Izbori: Nikolić za prsa ispred Tadića, daleko iza Dačić, Jovanović i Koštunica, ostali ni na vidiku

Izvor: BKTV News, 13.Apr.2012, 21:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izbori: Nikolić za prsa ispred Tadića, daleko iza Dačić, Jovanović i Koštunica, ostali ni na vidiku

U telefonskoj anketi agencije Plum Mark, od 5. do 8. aprila, na uzorku od 1.203 građanina Srbije koji su prihvatili da odgovore na nekoliko pitanja o predstojećim predsedničkim izborima, 23 posto ispitanika je reklo da će glasati za naprednjačkog kandidata Tomislava Nikolića, a 22 posto za kandidata DS Borisa Tadića. Daleko iza njih >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << su Ivica Dačić (SPS), za koga se izjasnilo devet odsto ispitanika, Čedomir Jovanović (Preokret) - pet odsto, a Vojislav Koštunica (DSS) - tri odsto.
Isto toliko - tri posto - nose i svi ostali. Jaka trećina (35 posto) nije se izjasnila - neki neće na izbore, neki neće da se izjasne, neki su neodlučni, a tu je i tri odsto „belih listića“.
Razlika između vodećih trkača je veća ukoliko posmatramo samo one ispitanike koji su odgovorili da sigurno izlaze ili da verovatno izlaze na izbore i da će glasati. U takvom računu od 100 glasova Nikolić ima 28, a Tadić 24; Dačić 11, Jovanović 8, Koštunica 4...
I dalje, ako postotke računamo samo za sigurne i verovatne izborne participante, a u odnosu na ukupan broj onih koji se izjašnjavaju o preferenciji predsedničkih kandidata, onda je razlika između Nikolića i Tadića još veća - pet posto u korist prvog.
Usput rečeno, ista razlika bila je i u prvom krugu prethodnih predsedničkih izbora (januar 2008. godine), kada je Nikolić imao 40 posto, a Tadić 35 posto glasova od ukupnog broja glasalih.
U svakom slučaju indikativni su podaci po kojima se Tadić po broju glasova približava Nikoliću, ukoliko bi svi skloni Tadiću izašli na izbore i glasali za Tadića. Tadićev rezervoar glasova među neodlučnima oko izlaska na izbore, među najavljenim apstinentima, među „beloglasačima“, veći je od Nikolićevog.
Od sto glasača naprednjaka, glasove Nikoliću daje 85, a od sto glasača za demokrate, Tadiću glasove daje 91 njih. Od 100 izbornih pristalica Nikolića za naprednjake će glasati 72, a od 100 izbornih pristalica Tadića za koaliciju koju vodi njegova stranka glasalo bi 66. Nesumnjivo da oba izborna maratonca mora da ubeđuju svoje glasače da glasaju za stranke koje oni predvode, a pogotovo Tadić.
Nikolić i Tadić imaju više izbornih pristalica nego njihove stranke. Donekle je tako i u slučaju Jovanovića i Dačića, za razliku od Dinkića i Koštunice koji se lošije kotiraju od svojih stranaka.
Među Nikolićevim glasačima podjednako je muškaraca i žena, dok je među opredeljenim za Tadića odnos 46 prema 54 u korist žena. Tomislav Nikolić je bliži najmlađima i najstarijima, a Boris Tadić onima srednjih godina.
U strukturi pristalica prva dva maratonca podjednako učestvuju građani s najnižim obrazovanjem, oni sa srednjim obrazovanjem čine tri petine Nikolićevih pristalica, a kod Tadića čine manje od polovine svih pristalica. U strukturi pristalica Nikolića ima 2,5 puta manje onih sa višim i visokim obrazovanjem (10 posto), nego kod Tadića (24 posto). Dodajmo još i to da Tadić ima jači oslonac u Vojvodini, pa i u Beogradu, a Nikolić u centralnoj Srbiji.
Izvor: Danas
Tweet
Pogledaj vesti o: Izbori,   Ivica Dačić

Nastavak na BKTV News...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.