Dačić: Nismo odlučili o ponudi SNS

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 27.Jun.2012, 13:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dačić: Nismo odlučili o ponudi SNS

BEOGRAD -

Lider SPS Ivica Dačić rekao je danas da još nije doneo konačnu odluku o tome sa kim će praviti vladu i da koalicija SPS-PUPS-JS sada ima prilika da, ukoliko bude vodila vladu, okonča period dvostranačja u Srbiji.

"Mi se ne izjašnjavamo između SNS i DS i ne biramo između Tomislava Nikolića i Borisa Tadića >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << već biramo između njih i nas", rekao je Dačić.

Dačić smatra da je suštinsko pitanje za koaliciju SPS-PUPS-JS zašto da bude u nečijoj vladi, ako može da je vodi.

"Sporna je politička pozicija naše koalicije - hoće li voditi vladu ili će biti u nečijoj vladi i o tome pričamo od samog početka. Nije tema ko će dobiti koliko ministarstava, već je reč o strateškom interesu naše koalicije, i ne o personalnim pitanjima, već o političkim pozicijama naše koalicije", precizirao je Dačić.

On je istakao da još nije prihvatio nikakvu ponudu ili predlog od potencijalnih koalicionih partnera, već da ih je primio k znanju, i da će o tome uskoro odlučivati stranački organi.

Dačić, je odgovarajući na pitanja novinara o toku razgovora o formiranju vladajuće koalicije, rekao da je tek pre dva dana dobio zvaničnu ponudu iz Srpske napredne stranke da bude premijer u budućoj vladi, i dodao da će odluka biti doneta veoma brzo i ne u tajnosti.

Izborom Nikolića se promenila politička scena

Prema njegovim rečima, razgovori o formiranju vlade počeli su posle drugog kruga predsedničkih izbora, i da se niko ne može praviti da se u Srbiji nije ništa desilo, i da se izborom Tomislava Nikolića za predsednika nije promenila politička scena u Srbiji.

Kako je istakao, dve dominantne stranke u Srbiji su nastojale da naprave dvopartijski sistem u zemlji, ali da je SPS osvojila 15 odsto glasova i da se to, takođe, mora uzeti u obzir.

Lider SPS je primetio da se nijedan političar na njegovom mestu ne bi toliko premišljao, ali da on nastoji da bude korektan i prema dosadašnjim koalicionim partnerima, odnosno Demokratskoj stranci i Borisu Tadiću.

On je ponovio da nije tražio od Demokratske stranke premijersko mesto jer je smatrao da to ne bi bilo korektno prema lideru demokrata Borisu Tadiću, ali da se sada odlučuje o pitanjima koje prevazilaze lične odnose i tiču se strateškog interesa stranaka.

Kako biti korektni prema partnerima, a opet uvažiti političku realnost?

"Teške su dileme pred nama, i nisu to dileme kako ćete podeliti ministarska mesta, već kako pomiriti želju da budete korektni prema partnerima i da uvažite političku realnost u zemlji", rekao je Dačić.

On je poručio da nema ništa protiv da SNS i DS naprave vladu i tako mu "skinu problem sa vrata".

"Bilo kakve odluke neće biti donete bez znanja naših koalicionih partnera. Ovo je istorijska prilika za našu koaliciju da svoj politički profil definiše tako da bude jedan od tri najznačajnija faktora u Srbiji, sve ostalo će biti nastavak dvopartijske Srbije", rekao je Dačić.

Dačić je zaključio da postoji opšti interes da vlada bude što pre formirana, ali i konstatovao da iskustvo iz prošlih pregovora o vladi dokazuje da nikada nije bilo lako napraviti vladajuću većinu.

"Kada su Koštunica i Tadić pravili vladu napravili su je pet minuta pre isteka ustavnog roka i to uz moje posredovanje, iako sam tada bio opozicija", rekao je Dačić.

Mediji: Nova vlada SNS-SPS-URS, Dačić premijer

Posle skoro mesec i po dana pregovora oko formiranja parlamentarne većine, mediji u Srbiji spekulišu da će novu vladu formirati Srpska napredna stranka, Socijalistička partija Srbije i URS, ali i da je već dogovoren broj i podela resora unutar potencijalne vlade.

"Politika" piše, pozivajući se na neimenovane izvore, da je lider SPS Ivica Dačić "prelomio" i da ta stranka ulazi u vladu sa SNS i URS, kao i da će nova parlamentarna većina imati 131 poslanika, ali da je moguće da će im se pridružiti još neka od manjih partija.

List prenosi da bi nova vlada trebalo da ima 12 resora i 13 članova i da je dogovor postignut i oko raspodele većine resora.

Dačić premijer i ministar unutrašnjih poslova

Prema saznanjima "Politike", Dačić bi bio premijer i zadržao bi funkciju ministra unutrašnjih poslova, vršilac dužnosti lidera naprednjaka Aleksandar Vučić bio bi potpredsednik vlade i ministar za evropske integracije, dok bi drugi potpredsednik vlade bio lider PUPS-a Jovan Krkobabić.

Lider URS Mlađan Dinkić, kako prenosi "Politika", vodio bi resor privrede, regionalnog razvoja i rada, dok bi potpredsednica SNS Jorgovanka Tabaković dobila Ministarstvo finansija.

Potpredsednica socijalista Slavica Đukić Dejanović, prema tim informacijama, treba da bude na čelu Ministarstva zdravlja, socijalne zaštite i porodice, dok će predsednik Nove Srbije Velimir Ilić preuzeti resor poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva.

Na čelo Ministarstva spoljnih poslova trebalo bi da dođe potpredsednica URS-a Suzana Grubješić, dok je funkcioner SNS Borislav Pelević navodno novi ministar odbrane, piše "Politika".

List prenosi i da potpredsednici SPS Milutin Mrkonjić i Žarko Obradović ostaju na starim funkcijama - Ministarstva za infrastrukturu i Ministarstva prosvete.

Gojković: URS se dogovorio sa SNS

I predsednica Narodne partije Maja Gojković izjavila je Radio - televiziji Vojvodine da ima neformalna saznanja da se URS dogovorio sa Srpskom naprednom strankom oko formiranje Vlade i da će se to znati, najdalje, 28. juna što je za dan, dva.

Ona je kazala da je za isključenje svoje partije iz URS-a saznala od novinara i da nije iznenađena tom odlukom.

Na pitanje da li je neovlašćeno pregovarala sa Demokratskom strankom, Gojkovićeva je rekla da ni na jednoj sednici Predsedništva URS-a nije bilo pomena o pregovorima sa Naprednjacima tako da i Narodna partija ima pravo da razgovara sa kim želi.

"Narodnoj partiji ne može niko da spočitava i zabranjuje da razgovara sa nekomm drugom političkom strankom, jer smo to uradili javno, na poziv te stranke, a da je bilo nekog sastanka predsedništva URS-a naravno da bi rekli sve šta smo razgovarali tamo, a ovako je svu domenu rekla - kazala i ako se tako donose odluke o nekoj koalicija na telefonskim sednicama onda nam je jasno kako su ranije nesporazumi sa G 17 plus izgledali sa drugim političkim strankama strankama", rekla je ona.

Kako RTV saznaje, posle isključenja iz URS-a, najviši čelnici Narodne partije su na višečasovnom sastanku razgovarali o formiranju novog poslaničkog kluba u republičkom parlamentu.

Životna pitanja - URS -u i SPS-u

S druge strane, "Blic" prenosi, pozivajući se takođe na neimenovane izvore, da je SNS insistirala kod SPS-a da njima pripadnu resori vezani za odnose sa međunarodnom zajednicom, i da bi u slučaju da vladu formiraju SNS, SPS i URS unutrašnja politika bila prepuštena socijalistima i URS.

"Sva životna pitanja i finansije bile bi na SPS i URS a to znači i mnogo veću odgovornost", naveo je sagovornik "Blica".

I "Pres" prenosi da je Dačić odlučio da prihvati ponudu naprednjaka da bude premijer u vladi SNS-SPS i URS. Velimir Ilić tvrdi da će se nova koalicija objaviti u ponedeljak, dok Izvori "Presa" navode da su socijalisti, osim mesta premijera i ministra unutrašnjih poslova, u naprednjačkoj vladi zadržali i sve resore, dok će Mlađan Dinkić dobiti ekonomske resore.

Ostalo je, kako piše list, da Vučić odluči da li će biti potpredsednik vlade za evrointegracije, koje je DS nudio Čedomiru Jovanoviću.

Izvor "Presa" iz SNS je naveo da se "i dalje čeka SPS" i da imaju 50 odsto šansi da naprave vladu.

"Vučić jeste u stalnom kontaktu sa Dačićem, ali dosad od njega nismo dobili određen odgovor. Svaki put u svakom razgovoru ostavlja sve opcije otvorene, nije određen u dogovoru i odgovoru. Verujemo da je takav i u razgovorima sa DS-om. Zato smo oprezni i dok sam javno ne izađe i ne kaže da ulazi u vladu sa nama, nećemo komentarisati pregovore", navodi izvor "Presa" iz SNS-a.
Pogledaj vesti o: Srpska Napredna Stranka

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

SPS odlučuje da li će voditi vladu

Izvor: RTS, 27.Jun.2012

Posle jučerašnjeg poziva DS-a da se SPS izjasni šta je prepreka za formiranje vlade, Dačić danas odgovorio da njegova stranka ne bira između demokrata i naprednjaka nego da li će voditi vladu...11.05 - Ne biramo između DS-a i SNS-a već biramo da li ćemo vladu da vodimo ili u njoj da učestvujemo,...

Nastavak na RTS...

Dačić: Biramo izmedju njih i nas

Izvor: Studio B, 27.Jun.2012

Dačić poručio da nema ništa protiv da SNS i DS naprave vladu i tako mu "skinu problem sa vrata". ..Dačić:Zašto samo u vladi, ako možemo da je vodimo..BEOGRAD - Lider socijalista Ivica Dačić smatra da je suštinsko pitanje za koaliciju SPS-PUPS-JS zašto da bude u nečijoj vladi, ako može da...

Nastavak na Studio B...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.