Dačić: Idem u Luksemburg zbog otvaranja poglavlja

Izvor: Danas, 06.Maj.2015, 08:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dačić: Idem u Luksemburg zbog otvaranja poglavlja

Beograd - Potpredsednik Vlade Srbije i šef diplomatije Ivica Dačić neće danas predstavljati Srbiju u Briselu na skupu šestorice ministara spoljnih poslova pod nazivom - Dani regionalne saradnje. Kako je Dačić najavio za naš list, danas će u svojstvu šefa diplomatije boraviti u Luksemburgu, koji od 1. jula ove godine preuzima predsedavanje Evropskom unijom.

Umesto Ivice Dačića, u Brisel će otputovati državna sekretarka u Ministarstvu spoljnih poslova - Roksanda Ninčić. >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << Inače, Dani regionalne saradnje je skup kome će prisustvovati komesar za susedstvo Johanes Han i albanski premijer Edi Rama. Najavljeno je i učešće ministara spoljnih poslova iz Makedonije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Albanije i Kosova.

"Regionalni skup predstavnika država Zapadnog Balkana predstavlja odličnu mogućnost da se u Briselu još jednom predstavi dosadašnji napredak država u regionu kada su u pitanju evrointegracije, da se razmene mišljenja oko samog procesa i da se utvrdi šta bi možda moglo bolje da se uradi. Mislim da je bitno da se uputi jasna poruka predstavnicima EU institucija da se reforme izvode, da se kriterijumi ispunjavaju, da se zapadnobalkanski voz kreće prema EU i Briselu", ističe za Danas Tanja Fajon, poslanica Evropskog parlamenta, koja će, takođe, učestvovati na današnjem skupu.

Ona napominje da je u procesu približavanja EU, za svaku državu veoma bitno da se na različitim poljima, pored strogo političkog, ekonomskog, zakonodavnog, predstavlja i na kulturnom, muzičkom, gastronomskom itd. u srcu EU, u Briselu.

"Zato je ovaj skup, na kome će biti predstavljen i muzički aspekat bogate balkanske tradicije, pohvalan i smatram da bi trebalo da bude što više ovakvih događaja. S obzirom na to da je najavljeno da će na skupu učestvovati ministri spoljnih poslova svih zemalja iz regiona, biće to i dobra prilika da se popriča o regionalnoj saradnji i infrastrukturnim projektima. Ono što ću poručiti svim ministrima je da na putu prema EU imaju moju podršku unutar Evropskog parlamenta i da se nadam da će države što je brže moguće napredovati na EU putu", zaključuje sagovornica Danasa.

Kako je za Tanjug izjavio predsednik Saveta za regionalnu saradnju Goran Svilanović, ideja je da se pošalje jasna poruka o tome dokle su zemlje Zapadnog Balkana stigle u procesu reformi.

"Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić boraviće danas u zvaničnoj poseti Luksemburgu, a to će biti prilika za razgovor o otvaranju prvih poglavlja u pregovorima Srbije sa EU", saopšteno je iz Ministarstva spoljnih poslova. Navodi se da je ovo prva poseta Dačića Luksemburgu na funkciji šefa diplomatije, a domaćin će mu biti ministar inostranih i evropskih poslova te zemlje Žan Aselborn. Budući da Luksemburg predsedava Savetu EU u drugoj polovini 2015. godine, ova poseta će biti dobra prilika za razgovor o prioritetnom pitanju za Srbiju, a to je otvaranje prvih poglavlja u pregovorima sa EU", ističe se u saopštenju.

Nastavak na Danas...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.