Izvor: BalkanRock.com, 30.Apr.2016, 11:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Block party u Vintage Industrial Baru: uvertira za sezonu festivala

Luce; foto: arhiva

S dolaskom toplijeg vremena,  polagano se približava i sezona festivala. Uz široko poznate i posjećene kao što je INmusic, dva festivala koja svake godine sve više jačaju su zasigurno Ferragosto Jam u Orahovici i Graffiti Na Gradele u Bolu na Braču. I dok ćemo na njih trebati pričekati vrhunac ljeta, odnosno kraj srpnja i početak kolovoza, njihovi organizatori su sve fanove odlučili okupiti na druženju u Zagrebu, nazvanom Block party >> Pročitaj celu vest na sajtu BalkanRock.com << .

Mjesto događaja bio je Vintage Industrial Bar, a sve je zamišljeno kao cjelodnevno umjetničko-glazbeno druženje. Krenulo je već u podne, kada je na zidu u dvorištu kluba krenulo crtanje grafita. Nakon popodnevnog druženja, bilo je vrijeme za glazbeni program. Prvi dio odrađen je u Kavezu, novouređenom prostoru namijenjenom glazbi i umjetnosti, koji se nalazi tik do Vintage Industrial Bara.

Na pozornicu je prva stupila mlada kantautorica Luce. Ona je uz pratnju akustične gitare napravila savršen presjek svog dosadašnjeg rada. Luce se, naime, u profesionalne glazbene vode bacila tek prije dvije godine, a iza nje su već prepoznatljive pjesme poput Možda mi te Sama ostajem. Publici ih je u predstavila na najbolji mogući način, svojim prepoznatljivim i raskošnim vokalom koji uživo zvuči i bolje nego na snimci.

Nakon nje, pred publiku su stale Ivana Lulić i Gordana Marković, poznatije kao kantautorski duo Auguste. Cure zajedno stvaraju već četiri godine, a prije godinu dana izdale su debitantski album nazvan Sve što je nekada bilo važno. Na čemu su radile, predstavile su publici na pozornici Kaveza, gdje su izvele pjesme Ona, Budiš more, Tražiš neki razlog… Njihovim je nastupom završio i akustični program rezerviran za pozornicu Kaveza te se sve preselilo na glavnu pozornicu Vintage Industrial Bara.

A tamo su prvi na rasporedu bili Kiša metaka. Splitski hip-hop kolektiv broji pet članova – predvodi  ih Krešo Bengalka, a tu je i Vojko, široj publici poznat kao frontmen popularnih Dječaka. Iako se na hip-hop sceni njihovo ime spominje već desetak godina, pažnju javnosti privukli su prije tri godine, kada je izašao njihov album Kiša metaka. Koncert na pozornici Vintagea, otvorili su (baš kao i album), pjesmom Konan. Bila je to nešto laganija uvertira za ono što je slijedilo – Pljačkam turiste, Drei millionen, Komuna, samo su neke od pjesama koje je publika s Krešom uglas pjevala. Iako u samom startu dvorana nije bila niti približno ispunjena, već nakon nekoliko izvedenih pjesama do prvih se redova trebalo probijati. Osim što su ovim koncertom pokazali kako uživo zvuče zaista kvalitetno i moćno, dokazali su i da na svakom nastupu mogu prirediti šou. Tako je u više navrata jedan od mikrofona kružio publikom u prvim redovima te su najgorljiviji fanovi imali priliku i zapjevati nekoliko stihova. A pravih fanova ovaj splitski kolektiv, izgleda, svakim danom ima sve više, budući da u dvorani Vintage Industrial Bara nije bilo osobe koja barem jednu njihovu pjesmu nije znala „od A do Ž“.

Nakon Kiše metaka (koja se vratila na jedan kratki bis), sve je bilo spremno da se publici predstavi Mašinko. Stalni posjetitelji Vintagea već dobro poznaju ovaj zagrebački punk-rock sastav, budući da su na toj pozornici bili više puta. Iza njih je šest godina postojanja te dva albuma, a za njihove se pjesme zaista može reći da ulaze u uho. Kako je Potjeh tražio rakiju, Oči pune suzavca te Kada vjetar kaže stani, samo su neki naslovi koje je publika imala priliku čuti. Poznati po energičnim nastupima, niti ovog puta nisu razočarali okupljene, a pjesma Kako je Potjeh tražio rakiju već je postala svojevrsna himna benda, koja je nastup dovela do vrhunca.

Iako je ovaj (za Vintage Industrial Bar netipičan) cjelodnevni događaj dugo bio najavljivan, ipak nije uspio privući broj ljudi kojem su se organizatori nadali. To se posebno odnosi na akustični dio koji su predstavile Auguste i Luce, kada je u prostoru Kaveza bilo ispunjeno tek oko polovice dvorane, dok je ostatak posjetitelja uglavnom bio u dvorištu. Međutim, festivalski je duh druženjem u prostoru izvan samog Vintagea barem nakratko postignut.

Nastavak na BalkanRock.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BalkanRock.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BalkanRock.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.