SPS odlučuje da li  će voditi vladu

Izvor: RTS, 27.Jun.2012, 13:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SPS odlučuje da li će voditi vladu

Posle jučerašnjeg poziva DS-a da se SPS izjasni šta je prepreka za formiranje vlade, Dačić danas odgovorio da njegova stranka ne bira između demokrata i naprednjaka nego da li će voditi vladu.

11.05 - Ne biramo između DS-a i SNS-a već biramo da li ćemo vladu da vodimo ili u njoj da učestvujemo, rekao Ivica Dačić u Palati Srbije.  

Odgovarajući na jučerašnji poziv DS-a da se SPS izjasni o preprekama za formiranje vlade, lider socijalista >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Ivica Dačić odgovorio je da su demokrate upoznate sa razlozima ali nije ponudio detaljnije objašnjenje.

Dačić je na današnjem skupu u Palati Srbije potvrdio da je dobio ponudu od naprednjaka da bude premijer što je, kako je ocenio, "vrlo ozbiljna ponuda" o kojoj se mora dobro razmisliti. On je rekao da SPS sada ne bira između SNS-a i DS-a nego da li će voditi vladu ili u njoj učestvovati.

"Nisam prihvatio nikakvu ponudu i predlog, nego smo je primili k znanju, a stranački organi će doneti odluku", rekao je Dačić dodavši da će ta odluka biti doneta brzo, jer su poznate sve činjenice.

"Ja sam zatražio da se rukovodstvo SPS-a i druge dve stranke iz koalicije (PUPS i JS) izjasne o vladi bez mog učešća u odlučivanju", rekao je Dačić i dodao da za njega nije najvažnije da li će biti premijer.

On je rekao da je formiranje vlade pitanje o kojem se moraju izjasniti što pre. "Mi se ne izjašnjavamo između SNS-a i DS-a i ne biramo između Tomislava Nikolića i Borisa Tadića već biramo između njih i nas", rekao je Dačić.

"Zašto bismo bili u nečijoj vladi ako možemo da vodimo vladu", rekao je Dačić i dodao da to ne znači da je prihvatio ponudu SNS-a, već da je to "ozbiljno pitanje kojim se SPS bavi, jer je zvanična ponuda dobijena pre nekoliko dana".

Treći najznačajniji faktor 

Lider SPS-a primetio je da se nijedan političar na njegovom mestu ne bi toliko premišljao, ali da on nastoji da bude korektan i prema dosadašnjim koalicionim partnerima, odnosno Demokratskoj stranci i Borisu Tadiću.

"Bilo kakve odluke neće biti donete bez znanja naših koalicionih partnera. Ovo je istorijska prilika za našu koaliciju da svoj politički profil definiše tako da bude jedan od tri najznačajnija faktora u Srbiji. Sve ostalo će biti nastavak dvopartijske Srbije", rekao je Dačić.

Upitan da li je od Borisa Tadića tražio da vodi vladu, Dačić je rekao da to ne bi bilo korektno prema Tadiću.

Lider socijalista je, međutim, dodao da se politički profil Srbije posle drugog kruga predsedničkih izbora izmenio i da su se desile velike tektonske promene na političkoj sceni i da je jasno da ne postoji dvopartijska Srbija.  

Demokratska stranka je juče posle sednice Predsedništva zatražila odgovor od SPS-a šta je prepreka za formiranje vlade.

Sa koalicijoim oko SPS-a odmah posle izbora napravili smo dogovor o programu i obezbedili potrebnu većinu bez postavljanja bilo kakvih kadrovskih uslova i zahteva. Insistirali smo isključivo na odgovornoj finansijskoj politici i odlučnoj borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala, navele su demokrate.

"Zato SPS treba da posle toliko vremena odgovori javnosti šta je prepreka za formiranje vlade koja je principijelno dogovorena još 8. maja. SPS je podržao zajedničku vladu predvođenu Borisom Tadićem i javnost mora da zna da li je taj dogovor na snazi", istaknuto je u saopštenju DS-a.

Lider Jedinstvene Srbije Dragan Marković obelodanio je juče da su naprednjaci Dačiću ponudili mesto premijera.

"Pošto mi delujemo jedinstveno SPS, PUPS i JS, a imajući u vidu da je data ponuda SNS da Ivica Dačić bude mandatar, mi se u ovom trenutku još nismo odlučili, ali hoćemo veoma brzo", rekao je Dragan Marković.

Potpredsednica SPS-a Slavica Đukić Dejanović potvrdila je juče da su dogovori sa demokratama zapali u teškoće.

"Mi imamo zvaničan stav da pokušamo da formiramo vladu sa DS-om. Ako se to ne desi, onda ćemo razgovarati sa drugim strankama, ali odluku o tome moraju da donesu organi stranke", rekla je Slavica Đukić Dejanović.
Pogledaj vesti o: Srpska Napredna Stranka

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.