Moskva: Stvaranje NATO flote u Crnom moru će destabilizovati region

Izvor: Vostok.rs, 22.Apr.2016, 09:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Moskva: Stvaranje NATO flote u Crnom moru će destabilizovati region

Prisustvo vanregionalnih sila u Crnom moru destabilizuje situaciju u regionu. NATO treba da revidira svoju poziciju po pitanju stvaranja Crnomorske flote, smatra Aleksandar Gruško.

Stalni predstavnik Rusije pri NATO–u Aleksandar Gruško, komentarišući predlog za stvaranje crnomorske flote NATO–a, izjavio je da u Crnom moru ne treba povećavati prisustvo vojski vanregionalnih država.

Početkom 2015. godine Rumunija je izašla sa idejom da se stvori takva flota, objasnivši to ruskim pojačavanjem prisustva u crnomorskom regionu. Ukrajina je izrazila spremnost da se pridruži floti pod okriljem NATO–a, o čemu je govorio predsednik te zemlje Petro Porošenko.

Osim toga, o nameri Alijanse da pojača svoje prisustvo u Istočnoj Evropi, između ostalog u Crnom moru, govorio je generalni sekretar NATO–a Jens Stoltenberg. Na to je Moskva više puta izjavljivala da će adekvatno odgovoriti na akcije Zapada.

„Znamo da su od crnomorskih država Bugarska, Rumunija i Turska pomorske sile koje imaju flotu u Crnom moru. Njihovo grupisanje ili negrupisanje je stvar vojske, ali je principijelno važno — režim konvencije Montre treba da ostane na snazi, to je jedan od ključnih međunarodnih sporazuma koji obezbeđuje regionalnu stabilnost i bezbednost“, naglasio je Gruško.

Prema njegovim rečima, NATO koristi neke druge mere kako bi opravdao svoje akcije na „istočnom obodu Alijanse“. Pritom, Gruško sumnja u učešće Ukrajine u toj floti.

„Iskreno da kažem, ne vidim kako Ukrajina može da učestvuje u tome. Taj projekat još ne postoji, o njemu se vodi diskusija, a znamo i stanje Ratne mornarice Ukrajine“, naveo je on.

Čitajte više na Ukrajina i Novorusija iz minuta u minut

Pogledaj vesti o: Moskva,   NATO

Nastavak na Vostok.rs...






Povezane vesti

Crnomorska NATO flota — trčanje Kijeva pred rudu

Izvor: Vostok.rs, 22.Apr.2016

Stalni predstavnik Rusije pri NATO–u Aleksandar Gruško izjavio je da su namere Ukrajine da se pridruži crnomorskoj floti Alijanse preuranjene.. . „Trenutno ne postoji objedinjena NATO flota u Crnom moru, samim tim nema čemu ni da se pridruži. To je tipičan primer trčanja pred rudu“, prokomentarisao...

Nastavak na Vostok.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.