Nedelja, 01.05.2016.

00:49

Štajnmajer: 11. maja sa kolegama o Kijevu i Moskvi

Šef nemačke diplomatije Frank-Valter Štajnmajer izjavio je da je pozvao kolege iz Ukrajine, Rusije i Francuske 11. maja na sastanak u Berlinu.

Izvor: Beta/AFP

Štajnmajer: 11. maja sa kolegama o Kijevu i Moskvi
Foto: GettyImages

Kako navodi, to će biti sastanak o "rešavanju blokade između Kijeva i Moskve".

"Neophodno je da se prevaziđe blokada između Kijeva i Moskve. Zbog toga sam uputio poziv za sastanak", rekao je Štajnmajer.

Ukrajinski ministar inostranih poslova Vadim Pristajko izrazio je nedavno želju za održavanjem takvog sastanka u cilju rešavanja ukrajinske krize.

Dva ukrajinska vojnika poginula su danas u sukobima vojske s proruskim pobunjenicima na istoku Ukrajine, saopštila je vojska.

Ukrajinske vlasti i proruski pobunjenci dogovorili su se u petak da će poštovati prekid vatre na istoku zemlje za vreme uskršnjih praznika prema julijanskom kalendaru.

Primirje je stupilo na snagu u petak u ponoć po lokalnom vremenu.

Proruski pobunjenici potvrdili su juče vest o poštovanju prekida vatre, koji je dogovoren da traje do 9. maja, kada se obeležava Dan pobede nad nacističkom Nemačkom u Drugom svetskom ratu.

Opšti prekid vatre dogovoren je u februaru 2015. godine u okviru mirovnog sporazuma postignutog u Minsku, ali su poslednih nedelja zabeležena kršenja.

U dvogodišnjim sukobima ukrajinske vojske i proruskih separatista poginulo je više od 9.200 ljudi, a više od 1,5 miliona je raseljeno.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Nemci, prekinite": Ustale članice EU

Grupa srednjoevropskih zemalja traži od Evropske komisije da Nemačkoj naloži ukidanje nameta na izvoz gasa, jer potkopava njihovu energetsku sigurnost, prema dokumentu koji je Rojters dobio na uvid.

19:17

29.5.2024.

21 h

Šestomesečna zabrana

Gurović izbačen iz srpske košarke

Milanu Guroviću, treneru Reala, izrečena je šestomesečna zabrana vođenja tog tima, posle masovne tuče u kojoj je učestvovao, a koja je izbila na meču sa KK Vizurom.

11:33

29.5.2024.

1 d

Podeli: