IMUNITET ZA BAZU I LJUDSTVO Šta su pravi razlozi zbog kojih Rusi insistiraju na DIPLOMATSKOM STATUSU

Izvor: Blic, 21.Jul.2017, 21:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

IMUNITET ZA BAZU I LJUDSTVO Šta su pravi razlozi zbog kojih Rusi insistiraju na DIPLOMATSKOM STATUSU

Zvanična Moskva već godinama insistira da Ruski centar u Nišu i angažovano osoblje dobiju diplomatski status, a Vlada Srbije zbog toga trpi velike pritiske, što iz Rusije, što iz EU i SAD-a, koje se tome protive. Kao logično postavlja se pitanje zašto je pripadnicima jednog humanitarnog centra potreban imunitet i ko je sve od stranaca i međunarodnih institucija u Srbiji dobio diplomatski status?

Vlasti >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << u Srbiji su još pre tri godine usaglasile sporazum sa ruskom stranom o diplomatskom statusu Ruskog humanitarnog centra u Nišu, ali on do danas nije potpisan.

I dok EU i SAD tvrde da je namera Rusa da u Srbiji podignu vojnu bazu, jer zašto bi im u suprotnom bio potreban imunitet, ruski zvaničnici prete njegovim raspuštanjem i odlaskom iz Srbije uz obrazloženje da bez imuniteta ne mogu normalno da se razvijaju.

Da li je to zaista tako? Zašto humanitarnom centru treba diplomatski status da bi profunkcionisao?

Vladislav Jovanović, diplomata i bivši ambasador SRJ pri UN, navodi da na ovaj način Rusi testiraju čvrstinu Srbije prema pritiscima sa Zapada, ali dodaje da nije neobično da humanitarne organizacije dobiju imunitet.

- To je posebno bilo važno posle Drugog svetskog rata, kada je humanitarna aktivnost bila izražena. Predstavnici Crvenog krsta bili su veoma aktivni u raznim zemljama i bilo je veoma važno da budu zaštićeni od bilo kakvog gonjenja. Sada je situacija nešto drugačija, ali zaposleni u Centru, na primer, prilikom gašenja požara, obilaska poplavljenih područja, nenamerno ili namerno mogu nekog da povrede ili naprave neku štetu. U slučaju da imaju imunitet ne odgovaraju pred sudovima u Srbiji, nego mogu samo u svojoj zemlji - objašnjava za "Blic" Jovanović.

Šta uopšte donosi diplomatski status

Diplomatski status zapravo je zaštita od bilo koje vrste krivičnog gonjenja u zemlji domaćina, a diplomatski pasoš potvrda da njegov vlasnik uživa imunitet.

U slučaju da se radi o objektu koji uživa diplomatski status, a na čemu takođe insistiraju Rusi, nijedan državni organ ne može da uđe u njega, bez saglasnosti šefa tog centra. Nepovrediva je i dokumentacija, prepiske, pa čak i u slučaju izbijanja rata.

Nema carine, posebni prolaz na granici...

- Takav status omogućava i niz nekih drugih povlastica, kao što je uvoz hrane, cigareta i pića bez carina i to za ličnu upotrebu. Vize su potrebne, ali se preko granice ide bez čekanja, kroz posebni prolaz - dodaje Jovanović.

Ko još od stranaca ima imunitet u Srbiji?

Ukoliko bi se srpske vlasti odlučile da Ruskom centru daju diplomatski status, to ne bi bila prva humanitarna organizacija koja je dobila imunitet. Takav status u Srbiji uživaju predstavnici Međunarodnog crvenog krsta.

Međutim, mnogo je stranaca koji u Srbiji uživaju ili će uživati ovakve privilegije. Pitanje statusa Ruskog centra aktuelizovano je pre nekoliko dana, nakon što je obelodanjeno da je imunitet u Srbiji dobio oficir za vezu Agencije EU za evropsku i obalsku stražu - Fronteks. On će biti stacioniran u Beogradu i odgovoraće za ceo Zapadni Balkan.

Mnogo veća bura podigla se, međutim, kada su diplomatski imunitet dobili vojnici NATO. Prema sporazumu koju je Srbija potpisala sa predstavnicima Alijanse, njima je omogućeno da se slobodno kreću po Srbiji i da uživaju sve one privilegije koje imaju diplomate po Bečkoj konvenciji.

Prema dogovoru, osoblju NATO na njihov zahtev mora biti odobren pristup svim državnim i privatnim objektima u kojima se radi, uključujući i one u kojima se obavljaju ispitivanja i probe. Takođe, oslobođeni su plaćanja poreza, carina, PDV-a, mogu će da uvoze opremu i ugovaraju nabavku robe, usluga i građevinske radove - bez ikakvih opterećenja. Tačnije, nemaju nikakve namete, osim za komunalne usluge.

Diplomatski status, podrazumeva se, imaju sve ambasade u Srbiji i njihovo osoblje, Misija EU, predstavnici UN i njegovih agencija, Unicefa, UNDP-a i druge međunarodne organizacije.

Nije isključeno da imunitet u Srbiji uživaju pojedini strani biznismeni, ali se on ne dodeljuje tako lako, već je reč o diskrecionoj odluci ministra spoljnih poslova.

(Nataša Latković)
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.