Ako Švedska i Finska uđu u NATO Rusija će OŠTRO REAGOVATI

Izvor: Blic, 29.Apr.2016, 15:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ako Švedska i Finska uđu u NATO Rusija će OŠTRO REAGOVATI

Zagovornici NATO u dve neutralne nordijske zemlje Švedskoj i Finskoj pojačali su pozive za učlanjenje u Alijansu nakon izbijanja ukrajinske krize i uvećanog samopouzdanja ruskih snaga na području oko Baltičkog mora. Ukoliko Švedska i Finska ušu u NATO, reakcija Rusije će svakako biti oštra.

Rusija >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << će preduzeti vojnu akciju na svojim severnim granicama, ukoliko Švedska pristupi NATO, rekao je danas šef ruske diplomatije Sergej Lavrov.

Lavrov je za švedski dnevnik "Dagens Niheter" izjavio da svaka zemlja ima pravo da osmisli zaštitu nacionlane bezbednosti i naglasio da se mora shvatiti da će Rusija morati da preduzme sve neophodne vojnotehničke mere ukoliko vojna struktura priđe bliže ruskim granicama.

"Uvek smo upozoravali na to da smo protiv širenja NATO na istok", naglasio je Lavrov.

On kaže da Rusija nije zainteresovana za povećanje vojnih sukoba, ali je istakao da je na ruskom Generalštabu i Ministarstvu odbrane odluka o tome kako će delovati ukoliko Švedska pristupi Alijansi.

"NATO tvrdi da ne namerava da učini bilo šta protiv ruske bezbednosti, ali, ako nemaju takve namere, zašto raspoređuju vojnu infrastrukturu pred naš prag?", upitao je šef ruske diplomatije.

Švedski ministar spoljnih poslova Margot Valstrom odgovorila je putem društvene mreže "Tviter" na izjave Lavrova, ističući da "bezbednosnu politiku Švedske utvrđuje samo ta zemlja i niko drugi".

Švedska, koja je već u bliskim odnosima sa NATO, zatražila je analizu posledica kandidature za članstvo, mada nema konsenzusa između Vlade i opozicije za ulazak u Alijansu.

Finski stručnjaci upozoravaju vladu na Rusiju

Panel finskih eksperata upozorava tamošnju vladu da bi mogla da očekuje "oštre" reakcije iz Rusije ukoliko odluči da ta država pristupi NATO, ali da bi moglo da joj bude bolje da to učini zajedno sa susednom Švedskom.

AP prenosi da je u izveštaju stručnjaka navedeno i "da bi bilo teško predvideti konkretne kontra-mere".

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

"Ako uđemo u NATO, oštre reakcije Rusije"

Izvor: B92, 29.Apr.2016

Helsinki -- Panel finskih eksperata upozorava tamošnju vladu da bi mogla da očekuje "oštre" reakcije iz Rusije ukoliko odluči da ta država pristupi NATO...Stručnjaci ocenjuju da bi Finskoj moglo da bude bolje da to učini zajedno sa susednom Švedskom...AP prenosi da je u izveštaju stručnjaka...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.