DRAŠKOVIĆ: ŽUTI KARTON OD EU

Izvor: Kurir, 10.Dec.2011, 17:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

DRAŠKOVIĆ: ŽUTI KARTON OD EU

NOVI SAD - Predsednik Srpskog pokreta obnove Vuk Drašković smatra da bi Srbija do marta morala da "učini sve" da bi dobila status kandidata za člansto u EU i "kamatu na to" - odnosno datum za početak pregovora.

Na sednici Glavnog odbora te stranke u Novom Sadu Drašković je ocenio da je Srbija na dosadašnjem putu ka EU "položila sve glavne predmete, ali je pala iz vladanja" i u Briselu dobila "žuti karton >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << za crvene linije kosovske politike", čiju promenu SPO odavno traži.

Draškovih je istakao da je petak za Srbiju bio ružan, ali i da EU nije našoj zemlji postavila nikakve nove uslove, već da su zahtevi Unije potpuno u našem nacionalnom interesu.

"To je politika drvenog gvožđa, koja ne može da rezultira ničim drugim osim porazom i ćorsokakom", rekao je Drašković.

Srbija će, prema njegovim rečima, položiti martovski ispit za otvaranje vrata EU, ako do tada uspostavi "evroregionalnu saradnju sa svima, a pre svega sa Kosovom i to bez priznavanja nezavisnosti" što, kako je rekao, Evropa nije ni tražila.

On je dodao da se nova državana politika Srbije mora zasnivati na odlučnom opredeljenju za evropske i evroatlantske inetgracije, na principu regionalne saradnje i načelu da se Srbija uz pomoć EU izbori za evropske standarde u očuvanju prava Srba na Kosovu, kao i naše baštine na tom području.

"Ako državna politika bude okrenuta u tom smeru, onda ćemo u martu dobiti ne samo kandidaturu, nego i datum početka pregovora", rekao je Drašković i dodao da bi takva politika doprinela da zajedno sa EU Sbija postigne poboljšanje nestatusnog dela plana Martija Ahtisarja.

Lider SPO je naglasio da ta stranka ostaje verna svom idealu iz 1990. godine - za Srbiju na zapadu, odnosno Srbiju u EU.

Drašković je rekao da je SPO, kao pouzdan strateški partner i član Koalicije za evropsku Srbiju, blagovremeno upozoravao i tražio promenu kosovske politike i dodao da će i ubuduće za strateškog partnera SPO birati samo one stranke koje su za odlučno kretanje Srbije ka EU i ukljanjanje svih prepreka na tom putu.

Drašković je predložio da u slučaju vanrednih okolnosti, odnosno vremenskog tesnaca do pralamentarnih izbora, Glavni odbor te stranke ovlasti njeno predsedništvo da ono donosi odluke o izbornim koalicijama i podršci zakonima Koalicije za evropsku Srbiju.

Na početku sednice Glavnog odbora SPO u Novom Sadu predsedništvo te stranke je preložilo da se u GO SPO uključi predsednik Saveza Bačkih Bunjevaca Mirko Bajić, što je i prihvaćeno.

Srećkovića izbacuju is stranke?

Beogradski mediji spekulišu da bi na dnevnom redu današnjeg sastanka moglo da se nađe i pitanje isključenja iz stranke njenog potpredsednika, inače ministra vera i dijaspore Srđana Srećkovića - koji je pre nepuni mesec dobio upozorenje pred isključenje, uz zahtev da sprovodi stranačku politiku.

Pre nego što je sednica Glavnog odbora SPO u Novom Sadu zatvorena za javnost, niko od funkcionera nije želeo da govori o slučaju Srećkovića.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Kurir...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Drašković: Učiniti sve za status kandidata

Izvor: S media, 10.Dec.2011

Predsednik Srpskog pokreta obnove Vuk Drašković smatra da bi Srbija do marta morala da "učini sve" da bi dobila status kandidata za člansto u EU i "kamatu na to" - odnosno datum za početak pregovora...Na sednici Glavnog odbora te stranke u Novom Sadu, Drašković je ocenio da je Srbija na dosadašnjem...

Nastavak na S media...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.