Finska za prosleđivanje kandidature

Izvor: B92, 18.Okt.2010, 17:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Finska za prosleđivanje kandidature

Helsinki -- Finska se zalaže za to da kandidatura Srbije bude prosleđena Evropskoj komisiji 25. oktobra, poručio je šef diplomatije Finske Aleksandar Stub.

Stub je danas u Helsinkiju razgovarao sa ministrom inostranih poslova Srbije Vukom Jeremićem.

"Mislim da je sada ključno prosleđivanje kandidature Srbije Evropskoj komisiji i nadam se da će se to dogoditi sledećeg ponedeljka", rekao je Stub na konferenciji za novinare posle susreta sa Jeremićem. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<

Ministri inostranih poslova EU će se narednog ponedeljka sastati u Luksemburgu, a jedna od tema trebalo bi da bude i srpska kandidatura.

Na pitanje da li smatra da je moguće naći rešenje između želje članica EU da pomognu Srbiji da se približi Uniji i uslovljavanja Holandije saradnjom sa Haškim tribunalom, Stub je odgovorio da smatra da je rešenje moguće pronaći.

Ministar Jeremić je istakao da je za Zapadni Balkan i Srbiju ovo izuzetno važan trenutak, jer Beograd mnogo očekuje od predstojećeg ministarskog sastanka.

On se nada da će 25. oktobra kandidatura Srbije biti prosleđena Evropskoj komisiji.

"Naporno smo radili i sa drugim članicama EU kako bismo dobili podršku (na ovom polju). Ovo je težak trenutak. Vlasti u Helsinkiju su podržavale, podržavaju, a nadam se da će tako i ostati, ne samo evropske integracije Srbije, nego i celog zapadnog Balkana. Mislimo da sada jedna relativno jednostavna, tehnička odluka može da ima velike posledice, a nadam se da će te posledice biti pozitivne", naveo je Jeremić.

Povodom predstojećeg dijaloga između Beograda i Prištine, o kojem je takođe bilo reči na sastanku u Helsinkiju, Jeremić je naglasio da razgovori treba da počnu što pre.

"Moje mišljenje je da taj dijalog treba da počne što je pre moguće. Mi smo spremni i veoma cenimo to što je EU ponudila da odigra ulogu u tom dijalogu. Nadam se da će to doprineti da razrešimo otvorena pitanja koja postoje u kontekstu Kosova", dodao je Jeremić.

Šef finske diplomatije istakao je da Srbija ima izuzetno proevropsku vladu, kao i da je veoma važno da dijalog između Beograda i Prištine počne što pre.
Pogledaj vesti o: Kandidatura Srbije

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.