Skupština izabrala novu vladu

Izvor: Blic, 27.Jul.2012, 14:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Skupština izabrala novu vladu

Skupština Srbije izabrala je danas novu Vladu sa Ivicom Dačićem na čelu. Novu vladu čine koalicije okupljene oko Srpske napredne stranke, Socijalističke partije Srbije, Ujedinjenih regiona Srbije, Socijaldemokratska partija Srbije i Stranka demokratske akcije.

Od prisutnih 214 poslanika, za novu vladu glasala su 142, dok su 72 bila protiv - iz DS, LDP, SVM, LSV, DSS, SPO i DHSS. Odmah posle >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << glasanja, predsednik Skupštin Nebojša Stefanovića dao je pauzu od 20 minuta kako bi se članovi Vlade pripremili za polaganje zakletve koja glasi:

"Zaklinjem se na odanost Republici Srbiji i svojom čašću obavezujem da ću poštovati Ustav i zakon, da ću dužnost člana Vlade vršiti savesno, odgovorno i predano i biti posvećen očuvanju Kosova i Metohije unutar Republike Srbije".

Posle polaganja zakletve biće obavljena primopredaja dužnosti premijera, a zatim održana prva sednica vlade.

Dačić je juče izneo ekspoze o programu nove vlade nakon čega je usledila maratosnka rasprava koja je trajala do ranih jutarnjih sati.

Vlada će imati 17 ministarstava

Vlada Srbije ima 19 članova - premijera, 17 ministarskih resora i četiri potpredsednika od kojih će trojica biti i ministri. Vlada imati i jednog ministra bez portfelja. Dačić je i ministar unutrašnjih poslova.

Potpredsednici vlade su Aleksandar Vučić zadužen za odbranu i bezbednost i borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije, Suzana Grubješić za evrpske integracije, Jovan Krkobabić i Rasim Ljajić. Vučić je i ministar odbrane, Ljajić ministar za unutrašnju i spoljnu trgovinu i telekomunikacije, a Jovan Krkobabić ministar rada, zapošljavanja i socijalne politike.

Ministar spoljnih poslova je Ivan Mrkić, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Goran Knežević, ministarka energetike, razvoja i zaštite životne sredine Zorana Mihajlović, ministar pravde i državne uprave Nikola Selaković, ministar kulture i informisanja Bratislav Petković.

Za ministra prirodnih resursa, rudarstva i prostornog planiranja izabran je Milan Bačević, za ministra omladine i sporta Alisa Marić, ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Žarko Obradović, ministra saobraćaja Milutin Mrkonjić, ministar zdravlja Slavica Đukić-Dejanović.

Ministar građevinarstva i urbanizma je Velimir Ilić, ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić, ministarka regionalnog razvoja i lokalne samouprave Verica Kalanović, a Sulejman Ugljanin je ministar bez portfelja.

Vlada će imati i četiri posebne kancelarije - za Kosovu i Metohiju, ljudska i manjinska prava, dijasporu i verske zajednice.

Povezane vesti: Marković: Dačić je pozitivan i realan, Dinkić ume da pravi pare Jugović: Ekspoze je jedna nepismena bajka Čanak citirao Hitlera posle ekspozea, Dačić mu poručio da ne pravi spektakl Samardžić: Ekspoze je pun protivrečnosti Vruć burek za skupštinske izveštače
Pogledaj vesti o: Srpska Napredna Stranka

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Skupština Srbije izabrala novu vladu

Izvor: Glas javnosti, 27.Jul.2012

BEOGRAD - Skupština Srbije izabrala je danas novu Vladu sa Ivicom Dačićem na čelu...Za izbor Vlade glasala su 142 poslanika, a protiv 72, dok je 26 bilo odsutno. Novu vladu čine koalicije okupljene oko Srpske napredne stranke, Socijalističke partije Srbije, Ujedinjenih regiona Srbije, Socijaldemokratska...

Nastavak na Glas javnosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.