Štajnmajer: Situacija u Istočnoj Ukrajini visoko rizična

Izvor: Blic, 14.Apr.2014, 01:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Štajnmajer: Situacija u Istočnoj Ukrajini visoko rizična

Nemački ministar inostranih poslova Frank-Valter Štajnmajer izjavo je u jučerašnjem intervjuu za TV kanal ARD da situacija u Istočnoj Ukrajini "nije samo eksplozivna, već i visoko rizična", pozivajući Moskvu da pošalje jasan signal smirivanja, uključujući povlačenje trupa nagomilanih duž ukrajinske granice.

Štajnmajer, koji je intervjuisan tokom službene posete Kini, naglašava kako bi Rusija trebalo da se distancira od dešavanja u nekim ukrajinskim gradovima.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << />
Ukrajina je rano jutros poslala specijalne bezbednosne snage u grad Slavjansk, ne bi li povratila kontrolu nad policijskom stanicom, koju je prethodnog dana osvojila proruska grupa od dvadesetak ljudi.

Štajnmajer naglašava nužnost posredovanja SAD i EU u razgovorima između Ukrajine i Rusije, planiranih za četvrtak u Ženevi.

- Situacija je tako napeta da oni koji imaju odgovornost na Istoku i na Zapadu moraju da se sastanu kako bi sprečili da postane još gora. Nadam se da to shvataju i u Moskvi - napominje Štajnmajer.

On ipak upozorava da ne treba očekivati previše od tog prvog sastanka.

Štajnmajer je izrazio nadu da će ovi razgovori rezultirati radnim planom za sprečavanje pogoršanja krize, smirivanje situacije i za ekonomsku i političku stabilizaciju Ukrajine.

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.