Erdogan će vratiti nagradu Američkog jevrejskog kongresa

Izvor: Blic, 30.Jul.2014, 01:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Erdogan će vratiti nagradu Američkog jevrejskog kongresa

Turski premijer Redžep Tajip Erdogan vratiće nagradu koju mu je 2004. dodelio Američki jevrejski kongres, koji ga je optužio za "opasnu retoriku" protiv Izraela, prenosi britanski BBC.

Američki jevrejski kongres, sa sedištem u Njujorku, saopštio je prošle sedmice da Erdogan "podstiče turski narod na nasilje protiv jevrejskog naroda".

Ta grupa je od turskog premijera tražila da vrati nagradu koju >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << je dobio zbog bliskoistočnih mirovnih napora.

Turski ambasador u SAD Serdar Kilidž rekao je da će Erdoganu biti "drago" da to učini.

On je dodao da ne treba očekivati da se Erdogan pravi da ne vidi izraelske akcije u Gazi i na Zapadnoj obali.

"Pokušaji da se Erdoganova legitimna kritika napada izraelske vlade na civile okarakteriše kao izraz antisemitizma je očigledno iskrivljavanje istine i pokušaj da se prikriju istorijske greške izraelske vlade", naveo je Kilidž u pismu koje je objavljeno na veb sajtu turskog lista Hurijet.

Erdogan, koji trenutno u svojoj zemlji vodi kampanju za predsedničke izbore sledećeg meseca, oštro je kritikovao vojnu ofanzivu Izraela protiv ekstremista iz palestinske radikalne organizacije Hamas u Gazi, gde je do sada poginulo više od 1.100 Palestinaca, većinom civila.

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.