Ko sve predvodi izborni pohod na Beograd

Izvor: Politika, 14.Mar.2012, 23:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ko sve predvodi izborni pohod na Beograd

Na megdan sadašnjem gradonačelniku Draganu Đilasu izlaze Aleksandar Vučić (SNS), Aleksandar Popović (DSS), Milan Krkobabić (PUPS), Zoran Stanković (URS), Nemanja Šarović (SRS), Dejan Ranđić (LDP)…

Koliko su političke partije spremne za parlamentarne izbore, toliko su „kao zapete puške” pripremljene i za izborno osvajanje glavnog grada. Možda čak i više, jer kada je reč >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << o izborima za gradsku skupštinu Beograda u opticaju je više imena kandidata za gradonačelnika (iako se oni ne biraju neposredno) nego za premijera Srbije, a uglavnom su pripremljeni i nazivi izbornih lista i „rezervisana” su prva mesta na njima.

Trenutno je možda i najviše nepoznanica u vezi sa listom koalicije koja će stati iza aktuelnog gradonačelnika Dragana Đilasa koji je najavio da će se kandidovati i za sledeći četvorogodišnji mandat. Odgovore na pitanja kako će se zvati lista, ko će biti njen nosilac, ko će biti prvi na listi, juče u Gradskom odboru Demokratske stranke nisu imali, a ni njihovi koalicioni partneri nisu znali ove detalje.

Ni u Srpskoj naprednoj stranci, koja je već istakla Aleksandra Vučića kao kandidata za gradonačelnika, još ne otkrivaju mnogo. Lista koalicije koju će predvoditi SNS najverovatnije će imati naziv „Pokrenimo Beograd – Tomislav Nikolić”, jer će lider naprednjaka biti nosilac svih lista. U tom slučaju, logično bi bilo, mada to u SNS-u nisu mogli da potvrde, da Vučić bude „broj 1” na izbornoj listi.

Prema Zakonu o lokalnim izborima, „naziv izborne liste određuje se prema nazivu političke stranke koja podnosi listu, a u naziv se može uključiti ime i prezime lica koje politička stranka odredi kao nosioca izborne liste”. Ako dve ili više političkih stranaka podnesu zajedničku izbornu listu, „naziv izborne liste i nosilac izborne liste određuju se sporazumno”.

Demokratska stranka Srbije izlazi samostalno na izbore a potpredsednik stranke Aleksandar Popović, za koga se već nedeljama priča da će biti kandidat ove stranke za gradonačelnika Beograda, kaže za „Politiku” da će lista nositi naziv „DSS – dr Vojislav Koštunica”. Popović će biti prvi kandidat na izbornoj listi. Predsednik Gradskog odbora DSS-a Andreja Mladenović ističe da će njegova stranka nastupiti samostalno i za skupštine gradskih opština, a prva konvencija biće 20. marta, na prvi dan proleća, u Domu omladine. Slogan DSS-a biće „Nismo svi isti”, a motiv kampanje je cvet različak.

Lider Socijalističke partije Srbije Ivica Dačić izjavio je da će se izborna lista koalicije sa Partijom ujedinjenih penzionera Srbije i Jedinstvenom Srbijom zvati „Ivica Dačić-SPS-PUPS-JS”, da će nosilac liste u Beogradu biti Milan Krkobabić iz PUPS-a, a prvi kandidat na listi biće Aleksandar Antić, aktuelni predsednik Skupštine grada. On će, prema Dačićevim rečima, biti kandidat za najvišu funkciju u gradu koja pripadne toj koaliciji. 

Milan Krkobabić, zamenik gradonačelnika Beograda, juče je za „Politiku” rekao da će i u kampanji nastaviti da rade ono što su, kao deo vladajuće koalicije, radili do sada u glavnom gradu, a to je, kako je naveo, prepoznatljiva socijalna politika kao najbolji deo ukupne politike grada Beograda.

 „Prioritet nam je realizacija započetih projekata, posebno projekat socijalnog preduzetništva, kojim ćemo pospešiti privrednu aktivnost za one koje niko neće (invalide, izbeglice, ljude sa margina društva...). Koncept kampanje ćemo detaljno razraditi u narednim danima, ali moj čvrst stav je da ako neko četiri godine nije ništa radio i nije na taj način ostavio utisak na građane, ni dva meseca kampanje neće mu pomoći da to preokrene”, kaže Krkobabić.

Lista URS-a imaće naziv „Prof. dr Zoran StankovićUjedinjeni regioni Srbije”, a prvi kandidat na njoj biće Mlađan Dinkić. URS će u ovoj kampanji za Beograd promovisati program koji sadrži tri tačke – Beograd, zdrav grad, grad solidarnosti (čiji je autor aktuelni ministar zdravlja i nosilac liste Zoran Stanković), zatim Beograd, tehnološki grad (autor je Veselin Jevrosimović, vlasnik „Komtrejda”), a treća tačka je decentralizacija Beograda kroz stvaranje novih, modernih opština i oživljavanje mesnih zajednica.

Miroslav Čučković, predsednik Gradskog odbora URS-a, kaže za „Politiku” da kampanja zvanično kreće danas ispred Skupštine grada, predstavljanjem Zorana Stankovića kao nosioca liste URS-a, koji će biti i njihov kandidat za gradonačelnika. URS je planirao, kako dodaje, da u toku kampanje održi 24 konvencije u raznim delovima grada.

Kandidat Srpske radikalne stranke za gradonačelnika Beograda biće Nemanja Šarović i on će biti brojem 1 na izbornoj listi koja će se zvati „SRS – dr Vojislav Šešelj”. Radikalske liste nosiće taj naziv na republičkim, pokrajinskim i na izborima za grad Beograd, a na lokalnim izborima nosilac liste biće Aleksandar Martinović, kaže za „Politiku” Vjerica Radeta, predsednica Izvršnog odbora SRS-a, koja je po toj funkciji i na čelu Izbornog štaba radikala.

Liberalno demokratska partija je još u februaru saopštila da će prvi na listi za izbore u Beogradu biti Dejan Ranđić, šef beogradskog odbora te stranke. Više detalja o njihovoj izbornoj listi za Beograd u LDP-u juče nisu mogli da pruže.

B. Baković

objavljeno: 15.03.2012.
Pogledaj vesti o: Srpska Napredna Stranka,   Milan Stanković,   Ujedinjeni Regioni Srbije

Nastavak na Politika...






Povezane vesti

LDP: Beogradu nudimo našu politiku

Izvor: B92, 15.Mar.2012, 20:30

Beograd -- LDP neće imati svog kandidata za prvog čoveka prestonice. Iz te stranke podsećaju da gradonačelnika ne biraju građani direktno, već većina u Skupštini Beograda..."Beogradu nudimo našu politiku i kandidovaćemo jasna rešenja koja će od ovog grada stvoriti bolje mesto za život. Mislimo...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.