Stanišiću odbijen zahtev za privremeno puštanje

Izvor: Studio B, 31.Jan.2012, 16:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stanišiću odbijen zahtev za privremeno puštanje

Sudsko veće Haškog tribunala odbilo je zahtev odbrane Jovice Stanišića za njegovim privremenim puštanjem na slobodu tokom zimske pauze, navedeno je u saopštenju haškog suda danas dostavljenog medijima.

Stanišićeva odbrana je zahtev podnela 28. novembra 2011. godine i navela da je 27. oktobra 2011. godine zatražila garancije srpske vlade koja će ih uskoro dostaviti.

Tužilaštvo se tome usprotivilo, navodeći da odsustvo srpskih garancija povećava rizik da >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << bi optuženi mogao da predstavlja opasnost za svedoke i druga lica, kao i da treba uzeti u obzir zdravstveno stanje optuženog.

U obrazloženju svoje odluke, sudsko veće je navelo da očekuje uskoro garancije srpske vlade koje je ona i ranije dostavljala, ali da uprkos tome zahtev mora da bude odbijen.

Iako veruje da bi susret optuženog sa sinom pozitivno uticao na njegovo mentalno zdravlje i da se on i ranije vraćao bez incidenta, veće smatra da je Stanišićevo trenutno zdravstveno stanje nestabilno i da bi ono moglo iznenada da se pogorša što bi moglo da omete nastavak suđenja, navodi se u saopštenju tribunala.

Imajući u vidu rizike od iznenadnog pogoršanja zdravstvenog stanja optuženog i zahteve lečenja, veće smatra da bi privremeno puštanje na slobodu Jovice Stanišića bilo neprikladno.

Stanišić i Simatović su pred Haškim tribunalom optuženi za progone na političkoj, rasnoj ili verskoj osnovi, ubistva, deportacije i druga nehumana dela tokom ratova u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini od 1991. do 1995. godine.

Oni su uhapšeni 13. marta 2003. godine, Stanišić je izručen Hagu u junu, a Simatović u maju iste godine. Suđenje im je počelo 28. aprila 2008. godine, ali zbog lošeg zdravstvenog stanja Stanišića, odlagano je više puta.

Nastavak na Studio B...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.