Crna Gora u NATO - garant bezbednosti na Balkanu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 29.Mar.2017, 15:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Crna Gora u NATO - garant bezbednosti na Balkanu"

Crna Gora će, kada postane punopravna članica NATO, biti garant bezbednosti na Zapadnom Balkanu, kaže ministar odbrane te zemlje Predrag Bošković.

Članstvo Crne Gore u NATO dodatno će osnažiti stabilnost na Zapadnom Balkanu, kaže Bošković u razgovoru za portal European Western Balkans te dodaje da su skorašnji događaji pokazali koliko je važno da sve zemlje u regionu učestvuju u izgradnji i očuvanju mira.

"Imajući u vidu trenutnu regionalnu, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << ali i globalnu bezbednosnu situaciju, čvrsto verujem da je priključenje NATO najbolji garant nacionalnog mira i bezbednosti, kao i očuvanja suvereniteta i teritorijalnog integriteta Crne Gore", podvlači Bošković.

Kad je reč o bezbednosnim izazovima u regionu, Bošković kaže da je Zapadni Balkan oduvek zona u kojoj su se interesi velikih sila sudarali, da je i dalje podložan konfliktima, kao i da pojedine sile, pokušajima da uspostave svoju politiku, stvaraju tenzije.

On, međutim, veruje da je poverenje u regionu zasnovano i da se izazovi, kakvi god bili, mogu kontrolisati, te da region zna i može da sarađuje.

Uz konstruktivan politički dijalog u regionu, očekuje i pomoć međunarodne zajednice kako bi se ojačali mir i bezbednost u ovom delu Evrope, budući da je stabilan, integrisan i prosperitetan region Zapadnog Balkana važan i za EU, koja zastupa politiku otvorenih vrata za sve zemlje regiona.

"Podsećam vas da je sa nekoliko diplomatskih adresa istaknuto da je Crna Gora pozitivan primer kako zemlja treba da održava dobre komšijske odnose", istakao je Bošković.

Kaže i da je regionalna saradnja na polju odbrane nasušna potreba svake zemlje, ne samo da bi se eliminisao rizik oružanog sukoba, već i da bi se zajedno suprotstavljale izazovima karakterističnim za moderno doba, poput terorizma, sajber napada, organizovanog kriminala, migrantske krize, prirodnih katastrofa.

U kontekstu bezbednosnih izazova, verujem da je nastavak evropskih i evroatlantskih perspektiva i regionalna saradnja najbolji model za napredak i prosperitet svih zemalja u regionu, kaže Bošković.

Dodaje i da je u prvoj polovini ove godine planiran sastanak sa svim ministrima odbrane u regionu, kako bi se pojačala saradnja i prepoznali prioriteti za zajedničke projekte.

Govoreći o benefitima članstva u NATO, Bošković kaže da će Crna Gora postati deo najvećeg sistema kolektivne zaštite i da će jednako sa drugim članicama učestvovati u izgradnji globalne bezbednosne politike.

Naveo je i da je članstvo u NATO logičan izbor, budući da Crna Gora samostalno nije potpuno spremna da adektvatno odgovori na nekonvencionalne bezbednosne izazove, poput terorizma.

Kad je reč o ekonomskom aspektu, Bošković kaže da svi parametri pokazuju da je integracija u kolektivni sistem bezbednosti bolja odluka nego zauzimanje neutralnog statusa i ističe da će njegova zemlja, kad postane članica NATO, postati i deo mnogo većeg tržišta, što je preduslov za bolji plasman crnogorskih proizvoda u svetu.

"Učlanjenjem u NATO, Crna Gora će postati interesantnija destinacija za turiste i investitore", smatra Bošković.
Pogledaj vesti o: NATO

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.