Izvor: Radio Slobodna Evropa, 29.Maj.2015, 15:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Erupcija vulkana na japanskom ostrvu, crni oblak visok 9.000 metara

Vulkan na udaljenom osrtvu Kučinoerabujima u južnom dijelu Japana eruptirao je jutros. Oblak crnog dima visok 9.000 metara prekrio je nebo, a obalna straža evakuisala je 140 stanovnika.

Nekoliko letova je preusmjereno s ostrva koji je udaljen oko 1.000 kilometara jugozapadno od Tokija.

Povrijeđena je jedna osoba, a stanovnici su evakuisani čamcima. Izdato je upozorenje da bi nakon ove moglo uslijediti još erupcija.

Vulkan je eruptirao i prošlog ljeta, a lava >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Slobodna Evropa << je preplavila cijelo osrtvo. Japanski premijer Šinzo Abe rekao je da će zvaničnici uraditi sve da zbrinu ostvrljane.

"Uložit ćemo dodatne napore da pružimo sigurnost svim stanovnicima ovog osrtva", rekao je Abe.

Osrtvo se nalazi 160 kilometara južno od Kiušu nuklearne elektrane koja je počela raditi u srijedu, ali nije rečeno da li će erupcija vulkana uticati na njen rad.

Crni oblak s pepelom prekrio je područje od 12 kilometara istočno.

Japan je jedan od seizmički najaktivnijih područja svijeta, a u posljednjim sedmicama zabilježene su aktivnosti na tri vulkana.

Više od 60 osoba je poginulo prošlog septembra kada je Mount Ontake u centralnom Japanu eruptirao bez upozorenja u trenutku kada se na njemu nalazio veliki broj planinara.

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Slobodna Evropa. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Slobodna Evropa. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.