Krsmanović: Zemlje regiona, među njima i Srbija, uvešće sankcije Dodiku kada to učini EU

Izvor: Blic, 19.Jan.2017, 10:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Krsmanović: Zemlje regiona, među njima i Srbija, uvešće sankcije Dodiku kada to učini EU

Zdravko Krsmanović, potpredsednik NDP, smatra da će se zemlje EU i zemlje regiona, među kojima i Srbija, priključiti sankcijama Miloradu Dodiku, koje su uvele SAD.

- Sigurno je da se ništa nije radilo bez Aleksandra Vučića, ali dok ne prođu izbori u Srbiji, Srbija neće povući potez. Tek posle izbora Srbija će izneti stav a do tada ćemo imati stav zemalja EU - rekao je Krsmanović.

Krsmanović >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << je istakao da ovakav potez SAD sigurno nije donesen “na brzu ruku”.

- Očigledno je da je rađeno u dogovoru sa evropskim partnerima i mislim da će naredni potezi koje će povući EU biti vrlo interesantni - rekao je Krsmanović za TV1, a prenose Vijesti.ba.

Govoreći o Dodikovoj odbranbenoj taktici poznatoj kao "odlazeća američka administracija", Krsmanović kaže da Dodik kada politički napada uvek napada pojedinca, pa tako je sada napao i američku ambasadorku.

- Milorad Dodik je sada na crnoj listi zajedno sa Bilalom Bosnićem i to je politička realnost. Od miljenika Zapada došao je do čoveka kome se uvode sankcije i trebao bih da se preispita - poručio je Krsmanović.

Krsmanović smatra da Milorad Dodik i ljudi iz SNSD poslije ovog poteza američke administracije trebaju da se dobro zamisle a ne da optužuju nekakvu odlazeću američku administraciju već da pogledaju dokle su došli sa svojom politikom.

On je rekao da je Rusija gledala blagonaklono na politiku koju je Milorad Dodik vodio, ali i naveo da Milorad Dodik ne može biti taj koji će Rusiju sukobiti sa ostalim članicama Saveta za implementaciju mira.

Krsmanović kaže da se ne slaže sa komparacijama Milorad Dodika sa velikim diktatorima jer je Dodik samo predsednik jednog entiteta, u rangu Marinka Čavare iz Federacije i njega se ne može porediti sa svetskim državnicima. Govoreći o eventualnom stavu Hrvatske Krsmanović ocenjuje da će Hrvatska pratiti Nemačku, i pre stava Nemačke neće povlačiti jasnije poteze.

Komentarišući odnos Dodik- Čović, Krsmanović ističe da će stav zvaničnog Zagreba biti opredeljujući za Čovića.

Dodaje da je Čović pokušao izvući maksimum iz avanturističke politike Milorada Dodika, i pokušao da dobije treći entitet, što je nerealna priča i da ta politika neće proći.
Pogledaj vesti o: Milorad Dodik

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.