Srbijagasa Saša Ilić za B92 kaže da nižu cenu gasa ne treba dočekivati bez nekih uslova sa ruske strane.

"Ti uslovi zavise od toga kakvi će njihovo interesi biti ovde. Nemojte zaboraviti, na kraju krajeva, sve se svodi na to da niko ništa neće raditi ako za to nema interes. Mislim da je potrebno da mi prepoznamo šta je naš interes u celoj ovoj priči i da onda to pokušamo da uskladimo sa njihovom stranom i iz toga izvučemo maksimum", rekao je Saša Ilić.

Zorana Milanović, stručnjak za enrgetiku kaže da bi Srbija plaćala jeftinije naftu i gas, kada bi kupovala naftne derivate direktno od proizvođača, a ne od posrednika.

"Da podsetim, NIS nabavlja gas i dalje preko tendera i tek budući vlasnik, ako to bude bio Gaspromnjeft, moći će da nam obezbedi jeftiniji gas i naftu, jer Srbija sada gas nabavlja preko posredničke kompanije", rekla je Milanovićeva.

Ona podseća da je Srbija, do pre dve godine, gas nabavljala direktno od Gazeksporta, kompanije koja se unutar ruskog Gasproma time i bavi.

Zašto je Srbija, u međuvremenu, u toj trgovini izabrala posredničku kompaniju Jugorusgas, koja je kao takva i skuplja, do sada niko nije objasnio, kaže Milanovićeva.

Sporazum čeka nov saziv skupštine

Juče je na sednici Vlada Srbije po drugi put propala ideja usvajanja predloga da se energetski sporazum sa Rusijom uputi na ratifikaciju u Skupštinu Srbije.

Za predlog zakona glasalo je samo sedam ministara iz koalicije Demokratske stranke Srbije i Nove Srbije, a ministri iz Demokratske stranke i G17 Plus nisu se o njemu ni izjašnjavali. Ministar finansija Mirko Cvetković rekao je da na sednici Vlade nije bilo izjašnjavanja o tome ko je protiv pregloga da se sporazum uputi na ratifikaciju, jer je bilo očigledno da nema dovoljno glasova da se taj predlog usvoji.

Cvetković je naveo i da bi ministri iz DS-a bili uzdražni da se glasalo o tom predlogu, kao i prošli put kad se na sednici Vlade glasalo o istom predlogu.

"Ministri iz DS-a su rekli da Demokratska stranka u potpunosti podržava ovaj sporazum i da će njeni poslanici u skupštini glasati kada to bude došlo. Osnovni razlog zašto oni nisu glasali jeste zapravo u tome što bi glasanje u ovom trenutku dovelo do toga da se dovede u pitanje i da neko sutra može da postavi pitanje legalnosti ove vlade da takvu odluku donese i zbog važnosti celog ovog projekta za Srbiju se smatralo da je bolje da ta legalnost bude nedvosmislena", naveo je Cvetković.

Ministar trgovine i usluga Predrag Bubalo ocenio je da se odlaganjem gubi dragoceno vreme, jer bi tako sporazum u parlament na ratifikaciju mogao da bude upućen tek na jesen.

On je podsetio da je sporazum donela vlada u punom kapacitetu, a da su njegovom potpisivanju prisustvovali i predsednik i premijer Boris Tadić i Vojislav Koštunica.

"Ovo je od ogromnog značaja za državu Srbiju. Ovaj sporazum je od krucijalnog značaja za građane Srbije, za industriju Srbije, za njen budući razvoj. Tako da u namere DSS-a ne treba sumnjati - mi ćemo u svakom momentu glasati uvek pozitivno i za. Nama ne treba da pričamo o tome koliko smo svesni značaja tog sporazuma , kao što smo danaas imali uveravanja od naših kolega ministara iz DS-a, ali eto, ne znamo zašto, ipak to nije izglasano", rekao je Bubalo.

Ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Konuzin izjavio je da žali zbog odluke Vlade Srbije, dodajući da jučerašnja sednica "svedoči o tome da u Vladi postoje snage koje nisu spremne da u punoj meri poštuju dostignute dogovore".

Konuzin je u izjavi agenciji Itar-Tas rekao da je u januaru bilo dogovoreno da će strane "preduzeti sve mere radi neodložnog ostvarenja unutrašnjih procedura, neophodnih za stupanje sporazuma na snagu".

"Ruska strana takve procedure je ispunila. Sa srpske strane pojavila su se određena odlaganja", rekao je novopostavljeni ambasador Rusije u Srbiji.

"Rasprava u predizborne svrhe"

Urednica intenet izdanja magazina Bankar, Jelica Putniković, smatra da stranke pitanje sporazuma sa Rusijom koriste samo u predizborne svrhe i da će Moskva imati strpljenja do 11. maja.

"Imali smo priliku da pročitamo izjavu zamenika predsednika Gasproma Medvedeva, koji kaže da ne bi voleo da se ceo međudržavni sporazum sa njim pretvori u političku igru i zloupotrebi. Čini mi se da jesu zabrinuti, i po pitanju gosovoda, Banatskog dvora i privatizacije NIS-a, ali da oni čekaju da se završe izbori pa onda razgovaraju. Čini mi se da ni jedna od partija nije protiv, ali da to koriste u predizborne svrhe", smatra Putnikovićeva.

I mladi trpe zbog sukoba u Vladi

A, pored neusvajanja energetskog sporazuma, na Vladi juče nije prošla ni Strategija za mlade, jer ni za tu odluku, prema rečima ministara, Vlada nije imala puni kapacitet.

"Princip DSS-a je da se ne izjašnjava o stategijama, ako vlada nije u punom kapacitetu, jer su to osnove za donošenje novih zakona", rekao je Bubalo i naveo da se i prethodna tehnička vlada nije izjašnjavala o predloženih sedam strategija.

Strategija za mlade, koju je predložila G17 plus, kako je rekao Velimir Ilić, nije usvojena jer je iz sale izašao potpredsednik Božidar Đelić pa je "Vlada je izgubila kapacitet".

Zbog takvog stava narodnjaka, ministarka za omladinu Snežana Samardžić-Marković je izjavila da je razočarana.

"Mladi, odnosno politika za mlade, nisu bili podržani od onih koji imaju slogan 'podrži Srbiju'. Ne znam ako podržavaju Srbiju, zašto ne podržavaju mlade jer to je jednako važan deo Srbije. Ja mislim samo da je važno istaći da sam lično kao ministar znala da neće G17 plus imati većinu jer sam videla da nema dovaljnog broja naših ministara. Međutim, smatrala sam da je ovo državna politika, a ne stranačka politika i da će i oni ministri koji su dali pozitivna mišljenja svojih ministarstava na strategiju da će glasati za strategiju koju su podržali", rekla je ministarka Samardžić-Marković.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Ilić: Rusija prihvata da se sporazum ratifikuje posle izbora

Izvor: Blic, 25.Apr.2008

Rusija prihvata predlog da ratifikacija energetskog sporazuma usledi posle izbora 11.maja i stanje mirovanja neće imati posledice na Ugovor koji je potpisan, izjavio je ministar za infrastrukturu Velimir Ilić posle razgovora sa ruskim zvaničnicima u Moskvi...Ilić je izjavio da je na jučerašnjoj...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.