Udovičić u Leskovcu

Izvor: JUGpress.com, 01.Okt.2016, 20:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Udovičić u Leskovcu

LESKOVAC

Ministar omladine i sporta Vanja Udovičić posetio je  danas u Leskovcu Osnovnu školu „Josif Kostić“ i družio se sa đacima nižih razreda i nastavnim osobljem u okviru projekta „Sport u škole“.

Udovičić je rekao da , po njegovom mišljenju danas najveću simboliku ima upravo prezentacija  ovog projekta.

„Ovim želimo da pokažemo važnost bavljenja rekreacionim sportom >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << i da jednim multisektorskim pristupom možemo da dopremo do roditelja i pokažemo koliko je važno baviti se sportom i rekreacijom”, dodao je Udovičić.

Po njegovom mišljenju “u današnje vreme, kada deca  košarku, fudbal i druge sportove igraju preko tableta i raznih konzola,  više se  ne druže sa svojim vršnjacima,  ne izlaze ispred svojih zgrada ili kuća da se igraju sa vršnjacima, neophodno je da kroz ovakve projekte prvenstveno utičemo na roditelje i pošaljemo im jasnu poruku da kroz celokupni životni vek, a prvenstveno zbog našeg zdravlja, moramo da vodimo računa o nama samima kroz fizičko vaspitanje i kroz sport”.

Udovičić je dodao  da se na ovaj način radi i na smanjenju deformiteta kod dece, poput  ravnih  stopala, gojaznost ili kriva kičma, a koji su sve izraženiji.

„Na žalost, u poslednje vreme deca sve više izbegavaju časove fizičkog vaspitanja, časovi se ne sprovode po jasnom programu koji je propisan, smanjuje se vremenski okvir samog časa”, rekao je Udovičić koji smatra da “treba povećati fond časova, ali prvi korak je da motivišemo decu i rodtelje da rade na jedan kvalitetniji i bolji način”

“ Kroz povećano bavljenje sportskim aktivnostima verujemo da možemo da smanjimo i vršnjačko nasilje, jer je i to nešto što je itekako prisutno u našim školama i našoj okolini. Jako je važno da vratimo sistem vrednosti, gde ćemo idole mladim ljudima da napravimo među sportistima,  mladim naučnicima, istraživačima iz baze, iz našeg grada, našeg sela, da se mladi ljudi na njih ugledaju”,poručio je Udovičić.

Ovaj projekat traje već četiri godine i njime je na godišnjem nivou obuhvaćeno 6300 dece iz 78 gradova širom Srbije, a sprovodi ga 104 nastavnika fizičke kulture.

Gradonačelnik Goran Cvetanović je pohvalio ministarstvo za to što je prepoznalo značaj i važnost sporta među školskom decom.

„Lokalna samouprava je u prethodne četiri godine realizovala niz aktivnosti kako bi stvorila bolje uslove za bavljenje sportom naših učenika. U okviru programa „Podrška razvoju sporta“, preko Agencije za lokalni ekonomski razvoj izgradili smo 14 sportskih terena, a u saradnji sa privrednim subjektima izgradili smo još neka igrališta, kao i skejt parku naselju Dubočica“ podsetio je gradonačelnik i dodao da je cilj da sva deca u naseljenim mestima našeg grada imaju adekvatno mesto za rekreaciji, sport i druženje.

PodeliteŠtampajFacebookTwitterGoogleEmailSkype

Nastavak na JUGpress.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.