Drašković: Srbija što pre u EU

Izvor: B92, 18.Okt.2008, 15:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Drašković: Srbija što pre u EU

Beograd -- Srbija što pre treba da se priključi EU, rekao lider SPO-a Vuk Drašković na sednici GO stranke koji je usvojio programsku platformu evropske srpske desnice.

Drašković smatra da ovu platformu ne treba da zastupa samo njegova stranka, već što veći broj građana Srbije jer je, kako kaže, budućnost Srbije samo sa evropskom desnicom na čelu. Ipak, pojedini analitičari smatraju da je taj politički prostor u Srbiji već "prenaseljen".

Burno pozdravljen >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << od stranačkih kolega, Vuk Drašković konstatovao je da je SPO ispunila sve svoje ciljeve - vraćena je himna Bože pravde, prestolonaslednik u zemlju, a rehabilitovan je i ravnogorski pokret. Da bi se ta dostignuća očuvala, Drašković je utvrdio novi cilj.

"Sve što smo ostvarili, za šta smo se borili, ginuli, bili ranjavani, hapšeni, bili zlostavljani duže od 10 godina, u velikoj je opasnosti ukoliko što pre ne uspemo da pomognemo, da pritisnemo da se pred zgradom Evropske unije zaleprša i zastava Srbije", rekao je Drašković.

"Srbija u Evropskoj uniji jeste arhimedovska tačka oslonca našeg programa, ove platforme, ali tačka oslonca čija je poluga na desnoj strani srpskog istorijskog pasoša", dodao je Drašković.

Drašković smatra da pozicija njegove stranke u srpskoj vladi nije najbolja.

"Problem je u tome što smo mi jedina desna evropska stranka u toj vladi. Nije dobro ni to što smo na periferiji te vlade koja se opasno nakrivila na levu stranu", rekao je Drašković.

Ipak, profesor Fakulteta političkih nauka Zoran Stojiljković kaže da se mnoge stranke već bore za članstvo u asocijaciji Evropskih narodnih partija koje se nalaze desno od centra na političkom spektru.

"Tu je već u nekom članstvu DSS i njen koalicioni partner Nova Srbija - to je poželjan prostor i za SPO, a tu se našao i G17plus koji bi inače pripadao liberalnom političkom klubu", navodi Stojiljković.

On dodaje da su u Srbiji krajnje pozicije nepoželjne i da se glavna politička borba odvija na centralnom delu političkog spektra.

"Imajući u vidu socijalnu situaciju u Srbiji, neka vrsta evergrina ili melodije koja se traži na bis u Srbiji jeste kombinacija socijalne demagogije i nacionalističke frustriranosti. Ko to dobro pakuje - taj je blizak vlasti", smatra Stojiljković.

Koliko su birači prihvatili smeštanje Srpskog pokreta obnove na poziciju moderne evropske desnice, biće testirano tek na narednim izborima.

"Podvale srpskom narodu"

Osvrnuvši se na aktuelna dešavanja na srpskoj političkoj sceni, on je rekao da se nastavlja sa podvalama srpskom narodu navodeći, po njemu, kao primer za to dešavanja u nekada jedinstvenoj Srpskoj radikalnoj stranci.

Drašković je rekao da SRS koja se 17 godina predstavljala kao udarna desnica optužuje od nje otpcepljenu stranku "da je osnovana i otcepljena uz odlučujuću ulugu tajne policije".

On navodi i da "odmetnici uzvraćaju optužbama da je tajna policija otac SRS-a i strateški kreator njene politike od osnivanja pa do danas", ističući - "da istinu govore i jedni i drugi".

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Drašković: Srbija što pre u EU

Izvor: Kurir, 18.Okt.2008

BEOGRAD, 18. oktobra (Tanjug) - Srbija što pre treba da se priključi Evropskoj uniji, poručio je danas lider Srpskog pokreta obnove Vuk Drašković na sednici Glavnog odbora SPO, na kojoj je usvojena programska platforma evropske srpske desnice. On je istakao da usvajanjem te deklaracije SPO preuzima...

Nastavak na Kurir...

Uklanjanje svih prepreka na putu Srbije ka EU

Izvor: Kurir, 18.Okt.2008

BEOGRAD, 18. oktobra (Tanjug) - Srpski pokret obnove danas je usvojio programsku platformu evropske srpske desnice u kojoj se ističe da su ravnomerni razvoj, evropski zakoni i bezuslovno uklanjanje svih prepreka sa evropske magistrale države, uslovi za napredak Srbije. U tom dokumentu, koji je aklamacijom...

Nastavak na Kurir...

SPO usvojio Platformu "Srbija i Evropa"

Izvor: RTS, 18.Okt.2008

Glavni odbor Srpskog pokreta obnove usvojio je Programsku platformu evropske srpske desnice "Srbija i Evropa". Prema rečima lidera SPO-a Vuka Draškovića tim dokumntom SPO želi da profiliše svoje delovanje kao autentične stranke srpske desnice, čiji je cilj što skorije članstvo Srbije u Evropskoj...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.