Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 16.Apr.2012, 10:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ni DS, ni SNS još ne iznose imena kandidata za premijera

BEOGRAD -

Demokratska stranka nije unapred odredila ko će iz njihovih redova biti kandidat za premijera, ali već sada ima nekoliko kandidata, dok će Srpska napredna stranka to učiniti posle izbora, najavili su visoki funkcioneri te dve stranke.

Bivši potpredsednik vlade kabineta Mirka Cvetkovića, Božidar Đelić, rekao je da DS ima nekoliko kandidata za premijersko mesto u novoj vladi i dodao >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << da naprednjaci nude premijersko mesto lideru socijalista Ivici Dačiću.

On je podsetio na reči lidera stranke Borisa Tadića da će DS tek posle izbora predložiti svog kandidata za premijera, "jer do tada ima važnijih stvari da se uradi".

Učestvujući u "Utisku nedelje" Televizije B92, čelnik SNS-a Jorgovanka Tabaković odbacila je medijske špekulacije da je ona kandidat naprednjaka za novog premijera Srbije, ali se ogradila rečima da će tu funkciju prihvatiti ako njena stranka tako odluči.

Komenatarišući izjave lidera SNS u predizbornoj kampanji, Đelić je ocenio da su opasne najave Tomislava Nikolića da će preispitati postignute dogovore Beograda i Prištine, ukazujući da to može dovesti u pitanje dalji napredak Srbije ka Evropskoj uniji (EU).

On je podsetio da je to bio jedan od uslova da Srbija dobije status kandidata za članstvo u EU.

Đelić je podsetio da je Boris Tadić krajem prošle godine trpeo ogromne pritiske kao predsednik Srbije da se naša država odrekne Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija o Kosovu, kao ustupak za ulazak u EU, što je Tadić odbio.

Tabaković je podsetila da je Nikolić najavio da neće prihvatiti ni jedan međunarodni sporazum, koji je u suprotnosti sa Ustavom.

Prilikom polemike o tome da li Srbija treba da sledi ideje pokojnog premijera Zorana Đinđića ili haškog optuženika generala Ratka Mladića, Tabaković je rekla da je Mladić tragična ličnost, čija krivica za masakr u Srebrenici nije dokazana.

Za Đinđića je rekla da njegov put danas ne slede političari koji vode državu.

Na molbu da prokomentariše sliku na kojoj potpredsednik SNS Aleksandar Vučić drži tablu sa nazivom ulice sa imenom Ratka Mladića, Tabaković je izbegla direktan odgovor, ali je zatražila od Đelića da odgovori da li je platio porez na dobit na akcije koje je dobio od Kredi Agrikol banke kao član menadžmenta.

Tabaković je optužila Đelića da je trgovao informacijama koje imao o ceni spoljnog duga Srbije prema Londonskom klubu poverilaca i za sebe pribavio protivpravnu imovinsku korist.

Đelić je odgovorio da te tvrdnje Tabakovićeve nisu tačne i najavio da će za iznete optužbe zatražiti objašnjenje i njenu odgovornost pred sudom.

Na iznete tvrdnje Tabakovićeve, Đelić je odgovorio kontraoptužbom da je ona kao menadžer u Telekomu Srbija dobila besplatno stan u vlasništvo.

Tabaković je na to rekla da ona već 12 godina živi u tom stanu sa troje dece, ali da taj stan nije otkupila u svoje vlasništvo.
Pogledaj vesti o: Boris Tadić

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.