Finska podržava Srbiju

Izvor: Studio B, 18.Okt.2010, 17:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Finska podržava Srbiju

Finska snažno podržava evropske integracije Srbije i na sastanku ministara spoljnih poslova Evropske unije zatražiće prosleđivanje Evropskoj komisiji kandidature Srbije.

Finski ministar inostranih poslova Aleksandar Stub izneo je uverenje da je moguće postići ravnotežu između želje pojedinih država članica Unije da Srbija napreduje na evropskom putu i zahteva Holandije da Srbija ispunjava uslov saradnje sa Haškim tribunalom.

Prema njegovim rečima, >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << uslov saradnje sa Hagom će, na jedan ili drugi način, uvek biti tu, ali je u ovom trenutku važno učiniti taj tehnički korak i zatražiti mišljenje Evropske komisije.

Mi smatramo da se radi o tehničkom pitanju, koje bi u ovom trenutku imalo veliki značaj za Srbiju, ocenio je Stub.

Stub je čestitao Srbiji na fenomenalnom uspehu i dogovoru sa EU o rezoluciji koja je usvojena u Generalnoj skupštini Ujedinjenjih nacija.

Kao što to proizlazi iz rezolucije, naglasio je Stub, vreme je da počne dijalog Beograda i Prištine, da to budu tehnički, diskretni razgovori na nivou ekspertskih grupa, možda čak i u Briselu.

Važno je da dve strane počnu dijalog, jer je to način da se reše otvorena pitanja, ocenio je Stub.

Vuk Jeremić je istakao da je predstojeći sastanak ministara inostranih poslova EU u Luksemburgu od presudne važnosti za evropsku budućnost Srbije.

On je najavio da će državni organi Srbije učiniti sve da bude doneta pozitivna odluka o prosleđivanju kandidature Evropskoj komisiji.

Ovog trenutka sva naša pažnja i snaga usmereni su na to da ministri EU donesu ovu važnu odluku, naglasio je Jeremić i istakao da je Finska uvek bila snažni podržavalac proširenja EU na države Zapadnog Balkana i Srbiju.

Jeremić je predočio i da je Srbija spremna i da želi što pre da počne dijalog sa Prištinom, kako bi se rešila otvorena pitanja.

Na pitanje novinara o nedavnim nemirima na ulicama Beograda i Đenove, Jeremić je rekao da takvi incidenti ne mogu dovesti u pitanje stabilnost zemlje, koja preduzima

određene mere.

Radi se o manjoj grupi ekstremista koji su učinili štetu, ali je preterano govoriti da su doveli u pitanje stabilnost države ili vlade, zaključio je Jeremić.
Pogledaj vesti o: Kandidatura Srbije

Nastavak na Studio B...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Finska za prosleđivanje kandidature

Izvor: B92, 18.Okt.2010

Helsinki -- Finska se zalaže za to da kandidatura Srbije bude prosleđena Evropskoj komisiji 25. oktobra, poručio je šef diplomatije Finske Aleksandar Stub...Stub je danas u Helsinkiju razgovarao sa ministrom inostranih poslova Srbije Vukom Jeremićem..."Mislim da je sada ključno prosleđivanje kandidature...

Nastavak na B92...

Zeleno svetlo, Mladić uslov za kandidaturu

Izvor: Blic, 19.Okt.2010, 01:10

Srbija će 25. oktobra na Savetu ministara, kako sada stoje stvari, dobiti zeleno svetlo za prosleđivanje zahteva za kandidaturu Evropskoj komisiji. Izvor „Blica“ iz Brisela navodi da je to najizvesniji scenario jer je prosleđivanje kandidature Srbije stav većine sa kojim će se s obzirom na to...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.