Evropa: Više obolelih od malih boginja

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 24.Apr.2017, 11:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Evropa: Više obolelih od malih boginja

U prva dva meseca ove godine u 14 evropskih zemalja registrovano je više od 1.500 slučajeva malih boginja, a u deset zemalja - Austriji, Belgiji, Hrvatskoj, Francuskoj, Nemačkoj, Italiji, Poljskoj, Rumuniji, Španiji i Švedskoj  dvostruko je uvećan broj obolelih, objavila je Evropska agencija za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC).

Neprihvatljivo je da deca i odrasli umiru od bolesti za koju postoje sigurna i pristupačna vakcina, poručio je evropski komesar za zdravlje >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Vijtenis Andriukaitis nakon objave tih podataka.

Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, male boginje su u 2015. godini odnele 134.000 života u svetu.

Od 1. marta prošle do 28. februara ove godine u Evropi je registrovan 5.881 slučaj malih boginja, od čega 46 odsto u Rumuniji, 24 odsto u Italiji i devet procenata u Britaniji, preneo je Index.

Prema izveštaju ECDC, u najnovijim epidemijama malih boginja u Evropi najviše zabrinjava što nisu zahvaćena samo deca nego i starije osobe. U 2015. i 2016. trećina svih slučajeva zabeležena je kod osoba starijih od 20 godina.

Podseća se da je za uspešnu kontrolu malih boginja neophodno vakcinisati najmanje 95 odsto populacije sa dve doze.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.