Štajnmajer: 11. maja sa kolegama o Kijevu i Moskvi

Izvor: B92, 01.Maj.2016, 00:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Štajnmajer: 11. maja sa kolegama o Kijevu i Moskvi

Berlin -- Šef nemačke diplomatije Frank-Valter Štajnmajer izjavio je da je pozvao kolege iz Ukrajine, Rusije i Francuske 11. maja na sastanak u Berlinu.

Kako navodi, to će biti sastanak o "rešavanju blokade između Kijeva i Moskve".

"Neophodno je da se prevaziđe blokada između Kijeva i Moskve. Zbog toga sam uputio poziv za sastanak", rekao je Štajnmajer.

Ukrajinski ministar inostranih poslova Vadim Pristajko izrazio je nedavno želju >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << za održavanjem takvog sastanka u cilju rešavanja ukrajinske krize.

Dva ukrajinska vojnika poginula su danas u sukobima vojske s proruskim pobunjenicima na istoku Ukrajine, saopštila je vojska.

Ukrajinske vlasti i proruski pobunjenci dogovorili su se u petak da će poštovati prekid vatre na istoku zemlje za vreme uskršnjih praznika prema julijanskom kalendaru.

Primirje je stupilo na snagu u petak u ponoć po lokalnom vremenu.

Proruski pobunjenici potvrdili su juče vest o poštovanju prekida vatre, koji je dogovoren da traje do 9. maja, kada se obeležava Dan pobede nad nacističkom Nemačkom u Drugom svetskom ratu.

Opšti prekid vatre dogovoren je u februaru 2015. godine u okviru mirovnog sporazuma postignutog u Minsku, ali su poslednih nedelja zabeležena kršenja.

U dvogodišnjim sukobima ukrajinske vojske i proruskih separatista poginulo je više od 9.200 ljudi, a više od 1,5 miliona je raseljeno.
Pogledaj vesti o: Rat u Ukrajini

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.