Rusi među žrtvama ilegalne trgovine organima na Kosovu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 17.Jan.2012, 13:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rusi među žrtvama ilegalne trgovine organima na Kosovu

MOSKVA -

Ruski istražni organi zvanično su potvrdili da se među žrtvama ilegalne transplantacije organa u klinici Medikus na Kosovu nalaze i državljani Rusije, kao i da je ruska istraga potvrdila umešanost vrha kosovske vlasti u nelegalnu trgovinu organima.

Prema pisanju lista "Komersant", suđenje optuženim za ova nedela je pri kraju, a rusko tužilaštvo raspolaže dokaznim materijalom iz sopstvene istrage >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << koji prema zahtevu ruskog Ministarstva spoljnih poslova treba da bude upućeno Euleksu koji vodi istragu.

Isti izvor navodi da ih je predstavnik Istražnog odbora Rusije Vladimir Markin obavestio da su dvoje ruskih državljana zvanično priznati kao žrtve u ovom slučaju, kojima su tokom 2008. godine izvađeni bubrezi, a obećanu novčanu naknadu nikada nisu dobili.

Žrtvama, među kojima su i državljani Srbije, Turske, Moldavije, Kazahstana i Belorusije obećano je po 15.000 evra za svaki izvađeni organ, ali im je isplaćena daleko manja suma, iako je utvrđeno da su njihovi organi za transplantaciju prodati na crnom tržištu po ceni od 80.000 do 100 hiljada evra.

Izvor "Komersanta" u ruskim diplomatskim krugovima naveo je da su predstavnici Euleksa koji sprovodi istragu u slučaju Medikus zatražili u aprilu prošle godine od ruskog Ministarstva spoljnih poslova podatke iz istrage koju je sprovela Moskva, kao i da se Euleks suočava sa ozbiljnim problemom zaštite svedoka.

Materijal iz ruske istrage, međutim, još nije predat Euleksu, a razlog nije poznat.

Suđenje u slučaju Medikus uskoro će ući u završnu fazu, a njegove političke posledice prema navodima ruskih izvora mogle bi da budu veoma ozbiljne po aktuelno kosovsko rukovodstvo.

Ruski istražni organi veruju da su optuženi u slučaju Medikus umešani i u trgovinu organima ubijenih Srba koji su oteti na Kosovu tokom 1998. i 1999. godine, o čemu govori izveštaj Dika Martija u Savetu Evrope, kao i knjiga bivše tužiteljke Haškog tribunal Karle del Ponte.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

I Rusima vadili organe na Kosovu

Izvor: Studio B, 17.Jan.2012

Među žrtvama ilegalne transplatacije organa u klinici Medikus na Kosovu nalaze se i državljani Rusije. Ruska istraga potvrdila umešanost vrha kosovske vlasti u nelegalnu trgovinu organima..Ruski istražni organi zvanično su potvrdili da se među žrtvama ilegalne transplatacije organa u klinici...

Nastavak na Studio B...

Kompetentni organi

Izvor: Vostok.rs, 17.Jan.2012

17.01.2012. - Moskva i Beograd za istragu u pokrajini pod okriljem UN ..Slučaj klinike Medikus može da postavi krst na reputaciju "vlasti" Kosova, koje ne priznaje Rusija, piše danas ruski list Komersant...Reč je o događajima iz 2008. godine. U jednom od medicinskih centara glavnog grada Kosova...

Nastavak na Vostok.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.