Stanišiću odbijen zahtev za privremeno puštanje

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 31.Jan.2012, 13:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stanišiću odbijen zahtev za privremeno puštanje

HAG, BEOGRAD -

Sudsko veće Haškog tribunala odbilo je zahtev odbrane Jovice Stanišića za njegovim privremenim puštanjem na slobodu tokom zimske pauze u radu tribunala od 16. 12. 2011. do 9. 1 2012. godine, navedeno je u saopštenju haškog suda danas dostavljenog medijima.

Stanišićeva odbrana je zahtev podnela 28. novembra 2011. godine i navela da je 27. oktobra 2011. godine zatražila garancije srpske vlade koja >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << će ih uskoro dostaviti.

Tužilaštvo se tome usprotivilo, navodeći da odsustvo srpskih garancija povećava rizik da bi optuženi mogao da predstavlja opasnost za svedoke i druga lica, kao i da treba uzeti u obzir zdravstveno stanje optuženog.

U obrazloženju svoje odluke, sudsko veće je navelo da očekuje uskoro garancije srpske vlade koje je ona i ranije dostavljala, ali da uprkos tome zahtev mora da bude odbijen.

Iako veruje da bi susret optuženog sa sinom pozitivno uticao na njegovo mentalno zdravlje i da se on i ranije vraćao bez incidenta, veće smatra da je Stanišićevo trenutno zdravstveno stanje nestabilno i da bi ono moglo iznenada da se pogorša, što bi moglo da omete nastavak suđenja, navodi se u saopštenju tribunala.

Imajući u vidu rizike od iznenadnog pogoršanja zdravstvenog stanja optuženog i zahteve lečenja, veće smatra da bi privremeno puštanje na slobodu Jovice Stanišića bilo neprikladno.

Stanišić i Simatović su pred Haškim tribunalom optuženi za progone na političkoj, rasnoj ili verskoj osnovi, ubistva, deportacije i druga nehumana dela tokom ratova u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini od 1991. do 1995. godine.

Uhapšeni su 13. marta 2003. godine, Stanišić je izručen Hagu u junu, a Simatović u maju iste godine. Suđenje im je počelo 28. aprila 2008. godine, ali zbog lošeg zdravstvenog stanja Stanišića, odlagano je više puta.

Traži lečenje u SAD

Inače, bivši šef Državne bezbednosti (DB) Srbije Jovica Stanišić, kako pišu Novosti, zatražio je od pritvorskuh vlasti suda da se zbog teške bolesti organa za varenje leči u Americi.

Stanišić se obratio pritvorskim vlastima i preneo im reči specijaliste iz bolnice Bronovo koji ga leči da ne sme da primi još jednu dozu "biološkog preparata" koji inače prima, zato što bi, kako navode mediji, mogla da bude "smrtonosna".

Isti lekar obavestio je Stanišića da operacija, kao poslednja opcija koja mu predstoji, nije moguća u Holandiji. Zbog toga će, naveo je, preporučiti predsedniku Haškog tribunala da ga pošalje u Ameriku, na kliniku u Klivlendu, gde se njegova bolest uspešno leči.

Stanišić, kome se u Hagu sudi za zločine u Hrvatskoj i BiH, zatražio je od Tribunala da organizuje telefonsku konsultaciju između doktora Hejnena, šefa klivlendske klinike i njegovog lekara sa VMA Dina Tarabara.

Oni su saglasni da bi Stanišić trebalo da počne da dobija biološku terapiju kombinovanu sa citostaticima, pod bolničkim nadzorom, navodi list.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Stanišiću odbijen zahtev za privremeno puštanje

Izvor: S media, 31.Jan.2012

Odbrana Jovice Stanišića podnela je 28. novembra 2011. godine zahtev za njegovim privremenim puštanjem na slobodu tokom zimske pauze u radu Haškog tribunala od 16. 12. 2011. do 9. 1 2012. godine i navela da je 27. oktobra 2011. godine zatražila garancije srpske vlade koja će ih uskoro dostaviti...Šešelj:...

Nastavak na S media...

Stanišiću odbijen zahtev

Izvor: RTV Pink, 31.Jan.2012

. . . Sudsko veće Haškog tribunala odbilo je zahtev odbrane Jovice Stanišića za njegovim privremenim puštanjem na slobodu tokom zimske pauze u radu tribunala od 16. 12. 2011. do 9. 1 2012. godine, navedeno je u saopštenju haškog suda danas dostavljenog medijima.

Nastavak na RTV Pink...

Hag odbio zahtev Jovice Stanišića

Izvor: B92, 31.Jan.2012

Hag -- Sudsko veće Haškog tribunala odbilo je zahtev Jovice Stanišića za njegovim privremenim puštanjem na slobodu tokom zimske pauze...Stanišićeva odbrana je zahtev podnela 28. novembra 2011. godine i navela da je 27. oktobra 2011. godine zatražila garancije srpske vlade koja će ih uskoro dostaviti...Tužilaštvo...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.